Nors Valentino diena lietuviams nėra tradicinė, nuo seno žinoma šventė, tačiau ją gyventojai švenčia išties aktyviai ir ieško būdų parodyti dėmesį artimiausiems žmonėms, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
„Gėlės, saldumynai ir ypatingesni, šventiškesni produktai – tos prekės, kurių pirkėjai ieško artėjant Valentino dienai. Stebime, kad tulpių pardavimai išauga net 10 kartų, o konditerijos skyrius tampa vienu populiariausių parduotuvėse. Pavyzdžiui, mūsų konditerių pagaminti širdies formos tortai ir pyragaičiai „Meilė“ per Valentino dieną gerina populiarumo rekordus“, – pastebi G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, gyventojai meilės dieną antrąsias puses mėgsta palepinti ne tik gėlėmis, saldumynais, bet ir šventiška vakariene. Išauga įvairių įmantresnių užtepėlių, sūrių, užkandžių, šviežių braškių, vynuogių, gurmaniškų produktų paklausa.
„Ne visi turi noro ar laiko gaminti patys, tačiau nemėgsta ir išlaidauti restoranuose. Tokie pirkėjai mielai naudojasi galimybe namo parsinešti jau paruoštų patiekalų, užkandžių iš parduotuvės. Prie „Iki“ komandos prisijungę garsūs virtuvės šefai Liutauras Čeprackas ir Dainius Špakauskas bei tinklaraščio „Kitchen Julie“ autorė Julija Steponavičiūtė-Vosylė prisideda prie „IKI šefai“ patiekalų tobulinimo, kad skanus, kokybiškas maistas būtų prieinamas visiems. Ir tada, kai jo prireikia – ar tai būtų dienos pietūs, ar šventiška vakarienė be rūpesčių. Tai ypač aktualu šiuolaikiniams žmonėms, kurie vertina savo laiką ir nori jį skirti poilsiui ar artimam žmogui“, – sako G. Kitovė.
O tiems, kurie turi laisvų minučių ir šventinę dieną antrąją pusę nori nustebinti savo ruoštais patiekalais, J. Steponavičiūtė-Vosylė dalijasi dviem receptais.
Vištienos troškinys „Tikka masala“
„Tai receptas, kurį tikrai verta pagaminti savo mylimajam ar mylimajai. Užtrunka šiek tiek laiko ir reikalauja kantrybės, bet išmokus gaminti „Tikka Masala“ troškinį savo namuose – pasitenkinimas ir patiekalo skonis atpirks viską“, – sako „Kitchen Julie“ autorė.
Ji dalijasi, kad padažui vietoje cukraus galima naudoti sveikesnius pasirinkimus: medų arba klevų sirupą. Taip pat galima naudoti grietinėlę be laktozės ir vietoje karvių pieno jogurto rinktis avių arba ožkų pieno jogurtą. Lygiai taip pat tiks naudoti augalines alternatyvas, o vietoje vištienos rinktis tofu, krevetes, varškės sūrį ar tradicinį indišką panyrą.
Reikės: 400 g šviežios vištienos (šlaunelių ar ketvirčių mėsos), 400 g natūralaus jogurto (karvių, ožkų arba avių pieno), 5 česnako skiltelių, šaukšto tarkuoto imbiero šaknies, šaukštelio paprikos prieskonių, šaukštelio ciberžolių, šaukštelio garam masala prieskonių, jūros druskos.
Tikka Masala padažui: šaukštelio kumino sėklų, šaukštelio kalendrų sėklų, keleto gvazdikėlių, keleto kardamono ankščių, šaukšto paprikos prieskonių, šaukšto ciberžolių, šaukštelio aitriųjų paprikų, šaukšto garam masala, šaukšto cinamono, ½ šaukštelio muskato riešuto, kokybiško, pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, šaukšto sviesto, 1 didelio saldaus svogūno, 1 česnako galvutės, 2-3 skardinių pomidorų savo sultyse, kelių šaukštų pomidorų pastos (nebūtina, bet labai rekomenduoju), 200 ml riebios grietinėlės, 2 šaukštų cukraus, sultinio arba vandens pagal poreikį, konsistencijai.
Gaminame:
- Vištieną smulkinu mažesniais gabalėliais, išmaišau natūraliame jogurte kartu su tarkuotu česnaku ir imbieru, įmaišau po šaukštelį paprikos, ciberžolės, garam masala, dosnų žiupsnį druskos. Marinuoju nuo 30 min. iki pernakt.
- Sausoje keptuvėje pakepinu po šaukštelį kumino sėklų, kalendrų sėklų, kelis gvazdikėlius ir kardamono ankštis, kol pakvimpa. Juos sutrinu grūstuvėje arba sumalu trintuvu. Taip pat galima naudoti jau smulkintus prieskonius, tik šių skoninės savybės kur kas prastesnės nei nesmulkintų.
