Nors norintiems sulieknėti jau seniai sakoma, kad jie turėtų vengti daug agliavandenių turinčių ir krakmolingų maisto produktų, nes jie susiję su padidėjusia 2 tipo diabeto rizika, nauji tyrimai rodo, kad iš tikrųjų rizika nepadidėja.
Nustatyta, kad žmonės, suvalgę tam tikrą maisto kiekį, jaučiasi sotūs, nepriklausomai nuo maisto kaloringumo, rašo mirror.co.uk.
Paneigė mitą, kad bulvės nesveika
JAV mokslininkų teigimu, tie, kurie į savo lėkštę įsideda bulvių, kuriose gausu angliavandenių ir krakmolog, greičiau pasijus sotūs, todėl vėliau nekils noras užkandžiauti kaloringesniu maistu.
Tyrimo bendraautorė profesorė Candida Rebello ir Peningtono biomedicines tyrimų centro, paaiškino: „Žmonės, norėdami jaustis sotūs, yra linkę valgyti tiek pat maisto, nepriklausomai nuo jo kaloringumo.
Valgydami sotesnius maisto produktus, kuriuose yra mažiiau kalorijų, galite lengvai sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių.
Svarbiausias mūsų tyrimo aspektas yra tas, kad mes nemažinome patiekalų porcijų dydžio, bet sumažinome jų kaloringumą įtraukdami bulves.
Kiekvienam dalyviui patiekalas buvo pritaikytas pagal jo asmeninius kalorijų poreikius, tačiau dalį mėsos pakeitus bulvėmis, dalyviai greičiau pasijuto sotesni ir dažnai net nesuvalgydavo viso maisto. Iš tikrųjų, galima numesti daug svorio, nededant daug pastangų.“
Mokslininkai taip pat pažymėjo, kad svarbu, kaip bulvės ruošiamos. Taip pat reikėtų vengti valgyti traškučius, keptas bulves, gruzdintas bulvytes, nes kepant sumažėja jų maistinė vertė. Geriausias pasirinkimas – bulves virti.