Šlapime alkoholis aptinkamas nuo 12 iki 130 valandų, jei buvo suvartotas didelis alkoholio kiekis. Fosfatidiletanolis – alkoholio vartojimą atspindintis biožymuo – šlapime gali būti aptinkamas iki 14 dienų.
Iškvėptame ore, kaip ir seilėse, alkoholis gali būti aptinkamas nuo 12 iki 24 valandų. O plaukuose, ypač ties šaknimis, alkoholis gali būti aptinkamas iki 90 dienų po to, kai jis buvo vartotas, rašo health.clevelandclinic.org.
Procesą pagreitina fermentai
Kalbant apie alkoholio apykaitą, daugiausiai dėmesio skiriama kepenims. Tačiau tai vienintelis organas, atsakingas už alkoholio šalinimą.
„Kai išgeriate alkoholio, pirmoji jo stotelė yra skrandis. Kai kurie žmonės turi skrandžio fermentų, kurie skaido alkoholį. Šie fermentai padeda sustabdyti dalį alkoholio nuo patekimo į kraują“, – aiškino daktaras Wakim-Flemingas.
Tačiau ne visi turi šiuos fermentus, vadinamus alkoholio dehidrogenazėmis (ADH) ir aldehidų dehidrogenazėmis (ALDH).
„Tyrimai rodo, kad moterys paprastai turi mažesnį ADH kiekį nei vyrai. O reguliariai alkoholį vartojančių žmonių ADH lygis yra žemesnis nei retai arba niekada alkoholio nevartojančių žmonių“, – aiškino gydytojas.
Jei ADH arba ALDH nepakanka, skrandis alkoholį siunčia tiesiai į plonąją žarną. Iš ten alkoholis patenka į kraują ir smegenis, dėl to pradedate jausti alkoholio poveikį.
Prireiks laiko
Šalinant alkoholį, sunkiausią darbą vis tik atlieka kepenys. Po to, kai alkoholis patenka į skrandį, plonąją žarną ir kraujotaką, kepenys pradeda savo darbą.
Jos iš kraujo pašalina apie 90 proc. alkoholio. Likusi dalis pasišalina per inkstus, plaučius ir odą.
„Alkoholio pasišalinimo iš organizmo laikas priklauso nuo gėrimo tūrio ir stiprumo. Kuo daugiau išgeriate, tuo daugiau organizmui reikia apdoroti. Svarbi ir koncentracija. 60 ml spiritinių gėrimų yra daugiau alkoholio, nei 60 ml vyno“, – aiškino specialistas.
Vienas standartinis alkoholinio gėrimo vienetas turi apie 14 gramų etanolio (alkoholio). Tiek, kiek jo yra:
- 350 ml 5 proc. stiprumo aluje (maždaug vienoje skardinėje alaus);
- 150 ml 12 proc. stiprumo vyne (maždaug vienoje taurėje vyno);
- 40 ml 40 proc. stiprumo distiliuotuose spiritiniuose gėrimuose (maždaug vienoje taurelėje).
Pradėjus vartoti alkoholį, didžiausias jo kiekis kraujyje pasiekiamas per 60-90 minučių. Tada organizmas pradeda jį skaidyti.
Alkoholio pusinės eliminacijos laikas yra 4-5 valandos. Pusinė eliminacija – tai laikas, per kurį jūsų organizmas pašalina pusę suvartoto alkoholio.
Tačiau, kad organizmas visiškai išsivalytų, reikia maždaug penkių pusinių eliminacijų. Tai reiškia, organizmui reikia maždaug 25 valandų, kad iš jo pasišalintų visas alkoholis.