- Dosniame kiekyje tyro alyvuogių aliejaus ištirpdau sviestą, pakepu smulkintą svogūną, kol suminkštėja. Suberiu kepintus prieskonius ir visus kitus prieskonius. Pakepinu, kol pakvimpa. Įmaišau visą galvą tarkuoto česnako (be luobelių) ir 2 šaukštus tarkuoto imbiero. Pakepinu.
- Supilu 2 skardines pomidorų savo sultyse. Įmaišau 2-3 šaukštus pomidorų pastos. Pakepinu, smulkinu pomidorus su mentele. Palieku pasikepinti vis pamaišydama ~10-15 min. Įmaišau ~200 ml grietinėlės. Pasūdau pagal skonį. Beriu 2 šaukštus cukraus. Ragauju. Galima padažą skystinti vandeniu, sultiniu arba pomidorų tyre. Galima papildomai pilti grietinėlės, jei trūksta kremiškumo ir švelnumo pagal jūsų skonį. Padažas turi gautis tirštas. Jei nenorite jausti pomidorų ir kitų ingredientų tekstūros padaže, galite jį sutrinti trintuvu.
- Galiausiai vištą apkepu aukštoje temperatūroje griliaus režimu orkaitėje (arba ant griliaus keptuvės), kad vietomis pajuostų kraštai. Įmaišau į padažą. Patiekiu su basmati ryžiais, jogurtu, kalendromis.
Jogurtiniai ledai su braškėmis ir medumi
Pasak laidos „IKI šefų kovų“ dalyvės J. Steponavičiūtės-Vosylės, jos siūlomas desertas Valentino dienai – nostalgiškas, vaikystę primenantis skonis ir lengvesnių ledų versija.
„Rožinė ledų spalva kalba pati už save, o receptas ypač lankstus, nes vietoje braškių galima naudoti bet kokias mėgstamas šaldytas arba šviežias uogas. Šie ledai yra saldinti medumi, todėl pasižymi draugišku saldumu – tai gerokai maistingesnis receptas nei ruoštas su cukrumi. Jei medaus nemėgstate, galite paeksperimentuoti naudojant klevų sirupą“, – pataria „Kitchen Julie“ autorė.
Skaniausi šie ledai – ka tik užšalę, t. y., šviežiai pagaminti. Jie primins šerbeto tekstūrą, o po sočios vakarienės maloniai nustebins savo gaivumu. Naminius ledus geriausia suvalgyti per 1–2 savaites, kol neprarado skonio ir tekstūros.
„Prieš patiekiant, rekomenduoju palaikyti ledus kambario temperatūroje 15 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų. O ledų rutuliukus formuoti bus lengviau, jei ledų šaukštą arba paprastą valgomąjį šaukštą prieš tai pamirkysite karštame vandenyje“, – triuku dalijasi „IKI šefų kovų“ dalyvė.
Reikės: 200 g šviežių braškių, 350 g 10 % riebumo jogurto (tikro graikiško arba turkiško), 250 ml 35 % riebumo grietinėlės, 70 g + 2 šaukštų medaus.
Gaminame:
- Grietinėlę su 70 g medaus pašildykite nedideliame puode ant mažiausios kaitros, išmaišykite, kad medus ištirptų. Nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
- Braškes supjaustykite, dėkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį su likusiais 2 šaukštais medaus ir 5 minutes neaukštoje kaitroje pakaitinkite.
- Braškes išgriebkite ir atidėkite, o skystį kaitinkite dar 7-8 minutes, kad nusigaruotų ir sutirštėtų. Sumaišykite su braškėmis ir palikite atvėsti.
- Grietinėlės masę sumaišykite su jogurtu. Įmaišykite braškes. Palikite, kad visiškai atvėstų.
- Paruošimas naudojant automatinę ledų mašiną. Masę supilkite į ledų mašinos vidų ir nustatykite 45 minučių režimą. Sušalusius ledus perkelkite į sandarų indą ir dėkite į šaldymo kamerą bent 1 val., kad masė pilnai sutvirtėtų.
- Paruošimas rankomis. Pilnai atvėsusią ledų masę supilkite į sandarų indą ir dėkite į šaldiklį. Kas pusvalandį masę ištraukite iš šaldiklio ir gerai išmaišykite šaukštu. Kartokite šį žingsnį, kol ledai visiškai sustings, tai užtruks apie 2-3 valandas. Ledų masės maišymas būtinas tam, kad nesusiformuotų stambūs ledo kristalai. Maišydami šaukštu imituojame ledų mašiną, kurios principas yra nuolat maišyti šąlančią masę ir taip laužyti besiformuojančius ledo kristalus, sukuriant kreminę tekstūrą. Jei ledų masės nemaišytume, ji sušaltų į kietą ledo gabalą.
Straipsnį parengė: „Iki“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!