„Tarp pilkų debesų“ – didžiausias ir brangiausias filmas nepriklausomos Lietuvos kino istorijoje. Pagrindinė filmo herojė, penkiolikmetė Lina Vilkaitė (akt. Bel Powley), svajoja apie dailės studijas, vasaros atostogas prie jūros ir pasimatymus su patinkančiu vaikinu.
Tačiau šias svajones žiauriai sugriauna 1941-ųjų birželio 14-osios naktį sovietų kariškių smūgiai į duris. Lina, kartu su jaunesniu broliu ir mama, yra įgrūdama į traukinio vagoną ir ištremiama į Sibirą, kaip ir tūkstančiai kitų lietuvių.
Jos piešiniai tampa atviru dienoraščiu, atskleidžiančiu ne tik nepakeliamas sąlygas tremtyje, bet ir žmonių gerumą, žmogiškąją stiprybę bei neišblėstančią viltį išgyventi.
Įkvėpti filmo atmosferos, laidos vedėjai paruošė gurmanišką patiekalą – kiaulės liežuvį, kurį patiekė su česnakinėmis bulvytėmis, žirneliais ir pikantišku krienų-majonezo padažu.
Kiaulės liežuvis su česnakinėmis bulvytėmis, žirneliais ir krienų-majonezo padažu
Reikės:
- 2 vnt. žalių kiaulės liežuvių;
- 10 česnako skiltelių;
- 2 svogūnų;
- 2 morkų;
- Kvapiųjų juodųjų pipirų „Sauda“;
- Lauro lapų „Sauda“;
- 1/5 saliero šaknies;
- 300 g žaliųjų žirnelių „Mamos konservai“;
- 3 v. š. majonezo „Vilnius „Naminis“;
- Druskos ir pipirų „Sauda“;
- 1 kg mažų bulvyčių;
- Šviežių petražolių;
- Alyvuogių aliejaus;
- Konservuotų pomidoriukų su spanguolėmis „Mamos konservai“;
- Šviežių žalumynų papuošimui (žirnių daigai, laiškiniai česnakai).
Krienų-majonezo padažui reikės:
- 3 v. š. majonezo „Vilnius „Naminis“;
- 1 v. š. krienų „Mamos konservai“;
- 3-4 mažų marinuotų agurkėlių „Mamos konservai“;
- Šviežių petražolių;
- Druskos ir pipirų „Sauda“.
Gamyba:
Kad jaučio liežuvis būtų minkštas ir sultingas, geriausia jį palaikyti sūryme per naktį. Šį sūrymą pasidaryti visai nesunku: į puodą įpilkite apie 2 litrus vandens, dėkite apie 50 g druskos, lauro lapų, saujelę kvapiųjų juodųjų pipirų ir 3 sutrintas česnako skilteles. Visą šį mišinį užvirkite ir keletą minučių pavirinkite, nuimkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Užpilkite nuoviru gerai nuplautą liežuvį ir palikite šaltai maždaug 8 valandoms.
Kitą dieną išimkite liežuvį iš sūrymo, dėkite juos į kitą puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad pilnai juos apsemtų. Į puodą su liežuviais dėkite „Saudos“ lauro lapus, juoduosius pipirus, vieną svogūną, dvi morkas, pusę saliero šaknies ir viską gerai užvirinkite.
Virkite liežuvį ant labai silpnos ugnies apie 3 val. Įbedus peiliu mėsa turi būti minkštutė, jei ji kietoka, reikia dar virti. Likusį sultinį galite panaudoti barščiams ar kitai sriubai.
Svarbu: nuo liežuvio odą nulupkite jam vos pravėsus, nes po to, liežuviui atvėsus, odą teks pjauti – ji lengvai nenusilups. Nuluptą liežuvį pilnai atvėsinkite, o atšalusį pjaustykite riekelėmis.
Pasiruoškite bulvytes: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, 7-8 traiškytas česnako skilteles, smulkintas šviežias petražoles, druską bei pipirus. Paruoštu mišiniu padenkite per pusę perpjautas bulvytes ir šaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 20 minučių.
Pasiruoškite padažą: į trintuvą dėkite Vilniaus „Naminį“ majonezą, krienus bei „Mamos konservų“ agurkėlius. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis, druska bei pipirais ir nestipriai sublenderiuokite.
Pasiruoškite žirnelius: konservuotus žirnelius sumaišykite su smulkiai supjaustytu svogūnu bei majonezu, pagardinkite druska bei pipirais ir viską gerai išmaišykite.
Patiekalą serviruokite didelėje lėkštėje: dėkite riekelėmis pjaustytą liežuvį, keptas bulvytes, žirnelius su majonezu, marinuotus pomidorus, krienų-majonezo padažą bei viską pagardinkite žirnių daigais ir laiškiniu česnaku. Skanaus!
Patiekalas gamintas ir serviruotas induose iš „Gerduva.lt“
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!