REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Kalėdoms, skubame užbaigti pradėtus darbus, supakuoti paskutines dovanas bei girliandomis išpuošti namus. Pasiruošimas šventiniams pietums ne ką lengvesnis, juk norisi nustebinti savo artimuosius pačiais gardžiausiais patiekalais.

Artėjant Kalėdoms, skubame užbaigti pradėtus darbus, supakuoti paskutines dovanas bei girliandomis išpuošti namus. Pasiruošimas šventiniams pietums ne ką lengvesnis, juk norisi nustebinti savo artimuosius pačiais gardžiausiais patiekalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen paruošė net keturias idėjas jūsų Kalėdiniam stalui – aluje troškintą kiaulienos kumpį, jau tradicija tapusį, džiovintais vaisiais įdarytą kalakutą bei specialiai vegetarams skirtus patiekalus – šventinį daržovių pyragą su sūrio plutele bei spalvingą daržovių troškinį su mėlynuoju sūriu, nes vegetariška virtuvė tinka ne vien Kūčioms.

REKLAMA

Kalakutas su saldžiu džiovintų vaisių įdaru

Ant Kalėdinio stalo besipuikuojantis įdarytas kalakutas, jau tradicija tapęs patiekalas, kurio asmeninį receptą, be abejonės, turi kiekviena mėgstanti gaminti šeimininkė. Tačiau, jei vis tik pritrūkote idėjų arba norite išmėginti šį tą naujo, IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, siūlo kalakutą pagardinti sviestu, o įdarui pasigaminti saldų, džiovintų vaisių įdarą.

„Kalakutą gerai įtrinkite stambia druska, pabarstykite pipirų mišiniu, paprikos prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Pasitelkdami valgomąjį šaukštą, atskirkite odelę nuo mėsos. Stumiant šaukštą po oda, turėtų atsiskirti tiek nugarinė kalakuto dalis, tiek krūtinėlė. Šlaunelių mėsa ir taip nelieka sausa, todėl šią dalį galite aplenkti. Po atskirta oda prikiškite sviesto, jo nepagailėkite, nes nuo sviesto kalakuto mėsa taps ypač sultinga“, – pasakoja kulinarė. Džiovinti vaisiai ir paukštiena – tobulas derinys. Kaip pasakoja kulinarė, saldus vaisių įdaras puikiai pakeis įprastai prie kalakutienos patiekiamą spanguolių uogienę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalakutui pamarinavę per naktį, paruoškite jam įdarą. Į didelį puodą suberkite po 200 g džiovintų vaisių: abrikosų, spanguolių, figų bei razinų. Džiovintus vaisius užpilkite 600 ml sauso balto vyno ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, troškinkite apie pusvalandį, kol vynas beveik išgaruos. Troškintus vaisius sumaišykite su nuluptais ir į ketvirčius supjaustytais obuoliais.

Pasiruoštu įdaru prikimškite kalakutą ir jį gerai suvyniokite į foliją. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite priklausomai nuo kalakuto dydžio, 1 kg – 1 valanda kepimo“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gardus, aluje troškintas kiaulienos kumpis

Tobula tai, kas paprasta – taip maisto ekspertė Aistė Rasmussen apibūdina šį patiekalą. Net 5 skirtingų sėklų mišiniu pagardintas kiaulienos kumpis puiki išeitis tiems, kurie neturėjo laiko pamarinuoti mėsos iš vakaro. Tamsiame aluje ištroškintas kumpis įgauną švelnų, aromatingą skonį, mėsa tampa itin minkšta bei sultinga be didesnių pastangų.

„Dubenyje sumaišykite pankolio, kalendros, kumino, salierų ir kmynų sėklas, įberkite šaukštelį druskos ir pipirų. Mišinį sugrūskite trintuve, kad sėklos būtų šiek tiek smulkesnės ir jomis būtų galima lengviau įtrinti mėsą. Pasiruoštą prieskonių mišinį gerai įtrinkite į kiaulienos kumpį ir porai valandų palikite kambario temperatūroje.

REKLAMA

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kiaulienos kumpį uždenkite folija ir kepkite apie 3 valandas. Į didelį puodą įpilkite 1 l tamsaus alaus, 2 arbatinius šaukštelius garstyčių ir įdėkite iškeptą kumpį. Kumpį aluje troškinkite apie pusvalandį, o tuomet dar 15 minučių jį perkelkite į orkaitę, kad lengvai apskrustų“, – sako kulinarė. Idėja vegetarams: daržovių pyragas su sūrio plutele

Per Kalėdas įprasta patiekti mėsos patiekalus, tačiau kulinarė paruošė skanių idėjų ir vegetarams. Daug daržovių, spalvų ir sūrio, būtent tokį mielinės tešlos pyragą šventiniam stalui siūlo maisto ekspertė. Pyragas ne tik papuoš stalą, bet ir nustebins savo skoniu.

REKLAMA

„Kubeliais supjaustykite raudoną, žalią bei geltoną papriką, 2 nedideles cukinijas, brokolį bei baklažaną. Daržoves pakepkite su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tuomet smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, porus bei špinatus ir juos sumaišykite su pakeptomis daržovėmis.

Atskirame dubenyje suplakite 6 kiaušinius, įpilkite 150 ml grietinėlės, įberkite druskos, pipirų ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių. Pasiruoštą skardą išklokite mieline tešla, suberkite daržoves ir jas užpilkite kiaušinio ir grietinėlės plakiniu. Pagardinimui, ant viršaus užtarkuokite daug kietojo sūrio. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite apie pusvalandį“, – sako maisto ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greita ir skanu: spalvingas daržovių troškinys

Mėlynuoju sūriu pagardintas, lengvai paruošiamas, gardus daržovių troškinys, kuris savo spalvingumu, be abejonės, papuoš Kalėdinį pietų stalą. Maisto ekspertė pasakoja, kad troškinys ypač tiks ir patiems mažiausiems.

„Didelėje keptuvėje išlydykite gabaliuką sviesto, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberkite nedideliais kubeliais supjaustytas bulves. Kai bulvės jau suminkštės, suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, kubeliais pjaustytą cukiniją, plonais griežinėliais supjaustytą virtą burokėlį bei į 4 dalis padalintus pievagrybius.

Daržoves papildomai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska ir kitais mėgstamais prieskoniais. Prieš patiekiant – gausiai apibarstykite mėlynuoju sūriu“, – pataria kulinarė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų