Paprastas kasdienis įprotis gali pakenkti atminčiai, tačiau neurologas daktaras Ramonas Velazquezas sako, kad nedidelis įpročių pakeitimas gali padėti apsaugoti smegenų sveikatą.
1 kasdieninis įprotis blogina žmonių atmintį
Milijonai žmonių kasdien kartoja šį įprotį, nesuvokdami jo poveikio kognityvinėms funkcijoms. Valgymas išsiblaškius gali pagreitinti atminties silpnėjimą, ypač vyresnių nei 40 metų žmonių.
„Dauguma žmonių nė nenutuokia, kad šis įprastas elgesys daro įtaką jų atminčiai. Milijonai žmonių kasdien tai daro daugybę kartų, nė nesusimąstydami, – aiškino daktaras R. Velazquez, „Mind Lab Pro“ neuromokslų konsultantas ir mokslinių tyrimų patarėjas.
Ryšys tarp valgymo išsiblaškius ir nesusikoncentravus į maistą ir atminties silpnėjimo yra stipresnis nei dauguma žmonių įsivaizduoja. Kai maistas valgomas žiūrint televizorių, naršant socialiniuose tinkluose ar dirbant prie rašomojo stalo, smegenys įjungia autopilotą.
„Kai valgome nekreipdami į tai dėmesio, praleidžiame puikią progą įjungti smegenis. Virškinimas prasideda smegenyse, o ne skrandyje. Maisto vaizdas, kvapas ir laukimas sukelia svarbius kognityvinius procesus, kurie paruošia organizmą efektyviai apdoroti maistines medžiagas“, – aiškina R. Velazquezas.
Su amžiumi smegenys tampa labiau pažeidžiamos uždegimų ir oksidacinio streso, o abu šiuos veiksnius sustiprina netinkami mitybos įpročiai. Tyrimai rodo, kad dėl valgymo išsiblaškius dažnai vartojama daugiau perdirbtų maisto produktų, turinčių daug cukraus ir nesveikų riebalų, kurie, kaip žinoma, spartina pažinimo funkcijų blogėjimą.
„Smegenys sudaro tik 2 procentus kūno svorio, tačiau sunaudoja apie 20 procentų organizmo energijos išteklių. Maisto kokybė ir jo valgumo būdas tiesiogiai veikia pažintines funkcijas, ypač atmintį“, – sakė daktaras.
Kaip pagerinti atmintį?
Dr. R. Velazquezas rekomenduoja atlikti nedidelius, bet paveikius kasdienės mitybos įpročių pakeitimus, kad apsaugotumėte atmintį ir kognityvinę sveikatą.
Vienas iš paprasčiausių žingsnių – sukurti specialią erdvę valgymui ir užkandžiavimui. Valgymas prie darbo stalo, priešais televizorių ar stovint prie šaldytuvo skatina valgyti išsiblaškius ir silpnina smegenų įsitraukimą į šį procesą.
Kitas svarbus žingsnis – sulėtinti valgymo tempą. Dr. R. Velazquezas siūlo laikytis 20 minučių taisyklės, tai yra valgymui skirti bent 20 minučių, sąmoningai kramtant ir darant pauzes tarp kąsnių.
Tyrimai rodo, kad smegenims prireikia maždaug 20 minučių, kad užfiksuotų sotumo jausmą, todėl valgant lėčiau ne tik palengvėja virškinimas, bet ir stiprėja atminties kognityviniai takai.
Dar viena svarbi praktika – valgant įtraukti pojūčius. Stebint maistą – jo spalvas, kvapus ir tekstūrą – prieš suvalgant kąsnį, taip galima pagerinti smegenų veiklą. Atpažįstant konkrečius skonius ir pastebint, kaip jie kramtant keičiasi, suaktyvėja kelios smegenų sritys, o tai padeda stiprinti su atmintimi susijusius neuroninius tinklus.
Atlikdami paprastus, bet tikslingus pokyčius, galite pagerinti savo atmintį ir kognityvines funkcijas, užtikrindami geresnę smegenų sveikatą ilgus metus.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!