Kiaušiniai yra itin maistingi, juose yra beveik visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Be to, kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, priskiriamų visaverčiams baltymams.
Kiaušiniuose taip pat yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti, rašo healthkart.com.
Viename dideliame žaliame kiaušinyje yra 6 mg baltymų, 5 mg baltymų, 6 mg magnio, 28 mg kalcio, 99 mg fosforo, 69 mg kalio, 41 TV vitamino D, 6 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino A, 15 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino B2 ir 9 proc. – vitamino B12. Kiaušinyje taip pat yra 7 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino B5.
Kiaušiniuose be viso to yra ir sveiko cholesterolio, geležies, seleno, cholino, folio rūgšties, karotinoidų ir sveikų omega riebalų rūgščių.
Vis tik, kiaušinius galima ruošti įvairiais būdais ir skirtingais būdais ruošti kiaušiniai turi kitokią maistinę vertę nei žali kiaušiniai, kas reiškia, kad gamybos būdas keičia maistingumo koeficientą.
Virti kiaušiniai yra vienas populiariausių pasirinkimų, tačiau niekuo nenusileidžia ir kepti kiaušiniai, kurie yra dažnas pusryčių pasirinkimas. Tad kuris jų – sveikesnis?
Tiek virti, tiek kepti kiaušiniai yra maistingi ir sveiki, vis tik, yra šiek tiek skirtumų jų maistinėje vertėje.
Kas sveikiau – virtas ar keptas kiaušinis?
Ir virti, ir kepti kiaušiniai turi daug kalorijų, tačiau virti kiaušiniai turi 26 proc. mažiau kalorijų nei kepti. 100 g keptų kiaušinių porcijoje yra 196 kalorijos, virtų – 155 kalorijos.
Kiek skiriasi ir makroelementų – baltymų, angliavandenių ir riebalų – santykis. Virtų kiaušinių makroelementų santykis yra 34:3:63. Tuo tarpu keptų kiaušinių santykis yra 29:2:70.
Tačiau tiek virti, tiek kepti kiaušiniai turi mažai angliavandenių, abiem būdais ruoštuose kiaušiniuose angliavandenius sudaro 100 proc. cukraus.
Virti kiaušiniai pranašesni ir sočiųjų riebalų kiekiu – virtuose kiaušiniuose jų yra mažiau nei keptuose. 100 g virtų kiaušinių yra 3,3 g sočiųjų riebalų, keptame – 4,3 g.
Virtuose kiaušiniuose taip pat nėra transriebalų, o keptame kiaušinyje jų aptinkama iki 0,04 g.
Bet kokiu atveju, specialistai pabrėžia, kad kiaušiniai, nesvarbu, kepti ar virti, yra daugybės naudingų medžiagų šaltinis ir jiems verta atsidurti mitybos racione.