Mūsų kasdienybė kupina skanių patiekalų ir pagundų, tačiau, kaip visi žinome, nesveika mityba gali sukelti įvairių sveikatos problemų, rašo mirror.co.uk.
Tinkama mityba yra gyvybiškai svarbi norint išlikti sveikiems ir aktyviems, taigi, kokių maisto produktų turėtume vengti arba riboti jų vartojimą, jei norime numesti svorio ir išlaikyti sveiką gyvenimo būdą?
1. Spurgos su uogiene
Nepaisant to, kad jos yra labai skanios, tačiau spurgose yra labai nesveikų ingredientų – jose daug cukraus, jos gaminamos iš baltų miltų ir, žinoma, yra gruzdintos aliejuje.
Pasak sporto mitybos specialisto Robo Hobsono, vienoje spurgoje yra apie penkis arbatinius šaukštelius cukraus, taip pat daug sočiųjų riebalų ir apie 330 kalorijų.
2. Dešrelės
Dešrelės yra daugeliui įprastas maistas, tačiau jų perdirbtoje mėsoje daug sočiųjų riebalų ir druskos bei konservantų, pavyzdžiui, nitratų.
„World Cancer Research Fund“ (Pasaulio vėžio tyrimų fondas) perspėja, kad žmonės turėtų valgyti labai mažai perdirbtos mėsos arba visiškai jos atsisakyti, ir teigia, kad yra tvirtų įrodymų, jog raudonos arba perdirbtos mėsos vartojimas yra kolorektalinio vėžio priežastis.
Rinkitės aukštesnės kokybės dešreles, ieškokite tokių prekių ženklų, kuriuose yra daug mėsos ir mažai druskos, skaitykite etiketes.
3. Kokosų aliejus
Kokoso aliejus ilgą laiką reklamuojamas kaip sveikesnė alternatyva alyvuogių aliejui ar augaliniam aliejui, tačiau jame yra daug sočiųjų riebalų.
„Žinome, kad gausus tokių riebalų suvartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika, todėl svarbu neviršyti rekomenduojamo 20 g sočiųjų riebalų kiekio moterims ir 30g vyrams, – sakė Rhiannon Lambert, viena žinomiausių dietologių JK. – Žinoma, kokosų aliejumi galime ir turėtume mėgautis kaip subalansuotos, sveikos ir įvairios mitybos dalimi, tačiau nepamirškime, kiek jo suvartojame, ir stenkimės rinktis sveikesnius nesočiuosius riebalus iš alyvuogių aliejaus, riešutų, sėklų arba avokadų.“
4. Kokakola
Tai yra taip akivaizdu – kola yra vienas iš blogiausių gėrimų, jei bandote mesti svorį.
Dietologo R. Hobsono teigimu, labai didelis cukraus kiekis bei maistiniu požiūriu „tuščios“ kalorijos gėrime reiškia, kad tai puikus pasirinkimas norint priaugti svorio ir net sugadinti dantis, jei jo vartojame per daug.
5. Gruzdinta vištiena
„Gruzdintoje vištienoje yra labai daug sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką.
Joje taip pat yra daug druskos, kuri gali padidinti kraujospūdį, kai valgoma per daug“, – sakė mitybos specialistas.
Nors tai tikrai skanus ir populiarus patiekalas išsinešimui, tačiau dviejose keptose vištienos kulšelėse yra beveik 500 kalorijų, 2,5 g druskos ir daug sočiųjų riebalų.
6. Saldintos vaisių sultys
Nors vaisių sultys paprastai yra vienas iš penkių per dieną suvartojamų gėrimų ir jos padeda papildyti vitamino C kiekį, kai kurie gamintojai į jas papildomai deda cukraus, kurio natūraliose vaisių sultyse nėra.
Geriausias būdas išvengti šio nereikalingo cukraus vartojimo – visada perskaitykite etiketę ir, jei sultyse yra cukraus, rinkitės kitą prekės ženklą.
7. Saldūs dribsniai
„Pusryčių dribsniai yra praturtinti maistinėmis medžiagomis, o kai kuriuose nėra tiek daug cukraus, todėl jie yra tinkamas maistas pusryčiams kaip subalansuotos mitybos dalis“, – sako dietologas.
Tačiau kiti dribsniai, kuriuose yra daug cukraus ir šokolado gabalėlių, nėra pats sveikiausias maistas dienos pradžiai, tad R. Hobsonas pataria vartotojams jų vengti.
8. Granola
Pasak R.Lambert, granola užsitarnavo sveiko pusryčių maisto reputaciją, tačiau joje iš tikrųjų gali būti daug aliejaus, cukraus ir kai kuriais atvejais pridėtinės druskos.
Visada verta atidžiai patikrinti etiketę, kad įsitikintumėte, kiek cukraus yra toje prekėje. Geriausia rinktis granolą, kurioje cukraus yra mažai – 5 g/100 g.
9. Mėsainis su bandele
Perdirbtos mėsos, baltų miltų bandelės, lydyto sūrio ir sūraus padažo derinys reiškia, kad besilaikantiems dietos šio maisto tikrai reikėtų vengti.
Supakuotame užkandyje yra daug priedų ir konservantų – galbūt verta pasigaminti savo mėsainius iš faršo ir pasirinktų kvapiųjų medžiagų bei prieskonių.
10. Baltasis cukrus
R. Hobsono teigimu, akivaizdu,kad JK gyventojai suvartoja per daug baltojo cukraus.
Daugelis iš mūsų kasdien cukrumi saldina arbatą ir kavą, todėl padidėja diabeto ir širdies ligų rizika.
Jei nemėgstate nesaldinto karšto gėrimo, pabandykite vietoj to pereiti prie mažo kaloringumo saldiklio.
11. Gruzdintas sūris
Tokių dalykų kaip gruzdintas halloumi, mocarelos lazdelės ir gruzdinti sūrio rutuliukai reikėtų vengti arba juos vartoti saikingai.
Šie skanūs užkandžiai yra populiarūs restoranuose, tačiau juose gausu druskos ir sočiųjų riebalų.
12. Avižinis batonėlis
Tai dar vienas pavyzdys, kai sveika reputacija gali slėpti daugybę nuodėmių, kaip granola ir dešrelės. Turite patikrinti etiketę, kad žinotumėte, ką iš tikrųjų valgote.
Be avižų, riešutų ir medaus – įprastų avižinio batonėlio ingredientų – daugelyje prekių ženklų rasite palmių aliejaus, gliukozės sirupo, sviesto ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų.
13. Daug baltymų turintys šokoladiniai batonėliai
Daugelis prekių ženklų dabar gamina daug baltymų turinčius batonėlius, tačiau tai nereiškia, kad jie jums tinka.
Juose taip pat yra daug cukraus ir sočiųjų riebalų, priešingai nei natūraliose liesų baltymų šaltiniuose, tokiuose kaip vištiena, kalakutiena, kiaušiniai, žuvis ir tofu.
14. Baltasis šokoladas
Na, tai tikrai šokoladas, bet pieniniame ir baltame šokolade cukraus būna daugiausia.
Didelis cukraus suvartojimas ne tik padidina ligų, tokių kaip diabetas, riziką, bet ir gali sukelti problemų jūsų dantų sveikatai.