Šie patiekalai puikiai tiks savaitgaliui ar kiekvienai dienai – juos su malonumu valgys visa šeima.
Lašišai reikės:
- 0,5 kg šviežios lašišos filė su oda;
- 2 a. š. kaledros sėklų;
- 2 a. š. pankolio sėklų;
- 3 valg. š. rupios druskos;
- 2 valg. š. rudojo cukraus;
- 1 valg. š. rūkytos saldžiosios paprikos;
- 1 valg. š. penkių pipirų mišinio (arba juodųjų pipirų);
- 30 ml džino ar degtinės;
- Pundelio šviežių krapų.
Krienų majonezui reikės:
- 2 valg. š. kreminio sūrio;
- 2 valg. š. majonezo;
- 1 valg. š. krienų;
- 0,5 vnt. citrinos žievelės.
Prieskonines sėklas kelias minutes, nuolat maišant, pakepinkite sausoje keptuvėje ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitra. Pakepintas sėklas suberkite į smulkintuvo indą ir prasukite keletą kartų, kad sėklos suskiltų, bet nevirstų miltais.
Į dubenėlį supilkite skaldytas sėklas, rupią druską, rudąjį cukrų, pipirus ir gerai išmaišykite.
Į skardą ar kitą didesnį indą su aukštesniais kraštais įtieskite kepimo popierių ir ant jo berkite dalį pasiruošto prieskonių mišinio, būtent toje vietoje, kur dėsite žuvį.
Lašišos filė nusausinkite, patikrinkite ar nėra likusių kaulų ir dėkite ant prieskonių odele žemyn. Likusius prieskonius tolygiai paskirstykite ant visos žuvies neužmiršdami ir kraštų.
Lašišą apšlakstykite džinu ir apibarstykite stambiai pasmulkintais krapais. Taip paruoštą žuvį glaudžiai uždenkite kepimo popieriumi ir susukite į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą dviem paroms. Po dviejų parų išimtą lašišą kruopščiai nuplaukite su šaltu vandeniu ir nusausinkite.
Paruoškite majonezą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir šaukštu jį suminkštinkite. Sudėkite majonezą, išmaišykite. Taip pat sudėkite krienus, įtarkuokite citrinos žievelę ir dar kartą išmaišykite.
Sūdytą lašišą patiekite su šviežia duona ir krienų majonezo padažu.
Šokoladiniai amaretti sausainiai su spanguolėmis
Jums reikės:
- 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių baltymų;
- 280 g cukraus;
- 50 g džiovintų spanguolių;
- 280 g migdolų miltų;
- 4 valg. š. natūralios kakavos;
- 35 ml amareto likerio;
- 100 g cukraus pudros.
Kambario temperatūros kiaušinių baltymus kartu su maždaug 100 g cukraus išplakite iki putų konsistencijos. Džiovintas spanguoles peilio pagalba pasmulkinkite iki mažų gabalėlių ir suberkite į išplaktus kiaušinių baltymus.
Taip pat suberkite migdolų miltus, likusį cukrų, išsijotą kakavą ir išmaišykite. Supilkite amaretą ir dar kartą gerai išmaišykite.
Suformuokite vienodo dydžio, maždaug 10-15 g tešlos rutuliukus, apvoliokite juos cukraus pudroje ir dėkite į kepimo skardą. Apvoliotus rutuliukus šaukšto pagalba šiek tiek suspauskite iš viršaus, kad kepant sausainiai gražiai suplyštų.
Kepkite iki 170 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija maždaug 15 minučių.
Iškepusius sausainius skanaukite atvėsusius ir laikykite atvirai, kad nesuminkštėtų. Jei sausainius norite supakuoti, kaip dovaną, bent keletą dienų juos palaikykite neuždengtus, kad išsausėtų.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!