Tačiau prieš savo kulinarinius eksperimentus, pirmiausiai Gian Luca apsilankys pas tikrą malūnininką Vytautą, Prienų rajone įkūrusį savo ūkį „Du medu“.
„Patys viską auginame, tuomet atsivežame į malūną, sumalame miltus, juos – į duoną, o duoną – į parduotuvę. Tai – tvariausia ir trumpiausia grandinė iki stalo“, – pasakos Vytautas.
Vyras apie savo verslą atskleis ir daugiau paslapčių. Pavyzdžiui, ar žinojote, kodėl tuo atveju, jei prekiautumėte tik miltais, malūno turėti tikrai neapsimokėtų?
„Jei iš viso to kepi skanią duoną, tuomet ciklas atsiperka. Tačiau, jei visą ciklą paimtumėte atskirai – tik augintumėte grūdus, tik maltumėte miltus arba tik keptumėte duoną – jie visi neapsimokėtų. Tam, kad kažkas išeitų, būtina turėti viską. Sutaupyti padeda ir trumpesni procesai, jei viską turi vietoje“, – patarimais dalinsis jis.
Gian Lucai Vytautas parodys visą kasdienį savo verslo procesą – nuo to, kur ir kaip sumalami grūdai, iki to, kaip jie galiausiai virsta duona ar kitais kepiniais. Šiame ūkyje naudojami senoviniai tradiciniai metodai, leidžiantys jų produkcijai išgauti idealų, lietuvių mėgstamą skonį.
Tiesa, mokymosi procesai čia taip pat niekuomet nesibaigia. „Vieno teisingo kelio, kaip kepti duoną, dar neradome – visuomet esame kelyje. Nors viršūnė ir netoli, mes kiekvienais metais mokomės. Kadangi turime ekologiškus grūdus, jie kiekvienais metais užauga kitokie, todėl kasmet duoną mokomės kepti kitokią“, – paaiškins Vytautas.
Per dieną Vytauto ūkyje iškepama apie 500 kilogramų duonos ir per tą pačią dieną tiek pat jos parduodama. „Kiek kepame, tiek ir parduodame. O mūsų duona prekiauja tie prekybos tinklai, kuriems rūpi ne tik ekologiški gaminiai, bet ir tvarumas“, – pasakos jis.
Pigi ir greita vakarienė šeimai
Pamatęs viską, kuo dar prekiauja Vytautas, Gian Luca šįkart nuspręs pagaminti ypatingą patiekalą – maistingą ir skanų troškinį, puikiai tiksiantį vakarienei. O svarbiausia, kad jei gaminsite pagal receptą, 5 asmenų šeimą pamaitinsite vos už… 10 eurų!
Šis patiekalas taip pat bus pagardintas ir žirniais, kuriems Gian Luca pripažins jaučiantis didžiulę silpnybę. „Vienas mėgstamiausių mano patiekalų, pasislėpus nuo žmonos, yra žirniai su šonine. Man tai – genialus Lietuvos dalykas“, – sakys jis.
Norėdami pasigaminti Gian Lucos troškinį, pirmiausiai į keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite česnako skilteles. Aliejui įkaitus, česnaką išimkite ir gerai apkepinkite pjaustytą vištieną.
Mėsai apkepus, suberkite smulkiai pjaustytą salierą, morką ir svogūną. Viskam kelias minutes pasitroškinus, suberkite iš vakaro užmerktas speltų ir perlines kruopas, avižas ir žirnius. Įpilkite vandens ir patroškinkite 12 minučių.
Po to suberkite pupeles ir leiskite patiekalui dar 10 minučių pasitroškinti. Troškinį pagardinkite kreminiu sūriu, druska, pipirais, šviežiu čiobreliu ir alyvuogių aliejumi. Skanaus!
„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. tik per TV3!