Aukštas cukraus kiekis kraujyje yra pagrindinė grėsmė, kurią kelia 2 tipo diabetas. Cukrus kraujyje aprūpina organizmą energija ir padeda kontroliuoti svorį, tačiau jo lygis turi išlikti stabilus.
Pagrindinis insulino tikslas yra reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau jei sergate 2 tipo diabetu, šis mechanizmas yra sutrikęs, o rezultatas – padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, rašo express.co.uk.
Laimei, aukštą cukraus kiekį kraujyje galite sumažinti priimdami protingus mitybos sprendimus, kai kurie iš jų yra veiksmingesni už kitus.
Ožragės sėklų vartojimas prieš valgį gali stipriai sumažinti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje
Remiantis pernai žurnale „Food Science and Technology“ paskelbtu tyrimu, ožragės sėklų vartojimas prieš valgį gali stipriai sumažinti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje.
Vaistinė ožragė yra aromatingas augalas, kuris gali būti naudojamas įvairiais būdais: kulinarijoje ožragė yra pagrindinis kario ir kitų indiškų receptų ingredientas bei vaistinis augalas.
Ožragė yra plačiai auginama Pietų Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir kai kuriose Viduržemio jūros regiono šalyse, ji turi mažus apvalius lapus, taip pat išaugina ilgas ankštis, kuriose yra savito kartaus skonio sėklų.
Į tyrimą, kuris truko du mėnesius, buvo įtraukta šešiasdešimt pacientų, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu. Jie buvo atsitiktinai suskirstyti į dvi gydymo grupes, kurių kiekvienoje buvo po 30 pacientų. Pirmoji grupė vartojo ožragę, o antroji grupė buvo kontrolinė.
Vaistinės ožragės grupė gavo 10 gramų ožragės sėklų miltelių pavidalu prieš pusryčius ir tokį pat kiekį prieš vakarienę. Jų demografinis profilis kartu su gliukozės kiekiu kraujyje nevalgius ir HbA1c lygiu buvo nustatytas pradžioje, po vieno mėnesio bandymo ir tyrimo pabaigoje.
Gliukozės kiekis kraujyje nevalgius matuoja vidutinį cukraus kiekį kraujyje po aštuonių valandų badavimo, o HbA1c – vidutinį cukraus kiekį kraujyje per tris mėnesius.
„Kai ožragės sėklos buvo duodamos pacientams, sergantiems T2DM, po 30 ir 60 gydymo dienų buvo pastebėtas reikšmingas jų gliukozės kiekio sumažėjimas“, – pastebėjo mokslininkai.
Kas lemia šį poveikį?
Internetinė svetainė „Diabetes.co.uk“ aiškina: „Vaistinės ožragės sėklose (trigonella foenum graecum) yra daug tirpių skaidulų, kurios padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, nes lėtina virškinimą ir angliavandenių pasisavinimą. Tai rodo, kad jos gali būti veiksmingos gydant diabetu sergančius žmones“.
Buvo atlikti keli tyrimai, siekiant ištirti galimą ožragės naudą kovoje su diabetu.
„Keli klinikiniai tyrimai parodė, kad ožragės sėklos gali pagerinti daugumą metabolinių simptomų, susijusių su 1 ir 2 tipo cukriniu diabetu žmonėms, sumažindamos gliukozės kiekį kraujyje ir pagerindamos gliukozės toleranciją“, – praneša Diabetes.co.uk.
Sveikatos apsaugos agentūra cituoja Indijoje atliktą tyrimą, kuriame nustatyta, kad į kasdienę nuo insulino priklausomų (1 tipo) cukriniu diabetu sergančių pacientų racioną pridėjus 100 gramų nuriebalintų ožragės sėklų miltelių, žymiai sumažėjo gliukozės kiekis kraujyje nevalgius, pagerėjo gliukozės tolerancija ir sumažėjo bendras cholesterolio kiekis, MTL arba „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų.
Kito kontroliuojamo tyrimo metu 15 gramų ožragės miltelių įmaišius į valgį, kurį valgo žmonės, sergantys 2 tipo cukriniu diabetu, sumažino gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą po valgio, o atskiras tyrimas parodė, kad tris mėnesius vartojant 2,5 gramo ožragės sėklų du kartus per dieną, sumažėjo cukraus kiekis kraujyje žmonėms, sergantiems lengvu, bet ne sunkiu 2 tipo cukriniu diabetu.