Netoli Biržų esančiu avių ūkiu rūpinasi šeima – Jūris ir Kristina. Tiesa, šeima avis ne tik augina, bet jau maždaug 8 metus lankytojus priima ir įvairioms degustacijoms. „Mūsų tikslas – supažindinti vaikus ir suaugusius su avimis, papasakoti, kaip ir iš kur atsiranda, pavyzdžiui, kojinės“, – pasakos Kristina.
Pora šiuo metu augina apie ne vieną šimtą pačių įvairiausių avių – čia galima rasti net prūsiškas ar senovinės lietuviškos veislės.
„Tiesa, pamatysime tik nedidelį jų pulkelį – kitos avys jau ruošiasi eiti į tvartus. Likusios lauke yra parodinės, atliekančios tam tikras funkcijas per mūsų edukacijas. Jas galima paglostyti, pamaitinti“, – pasakos moteris.
Ir nors ūkis įkurtas Jūrio gimtinėje, mintis auginti avis kilo Kristinai. „99 procentais dėl to kalta esu aš (šypsosi). To daryti nenorėjau – tiesiog prisikalbėjau. Kažkada studijavau Lietuvos veterinarijos akademijoje, kurioje mokėmės apie visus gyvulius, o vėliau laikėme egzaminus.
Aš ištraukiau labai lengvą bilietą – dėstytojas man pasakė, kad dabar tikrai galėsiu eiti dirbti su avimis. Tačiau aš tuo metu nė nebuvau mačiusi gyvos avies – sakiau, kad man to tikrai neprireiks. Tačiau, kai atėjau dirbti į kolūkį, man pasakė, kad yra dvi fermos – avių ir kiaulių. Tada supratau: „Nespjauk į šulinį, nes po to reikės gerti“, – pasakos Kristina.
O šiandien šeima savo ūkyje darbais skirtosi po lygiai – vyras daugiau rūpinasi avims skirtu pašaru, o jo žmona augina ėriukus. „Edukacinė veikla – mūsų abiejų darbas vienodomis dalimis“, – šypsosis Kristina.
Be edukacijų, šeima taip pat savo ūkyje prekiauja ir pačių ruoštais produktais. Tiesa, pieno produktus jie siūlo tik vasarą, o štai ėriena gali pasitarnauti visais metų laikais. Tiesa, jie neslėps – sužinoję, kad avis galima melžti, lietuviai iki šiol kartais nustemba. Ką jau kalbėti apie avių pieną ar iš jo gaminamus sūrius bei ledus…
Taip pat Kristina ir Jūris turi 6 jurtas iš avies kailio. Vienoje – pirtelė, kitoje – muziejus, edukacijų ar degustacijoms skirtos erdvės. Būtent pastarojoje, kaip pasakos šeima, vyksta daugiausiai veiksmo – čia įvairių šeimos ruošiamų gaminių paragaus ir Gian Luca.
O viso to įkvėptas, vienu receptu su žiūrovais Gian Luca nuspręs pasidalinti ir pats. Šįkart jis atskleis sotaus ėrienos, jautienos ir daržovių troškinio receptą.
Norėdami pasigaminti šį patiekalą namuose, pirmiausiai į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite daržovių mišinį, paruoštą iš trintos morkos, svogūno ir saliero. Tuomet bulves ir batatus supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite juos į troškinį.
Apkepintą masę pagardinkite balzamiko actu, druska ir pipirais. Įpilkite stiklinę raudono vyno ir leiskite jam nugaruoti. Sumažinkite kaitrą ir leiskite patiekalui pasitroškinti apie 10-15 minučių.
Per tą laiką nusausinkite jautieną ir ėrieną, patepkite mėsą alyvuogių aliejumi ir paeiliui sudėkite ant gerai įkaitinto grilio. Iškepusią mėsą suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti 5-10 minučių. Praėjus šiam laikui, nepamirškite mėsos pagardinti druska, pipirais ir rozmarinu.
Paruoškite padažą: sukapokite šviežią čiobrelį ir česnako skilteles, suberkite į dubenėlį ir pridėkite majonezo. Gerai išmaišykite ir atidėkite padažą į šalį.
Tuomet beliks troškinį pagardinti kreminiu sūriu, gerai išmaišyti ir patiekti. Į lėkštę įdėkite kelis šaukštus troškinio, keptą jautieną ir ėrienos šonkaulius. Papuoškite patiekalą šviežiu čiobreliu.
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!