Receptas išties paprastas: į trijų litrų indą įpilkite apie 2,5 litro distiliuoto (būtinai!) šilto vandens. Įdėkite 100 gramų gyvų mielių, ištirpintų šiltame vandenyje, ir įpilkite pusę puodelio cukraus. Indą uždenkite marle ir pastatykite šiltoje vietoje. Retkarčiais jį pakratykite.
Tirpalas bus paruoštas, kai baigsis fermentacija. Viena stiklinė tirpalo atskiedžiama kibiru vandens, kiekvienam krūmui pilama po litrą gautos trąšos.
Ne kartą išbandžiau šį receptą ir sulaukiau puikaus derliaus
Pomidorų krūmai tvirti, o patys pomidorai – gražūs. Tręšiami augalai lengvai atlaiko temperatūrų pokyčius. Panaudojusi tokias trąšas, pomidorus skyniau iki pat spalio, jau prasidėjus lietui ir naktinėms šalnoms. Žinoma, ir patys stengėmės apsaugoti pomidorus nuo ligų ir kenkėjų.
Pomidorai buvo mulčiuojami, naudojamas kompostas. Manau, kad panašų efektą duotų ir iš dilgėlių arba šieno pagaminta tinktūra. Visa paslaptis – tirpalo mikroflora. Jei prieš sodindami pomidorus žemę palaistysite ir uždengsite plėvele, bus sukurta gera dirvožemio mikroflora, todėl derlius bus tikrai puikus.
Antanina Vedeckienė