Kokie protarpinio badavimo principai, naudinga tai ar žalinga organizmui bei kokias klaidas žmonės daro, pasirinkdami valgyti tik tam tikrą laiko tarpą, naujienų portalui tv3.lt pasakojo biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė.
Protarpinio badavimo principai
Protarpinis badavimas, kitų dar vadinamas pasninkavimu – periodiškas valgymo atsisakymas. Galima rasti daugybę variantų, kaip paskirstomas valgymo ir nevalgymo laikas.
„Populiariausi šio pasninkavimo variantai tai 16/8, kai valgoma 8 valandas ir 16 valandų nevalgoma. Tik labai svarbu žinoti, jog visas 8 valandas nebūtina valgyti tris pagrindinius valgymus ir dar užkandžiauti, kaip kad daugeliui atrodo. Per šias 8 valandas rekomenduojama pavalgyti tik du kartus“, – aiškino S. Čapkauskienė.
Taip pat pasirenkama nevalgyti 18, tuomet valgymui pasilikti 6 valandas arba nevalgyti 14 valandų, o 10 – valgyti. Kai kuriems patogiausia valgymo ir nevalgymo periodus pasiskirstyti vienodais intervalais – 12/12.
„Dar vienas protarpinio badavimo arba pasninkavimo variantas – nevalgymas arba tik dalinis valgymas tam tikromis savaitės dienomis. Labiausiai paplitusi forma – 5:2 – kuomet arba nevalgoma visai, arba su maistu gaunamos energijos kiekis apribojamas iki 15-25 proc. per 2 dienas, pageidautina ne iš eilės, o likusias 5 dienas valgoma įprastai. Jei visai nevalgoma 2 paras, rekomenduojama tokias nevalgymo dienas daryti ne einančias viena po kitos“, – rekomenduoja biomedicinos mokslų daktarė.
Internete galima rasti daugybę diskusijų apie tai, koks organizmui naudingas protarpinis badavimas. S. Čapkauskienė sako, jog naudos organizmui ilgalaikėje perspektyvoje tikrai yra, jei viską darote teisingai.
„Protarpinis badavimas mažina svorį ir teikia tokių privalumų, kaip kad gerina kūno kompoziciją – svorį, apimtis, riebalinio audinio kiekį, kraujo rodiklius, mažina kraujospūdį, uždegiminius žymenis, tuo pačiu mažina lėtinių ligų pasireiškimo riziką, gerina kognityvines funkcijas – atmintį, dėmesį, reakcijos greitį, lėtina senėjimo procesus, turi teigiamą poveikį ilgaamžiškumui“, – kuo naudingas protarpinis badavimas vardijo pašnekovė.
Svarbi tinkama mityba
Vis dėlto, nepakankamai įsigilinus ir nėrus į naują maitinimosi būdą stačia galva, galite sau ne padėti, o tik pakenkti. Vyrauja įsivaizdavimas, kad jei nevalgome kažkokį laiko tarpą, kai tik prasideda valgymo laikas galime dėti į skrandį, kas tik papuola po ranka, tačiau tai – nenaudinga.
„Čia ir daroma viena protarpinio badavimo klaidų. Tas bet kas – menkos maistinės vertės produktai – organizmui nesuteikia jokios naudos, tik greitai pasisavinamus angliavendenius, cukrų, transriebalų ir minimaliai skaidulų, vitaminų, mineralų, aukštos kokybės baltymų ir kitų maistinių komponentų“, – didžiausią protarpinio badavimo klaidą įvardijo biomedicinos mokslų daktarė.
Prie klaidų S. Čapkauskienė taip pat prideda ir valgymą 3-5 kartus, nes pakanka ir 2 pilnaverčių valgymų, taip pat tai, jog žmonės nevartoja pakankamai skysčių. Pasirinkus netinkamus maisto produktus, kurie yra menkos maistinės vertės, greičiau išalkstama, todėl laukiant valgymo laiko ima kankinti alkis, dėl ko žmogus pasidaro irzlus ir piktas. To rezultatas – persivalgymas.
Laikantis protarpinio badavimo ir ribojant valgymo laiką, tai jokiu būdu nereiškia, jog kažkuriam laikui reikia susilaikyti, o paskui dėti į burną bet ką. Svarbu nepamiršti sveikatai palankios mitybos ir jos laikytis.
„Rekomenduočiau taikyti mums žinomus sveikatai palankios mitybos principus – mažai apdorotas, natūralus, sezoninis maistas, aukštos kokybės baltymai, daržovės, vaisiai, viso grūdo produktai, gerieji riebalai. Turime gauti visas pagrindines maistines medžiagas, vitaminus bei mineralines medžiagas“, – pataria biomedicinos mokslų daktarė.
Taip pat vertėtų iš savo raciono reikėtų išbraukti arba bent jau sumažinti suvartojamą baltųjų miltų produktų ir pridėtinio cukraus kiekį. Venkite transriebalų bei pramoniniu būdu perdirbtų produktų – toks maistas neturi jokios vertės ir kenkia.
Pasakė, kam protarpinis badavimas netinka
Laikantis protarpinio badavimo, tačiau valgymo metu neprižiūrint savo mitybos, darote sau meškos paslaugą – vietoj to, kad padėtumėte savo kūnui ir šis mitybos būdas teiktų naudą, organizmui gali būti padaroma žala.
„Netinkamai pasirinktas maistas valgymo periodu didina alkio jausmą ir verčia užkandžiauti. Labai svarbus gaunamų produktų maistingumas. Kad organizmas gautų sotumo jausmo signalą, jam būtinos tokios medžiagos kaip baltymai ir naudingieji riebalai. Labai svarbūs ir sudėtingieji, kuo mažiau apdoroti angliavandeniai ir naudingieji riebalai. Tik toks maistas užtikrins sotumo jausmą ilgam“, – kodėl svarbi tinkama mityba paaiškino S. Čapkauskienė.
Norintiems išbandyti protarpinį badavimą, specialistė rekomenduoja nenerti stačia galva ir nepradėti nuo itin didelio nevalgymo laiko tarpo, verčiau pradėti nuo vienodo laiko paskirstymo ir nevalgymo laiką pamažu ilginti:
„Norint laikytis protarpinio badavimo, pirmiausiai išbandykite paprasčiausią 12/12 mitybos formą – jums tereikės susilaikyti neužkandžiavus nuo vėlyvos vakarienės iki pusryčių. Jei patiks, galite nevalgymo laiką po truputį ilginti. Taikykite tokį protarpinį badavimą ne dažniau kaip 2 ar 3 kartus per savaitę.“
Vis dėlto, ne visiems toks mitybos būdas yra tinkamas – biomedicinos mokslų daktarė S. Čapkauskienė išskiria, kad protarpinio badavimo negalima imtis vaikams ir paaugliams, taip pat nėščiosioms ir žindančioms moterims, senyvo amžiaus žmonėms, atletams.
Jei sergate 1 tipo diabetu, virškinamojo trakto ligomis, turite valgymo sutrikimų, esate po operacijos, turite inkstų ar kepenų disfunkciją, ilgą laiką kovojate su depresija – protarpinis badavimas ne jums.