• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną sekmadienio rytą Gian Luca Demarco žiūrovus kviečia įdomiausioms kulinarinėms kelionėms po Lietuvą. O šį kartą teks keliauti labai toli – į prie pat Latvijos sienos esantį ūkį, kuriame Jūrio ir Kristinos šeima jau daugybę metų augina avis. Žiūrovai ne tik sužinos, kokių įdomiausių produktų čia galima paragauti, bet ir išgirs viską apie avis – nuo to, kaip jos auginamos, iki to, kiek dar naudos iš jų galima gauti.

22

Kiekvieną sekmadienio rytą Gian Luca Demarco žiūrovus kviečia įdomiausioms kulinarinėms kelionėms po Lietuvą. O šį kartą teks keliauti labai toli – į prie pat Latvijos sienos esantį ūkį, kuriame Jūrio ir Kristinos šeima jau daugybę metų augina avis. Žiūrovai ne tik sužinos, kokių įdomiausių produktų čia galima paragauti, bet ir išgirs viską apie avis – nuo to, kaip jos auginamos, iki to, kiek dar naudos iš jų galima gauti.

REKLAMA

Netoli Biržų esančiu avių ūkiu rūpinasi šeima – Jūris ir Kristina. Tiesa, šeima avis ne tik augina, bet jau maždaug 8 metus lankytojus priima ir įvairioms degustacijoms. „Mūsų tikslas – supažindinti vaikus ir suaugusius su avimis, papasakoti, kaip ir iš kur atsiranda, pavyzdžiui, kojinės“, – pasakos Kristina.

Pora šiuo metu augina apie ne vieną šimtą pačių įvairiausių avių – čia galima rasti net prūsiškas ar senovinės lietuviškos veislės.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesa, pamatysime tik nedidelį jų pulkelį – kitos avys jau ruošiasi eiti į tvartus. Likusios lauke yra parodinės, atliekančios tam tikras funkcijas per mūsų edukacijas. Jas galima paglostyti, pamaitinti“, – pasakos moteris.

REKLAMA

Ir nors ūkis įkurtas Jūrio gimtinėje, mintis auginti avis kilo Kristinai. „99 procentais dėl to kalta esu aš (šypsosi). To daryti nenorėjau – tiesiog prisikalbėjau. Kažkada studijavau Lietuvos veterinarijos akademijoje, kurioje mokėmės apie visus gyvulius, o vėliau laikėme egzaminus.

Aš ištraukiau labai lengvą bilietą – dėstytojas man pasakė, kad dabar tikrai galėsiu eiti dirbti su avimis. Tačiau aš tuo metu nė nebuvau mačiusi gyvos avies – sakiau, kad man to tikrai neprireiks. Tačiau, kai atėjau dirbti į kolūkį, man pasakė, kad yra dvi fermos – avių ir kiaulių. Tada supratau: „Nespjauk į šulinį, nes po to reikės gerti“, – pasakos Kristina.

REKLAMA
REKLAMA

O šiandien šeima savo ūkyje darbais skirtosi po lygiai – vyras daugiau rūpinasi avims skirtu pašaru, o jo žmona augina ėriukus. „Edukacinė veikla – mūsų abiejų darbas vienodomis dalimis“, – šypsosis Kristina.

Be edukacijų, šeima taip pat savo ūkyje prekiauja ir pačių ruoštais produktais. Tiesa, pieno produktus jie siūlo tik vasarą, o štai ėriena gali pasitarnauti visais metų laikais. Tiesa, jie neslėps – sužinoję, kad avis galima melžti, lietuviai iki šiol kartais nustemba. Ką jau kalbėti apie avių pieną ar iš jo gaminamus sūrius bei ledus…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Kristina ir Jūris turi 6 jurtas iš avies kailio. Vienoje – pirtelė, kitoje – muziejus, edukacijų ar degustacijoms skirtos erdvės. Būtent pastarojoje, kaip pasakos šeima, vyksta daugiausiai veiksmo – čia įvairių šeimos ruošiamų gaminių paragaus ir Gian Luca.

O viso to įkvėptas, vienu receptu su žiūrovais Gian Luca nuspręs pasidalinti ir pats. Šįkart jis atskleis sotaus ėrienos, jautienos ir daržovių troškinio receptą.

REKLAMA

Norėdami pasigaminti šį patiekalą namuose, pirmiausiai į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite daržovių mišinį, paruoštą iš trintos morkos, svogūno ir saliero. Tuomet bulves ir batatus supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite juos į troškinį.

Apkepintą masę pagardinkite balzamiko actu, druska ir pipirais. Įpilkite stiklinę raudono vyno ir leiskite jam nugaruoti. Sumažinkite kaitrą ir leiskite patiekalui pasitroškinti apie 10-15 minučių.

REKLAMA

Per tą laiką nusausinkite jautieną ir ėrieną, patepkite mėsą alyvuogių aliejumi ir paeiliui sudėkite ant gerai įkaitinto grilio. Iškepusią mėsą suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti 5-10 minučių. Praėjus šiam laikui, nepamirškite mėsos pagardinti druska, pipirais ir rozmarinu.

Paruoškite padažą: sukapokite šviežią čiobrelį ir česnako skilteles, suberkite į dubenėlį ir pridėkite majonezo. Gerai išmaišykite ir atidėkite padažą į šalį.

Tuomet beliks troškinį pagardinti kreminiu sūriu, gerai išmaišyti ir patiekti. Į lėkštę įdėkite kelis šaukštus troškinio, keptą jautieną ir ėrienos šonkaulius. Papuoškite patiekalą šviežiu čiobreliu.

Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų