Paklaustas, ar prieš ateidamas į laidą pats gėrė kavos, gydytojas neslėpė, kad to išties neišvengė.
„Deja, bet taip – vieną puodelį kavos šiandien gėriau. Bet, kaip sakau, vienas kavos puodelis – tai ne nusikaltimas. Vieną puodelį kavos per dieną galim gerti. Kas kavoje yra blogai – kofeinas, kuris, įrodyta, yra žalojantis skrandį“, – kalbėjo jis „Žinių radijo“ laidoje „Persona grata“.
Gydytojo aiškinimu, kofeinas galbūt skrandžio sienelės tiesiogiai neplonina, bet kelia rūgštingumą, didina skrandžio rūgštį skrandyje.
„Rūgštis automatiškai pažeidžia skrandžio gleivinę ir joje gali atsirasti ar opos, ar žaizdelės, ar kiti pažeidimai. Tada žmogus ir pradeda jausti, kaip tos rūgštys pakyla, kai jų pasidaro per daug, sako, kad rėmuo kyla, degina už krūtinkaulio. Tai iš esmės kuo daugiau kavos gersime, tuo rūgštį didinsime“, – konstatavo E. Mockus.
Kofeino yra ne tik kavoje
Be to, jis priminė, kad kofeino yra ne tik kavoje, bet ir arbatose, įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose.
„Yra įrodyta, kad standartiniame kavos puodelyje yra 200–300 mikrogramų kofeino. Stipresnėje juodojoje, žaliojoje arbatoje gali būti 50–60 mikrogramų kofeino. Taigi jis išlieka, nepriklausomai nuo to, geriame kavą ar arbatą. Tai, kaip sakau pacientams, jei geriame arbatą, stengiamės ją darytis kuo silpnesnę, kad kofeino koncentracija būtų kuo mažesnė.
Būna žmonės įpratę vietoj kavos gerti stiprią arbatą, kai kurie susideda į puodelį 2–3 pakelius ar labai daug arbatžolių ir tada kofeino koncentracijai kaip arbatai yra per didelė, ji yra viršijama ir pradedama jausti įvairius simptomus“, – komentavo E. Mockus.
Pasak gydytojo, tarp specialistų tarpusavyje priimtas konsensusas, kad vienas du puodeliai kavos yra maksimalus kiekis, kuris turėtų būti geriamas per dieną.
Kas tuomet vyksta? Gydytojo aiškinimu, kofeinas skatina iš antinksčių išskirti adrenaliną, kortizolį, kas pakelia spaudimą:
„Dėl to po kavos dažnai ir į tualetą užsimanome. Ne veltui yra tokia kultūra, kad po kavos, stipresnės arbatos puodelio restoranuose atneša vandens. Kai organizme pakyla spaudimas, užsimanome į tualetą, tad tam, kad atkurtume skysčių balansą, geriame vandenį.
Kofeinas dirgina smulkiąsias kraujagysles, jas siaurina, plonina, kelia spaudimą, dėl to žmogus ir jaučiasi aktyvesnis, patonizuotas, pasiruošęs darbo dienai. Dėl to ir yra toks ritualas ryte gerti kavą – žmogų pabudinti, pakelti adrenaliną, kortizolį, spaudimą, kad jaustumėmės aktyvesni darbo dieną.“
Kiek kavos galima išgerti?
Nors nėra vieningo sutarimo, kiek kavos puodelių per dieną būtų galima išgerti, pasak gydytojo, tarp specialistų tarpusavyje priimtas konsensusas, kad vienas du puodeliai kavos yra maksimalus kiekis, kuris turėtų būti geriamas per dieną.
„Ta taisyklė galbūt negalioja pacientams, kurie turi žemesnį spaudimą. Dėl to jie gali jausti silpnumą, galvos svaigimą, taigi reikia patonizavimo, tad automatiškai geriame ar vieną stipresnį, ar du, gal net tris kavos puodelius tam, kad jaustumėmės aktyvesni, pakeltume spaudimą.
Tad yra įvairių atvejų ir reikia žiūrėti individualiai į žmogų, ligas. Manau, kad mes patys geriausiai jaučiame savo organizmą, jei turime žemesnį spaudimą, geriame daugiau kavos, jei turime skrandžio bėdų, mažiau tos kavos. Kaip sakau, kiekvieną kartą reikia įjungti protą“, – kalbėjo gastroenterologas.
Mes, gydytojai gastroenterologai, taip pat gydytojai dietologai rekomenduoja, kad kavą reikėtų gerti ne ant tuščio skrandžio.
Jo pastebėjimu, geriant kavą reikėtų nepamiršti, kad bet kokiu atveju, nesvarbu, gersime vieną ar du puodelius, ją reikėtų gerti ne ant tuščio skrandžio.
„Mes, gydytojai gastroenterologai, taip pat gydytojai dietologai rekomenduoja, kad kavą reikėtų gerti ne ant tuščio skrandžio, nes ir pats kofeinas kaip cheminis produktas gali dirginti, jei turime skrandžio uždegimą ar kažkokių kitų problemų“, – patarė E. Mockus.