Su naujienų portalu tv3.lt apie mitybą kalbėjusi V. Budraitytė pasakojo, kad savęs šimtaprocentine vegane nevadina, tačiau labai stengiasi propaguoti augalinę mitybą.
Vaiva Budraitytė 1 produkto nevalgo 25 metus
„Gyvendama Graikijoje kartais suvalgau krevečių, tačiau kartu su vyru stengiamės maitintis veganiškai. Šį sprendimą priėmėme pirmiausia dėl moralinio aspekto. Manau, kad pasaulyje yra labai daug maisto ir galima pavalgyti nieko nežudant.
Visi norime taikos ir harmonijos, bet kol turėsime skerdyklas, fabrikus, žudymo centrus, tol niekada to nepasieksime. Labai malonu pavalgyti ir žinoti, kad dėl to niekas neturėjo numirti“, – savo požiūriu dalijosi V. Budraitytė.

Vaiva įsitikinusi, kad valgydami mėsą, žmonės maitinasi gyvūnų kančios energija. Kaip pasakojo ji, nors vaikystėje mėgo žvejoti ir tai buvo įprasta jos šeimoje, tačiau galiausiai ji pajuto, kad tai darydama jaučiasi blogai.
„Žinoma, kiti galėtų man paprieštarauti ir sakyti, kad augalai taip pat jaučia. Tiesa, bet jų sąmonė yra lėtesnė, o mes ir turime stengtis valgyti kuo lėtesnę sąmonę. Juk delfinų todėl ir nevalgome, nes jų intelektas yra aukštas. Graikijoje daug kas gyvena ant jūros kranto, bet nevalgo aštuonkojų, nes tai yra labai gyvas, protingas gyvūnas“, – teigė pašnekovė.
Pokalbio metu V. Budraitytė atskleidė, kad nors veganiškai stengiasi maitintis ne taip jau seniai, tačiau yra vienas produktas, kurio ji nevartoja jau daugiau nei du dešimtmečius.
„25 metus nenaudoju nė lašelio pieno ir apskritai jokių pieno produktų. Manau, kad tai yra sendinantis ir gana šlykštus hormoninis produktas“, – įsitikinusi ji.
Siūlo pievoje ieškoti šių žalumynų
Kaip pasakojo V. Budraitytė, jos mitybos racione yra itin daug žalumynų, kuriuos ji nusiskina pievose. Moteris įsitikinusi, kad Lietuvos pievose auga ypač daug vertingų žalumynų, bet daugelis žmonių nė nežino apie jų naudą.
„Graikai per kiekvienus pietus ant stalo deda virtą žolę. Pavyzdžiui, lietuviai mėgsta konservuoti rūgštynes, tačiau kur kas naudingiau būtų tai daryti su kiaulpienėmis.
Svarbu paminėti ir garšvą – tai vienintelis augalas mūsų platumose, kuris turi labai daug magnio. Ją reikia virti lygiai taip pat, kaip kiaulpienes ir valgyti kaip košę arba karštas salotas, apšlaksčius citrina, aliejumi ar obuolių actu. Taip pat nuostabus augalas yra balanda. Joje yra daug baltymų, vitamino K, ji labai naudinga sąnariams“, – savo žiniomis dalijosi V. Budraitytė.
Sveikos mitybos žinovė išskyrė dar keletą augalų, kuriuos pati naudoja savo dienos racione. Pasak Vaivos, šių augalų Lietuvoje galima rasti kone ant kiekvieno kampo.
„Visose pievose, vos tik nutirpus sniegui pradeda žydėti rakteliai. Jų lapuose yra daug vitamino C. Ant kiekvieno kampo taip pat galima rasti nasturtų, kurių lapai panašūs į kopūstų. Iš jų yra gaminamas vitaminas C, nors visi galvoja, kad iš citrinų. Nasturtų lapus galima dėti į salotas, virti arba tiesiog valgyti vienus.
Daug baltymų, vitaminų ir mikroelementų turi portulaka, o žliūgė stiprina širdį. Taip pat svarbu žinoti, kad burokėlių lapai yra vertingesni už pačius burokėlius. Lygiai taip pat ir su morkų lapais, tik jie šiek tiek kartoki. Garstyčių lapai – irgi nuostabus maistas, Lietuvoje jų pilna, o žmonės nupjauna ir niekur nenaudoja. Graikijoje yra visiškai normalu ant stalo padėti pilną dubenį virtų žolių ir patiekti kartu su batonu, prieskoniais, aliejumi“, – teigė V. Budraitytė.
Valgo 2 kartus per dieną
Pasidomėjus, kaip atrodo moters dienos racionas, Vaiva atskleidė, kad dažniausiai valgo tik du kartus per dieną. Tačiau, anot astrologės, to jai pakanka, moteris jaučiasi puikiai, o ypač gyvenant karštame klimate.
„Ryte iki dvyliktos valandos išgeriu kavą ir valgau uogas arba vaisius. O sekantis ir paskutinis dienos maistas būna apie trečią valandą. Kuo žmogus yra vyresnis, tuo mažiau maisto jam reikia, ypač jei mityba yra teisinga. Žinoma, būna, kad kartais ko nors užsimanau ir pati nežinau, ko noriu. Tokiais atvejais kartais suvalgau obuolį. Tačiau užkandžiavimo aš nepripažįstu“, – atskleidė V. Budraitytė.
Pasidomėjus, be kokio produkto neįsivaizduoja savo virtuvės, V. Budraitytė teigė, kad labai mėgsta šviežią kopūstą. Astrologė atskleidė ir kaip jį panaudoja.
„Ypač mėgstu čekišką variantą, kai ant sviesto ir aliejuko stambiai pakapojamas kopūstas. Arba kitas variantas – kopūstų lapus sumesti ant sviesto, pridėti dar kokių daržovių, prieskonių ir užkepti orkaitėje. Be to, labai mėgstu ir kopūstų kotletus“, – savo virtuvės paslaptimis dalijosi moteris.
Pokalbiui pasisukus apie saldumynus, Vaiva tikino, kad įprastai jų visai nevalgo. Tiesa, kartais žiemos metu moteris susivilioja saldžiais kepiniais.
„Kartais žiemą nusiperku bandelių, pusryčiams po pusę suvalgau po vaisių. Bet įprastai poreikio saldumynams nejaučiu. Jeigu jau norisi ko nors skanaus, paimu šaukštelį medaus“, – kalbėjo V. Budraitytė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!
Vieniems reikia mėsos, kitiems reikia pieno, dar kitiems žolės. Mane, pvz., tokia mityba kaip šitos ponios, vimdo.