• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai į Lietuvą žengęs restoranus vertinantis „Michelin“ gidas tapo dar vienu patvirtinimu, jog, nepaisant iššūkių, gastronomijos kultūra Lietuvoje veržliai auga. Ko reikia, kad restoranas išliktų konkurencingas ir pelnytų įvertinimus? Kas lemia svečio patirtį restorane? Fermentacijos mokslas, skonių kūrimo pagrindai, dėmesys desertams ar vegetariškiems patiekalams. Tai tik dalis temų, kurios bus aptariamos gegužės 6-7 dienomis Vilniuje vyksiančioje konferencijoje „Baltic Gastro Summit.

12

Pernai į Lietuvą žengęs restoranus vertinantis „Michelin“ gidas tapo dar vienu patvirtinimu, jog, nepaisant iššūkių, gastronomijos kultūra Lietuvoje veržliai auga. Ko reikia, kad restoranas išliktų konkurencingas ir pelnytų įvertinimus? Kas lemia svečio patirtį restorane? Fermentacijos mokslas, skonių kūrimo pagrindai, dėmesys desertams ar vegetariškiems patiekalams. Tai tik dalis temų, kurios bus aptariamos gegužės 6-7 dienomis Vilniuje vyksiančioje konferencijoje „Baltic Gastro Summit.

REKLAMA

Ypatingoje erdvėje, Dūmų fabrike, vyksiantis renginys nevengs sudėtingų, novatoriškų temų, bet tuo pačiu skatins į gastronomijos pasaulį žvelgti smagiai, būti atviriems naujoms idėjoms. Renginio organizatorius – „Bocuse d'Or Lietuva“, pasaulinės organizacijos, turinčios šaknis bei gilias tradicijas Prancūzijoje ir siejamos su legendiniu šefu Paul’iu Bocuse’u, padalinys Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.

Pirmąsyk rengiamas „Baltic Gastro Summit“ skirtas ne tik industrijos profesionalams, bet ir visiems gastronomijos entuziastams – aktyviems restoranų lankytojams, dar tik svajojantiems nerti į profesionalią virtuvę, o gal itin mėgstantiems gaminti namie.

Pasak organizatorių, 16-a pranešėjų iš viso pasaulio įkvėps į gastronomijos pasaulį pažvelgti naujai, švelniai provokuos, o gal net paskatins permąstyti kai kurias sustabarėjusias idėjas. Renginio lankytojų laukia ne tik pranešimai, bet ir diskusijos bei galimybė susitikti su bendraminčiais neformalioje aplinkoje.

Atvyks gastronomijos pasaulio žvaigždės

Anglų kalba vyksiančiame renginyje pranešimus skaitys itin skirtingi pranešėjai, kuriuos jungia aistra maisto ir gėrimų kultūrai. „Michelin“ apdovanoti virtuvės šefai, gastronomiją ir jos ateitį tyrinėjantys mokslininkai, restoranų kritikai, prekių ženklų ir reklamos ekspertai, gėrimų žinovai – organizatoriai pasirūpino, kad renginyje savo patirtimi pasidalintų itin skirtingų patirčių sukaupęs specialistų būrys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia „Bocuse d'Or Lietuva“ vadovas, gastronomijos ekspertas Darius Katinas, tarp pranešėjų gausu žmonių, kuriuos drąsiai galima vadinti gastronomijos žvaigždėmis. Nors dalies jų darbų grafikas itin įtemptas, D. Katinas džiaugiasi, jog pavyko pakviesti juos į Lietuvos sostinę – visi pranešėjai renginyje dalyvaus gyvai.

REKLAMA

„Baltic Gastro Summit“ pavyko į Vilnių pakviesti šiuo metu Singapūro restorane „Air“ besidarbuojantį šefą Matthew Orlando, vadinamą tikru zero waste filosofijos guru. M. Orlando praeityje yra dirbęs viename žymiausių pasaulio restoranų „Noma“, taip pat bene garsiausiame savo tvarumu restorane „Amass“. Jo pranešimas bus susietas su tuo, kuo šis įtakingas šefas tiki ir gyvena – sąmoningumu, tvarumu ir gastronomijos profesionalų atsakomybe.

Smalsūs, visa galva neriantys į dominančias temas ir dosnūs dalintis savo žiniomis. Taip galima apibūdinti ne vieną renginyje dalyvausiantį virtuvės meistrą. Pavyzdžiui, vienas geriausių desertų šefų René Frank iš restorano „Coda“ Berlyne, buvo išrinktas geriausiu desertų šefu „The Best Chef Awards 2024“ apdovanojimuose. Jis papasakos apie desertų restorano sumanymą, desertų pateikimą ir drąsą prieštarauti tradicinėms normoms.

REKLAMA
REKLAMA

Novatoriškas olandų šefas Emile Van der Staak, garsėjantis botanine gastronomija, pasidalins savo patirtimi – kaip jo vadovaujamam restoranui „De Nieuwe Winkel“ pavyko ne tik pelnyti dvi „Michelin“ žvaigždes, bet ir būti pripažintam geriausiu daržovių restoranu pasaulyje.

 

Nuo įžvalgų apie įvertinimus iki pavadinimo reikšmės

Daugybei žmonių – ir gastronomijos industrijos profesionalų, ir restoranų lankytojų – itin rūpi, kas lemia, jog vieni restoranai būna greitai pastebimi valgytojų ir maisto kritikų, o kitiems vis ko nors pritrūksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai išsamiai ir iš įvairių perpektyvų papasakos net keli pranešėjai: žurnalistas, maisto kritikas Andy Hayler, aplankęs visus 3 „Michelin“ žvaigždes turinčius pasaulio restoranus, geriausių pasaulio restoranų konsultantė, knygos „Flavorama“ autorė Arielle Johnson, įtakingiausias restoranų kritikas Vokietijoje Ingo Hettig, konsultuojantis restoranus, siekiančius „Michelin“ įvertinimų.

Renginyje netrūks ir pranešėjų iš Lietuvos. Mokslininkė Paulina Štreimikytė-Martusevičė papasakos apie pagrindinę savo tyrimų kryptį – kompleksinį inovatyvių, funkcinių ir fermentuotų produktų vystymą. O reklamos agentūros „Milk“ partneris ir kūrybos vadovas kalbės apie pavadinimo ir ženklo reikšmę maitinimo įstaigos sėkmei, jo pranešimas vadinsis „Etiketė kaip skonio stipriklis“.

REKLAMA

Tai tik dalis pranešėjų iš gausaus Vilniuje viešėsiančio ekspertų būrio. Anot vieno iš renginio organizatorių, „Bocuse d'Or Lietuva“ vadovo D. Katino, likus kiek mažiau nei mėnesiui iki konferencijos pagrindinės jos temos ir kryptys aiškios, o susidomėjimas renginiu išties džiugina. Nors renginio programa jau dabar intensyvi ir įvairi, organizatorius intriguoja, jog garsių pranešėjų būrys dar gali pasipildyti.

Baltic Gastro SummitVilniuje, Dūmų fabrike (Dūmų g. 5), vyks gegužės 6-7 dienomis. Konferenciją organizuoja „Bocuse dOr Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų