Naujienų portalui tv3.lt moteris papasakojo, kaip turėtų atrodyti žmonių mitybos racionas, kuomet nori padailinti savo kūno formas.
Monika pabrėžė, kad svarbiausia yra susitvarkyti mitybą, jeigu nori pasiekti kardinalių išvaizdos pokyčių: „Nėra bendros mitybos, kuri tiktų kiekvienam. Mityba sudaroma pagal tikslą, amžių, svorį, gyvenimo būdą, darbo rėžimą, fizinį aktyvumą arba pasyvumą, treniravimosi rėžimą, treniruočių rūšį ir aktyvumą, negalavimus, netoleravimus, alergijas, pagal trūkstamus vitaminus ir dar daugybė kitų dalykų. Paruošti individualią ir tik tam žmogui pritaikytą mitybą užtrunka tikrai ilgai. Kai žmonės kreipiasi su rimtesnėmis ligomis, tenka konsultuotis su dietologais, kartais tiesiog nukreipti pas gydytojus.“
Pašnekovė tikino, jog maisto racionas skiriasi it diena ir naktis, žmonių, kurie leidžia aktyviai laiką: „Pavyzdžiui norint priaugti raumeninę masę, mitybos planas ryškiai skirsis nuo to, kuris nori atsikratyti riebalų. Pasyvų gyvenimo būdą gyvenantį žmogų ryškiai skirsis nuo aktyviai sportuojančio. Net ir ligos, ar vartojami vaistai gali būti visiškai nesuderinami su tam tikrais vaisiais ar maisto produktais. Aš Jums galiu pateikti tik bendrąjį sveiko maisto meniu pavyzdį be kiekių, visiškai neatsižvelgiant į prieš tai išvardintus kriterijus.“
Maisto meniu pagal Moniką Bastytę-Gilę:
Pusryčiai: pilno grūdo duona, aptepta avokadu, pabarstyta druska su pjaustytu kiaušiniu ant viršaus
Priešpiečiai: didelis obuolys su riešutais
Pietūs: lašiša su brokoliu ir ryžiais
Pavakariai: avinžirnių užkandis
Vakarienė: pomidorai su mocarela, apšalkstyta alyvuogių šalto spaudimo aliejumi.
Anot mitybos specialistės, ji savo socialiniame tinkle dalijasi itin lengvai paruošiamais bei sveikais maisto receptais.
„Savo socialiniame tinkle https://www.facebook.com/KunoDizainas.lt/ dažnai dalinuosi sveikais receptais, užkandžių idėjoms, sveikais desertais, sportininkams tinkamais receptais. Ten pat galite tikrai atrasti puikių visai šeimai tinkančių receptų bei gudrybių kaip vienu metu pagaminti visiems šeimos nariams, juk mūsų mažieji tokie įnoringi“, – šyptelėjo ji.
Mitybos specialistė bei sporto trenerė ragina visus atsisakyti blogųjų riebalų bei kitų kūno formoms kenksmingų produktų.
„Reikia vengti blogųjų riebalų, cukraus, modifikuotų gaminių, pusfabrikačių, baltos duonos gaminių ir panašiai. Ko žmonės nežino, tai kaip tą sveiką maistą paversti tokiu pat skaniu kaip tie, kurie yra pilni skonio stipriklių, dažiklių, modifikuotų produktų, cukraus, riebalų ir panašiai. Čia ir atsiranda problema, nes mūsų skonio receptoriai taip pripranta prie to „skanaus“ maisto, kad visas kitas jiems atrodo kaip popierius ir beskonis. Reikia turėti omeny, kad skonio receptoriai taip pat keičiasi, jei keičiasi maistas, tik jiems reikia laiko priprasti prie naujų įpročių. Labai dažnai savo klientams rengiu 17-30-60 dienų asmeninius ir grupinius iššūkius. Tai yra labai geras sprendimas, nes save „įstatai“ į griežtus rėmus ir taisykles“, – kalbėjo ji.
Pasak jos, motyvacija ir toliau sveikai maitintis atsiranda iš karto, kuomet pastebi pirmuosius rezultatus: „Motyvacija atsiranda su lyg pirmais nukritusiais kilogramais. Atsiranda azartas numesti vis daugiau. Rezultatai visada būna akivaizdūs, jei žmogus griežtai seka nurodytomis taisyklėmis, sudarytais planais ir programomis. Nors dauguma ir gąsdina pasirašomos griežtos atsakomybės sutartys iki projekto, tačiau rezultatai kalba patys už save.“
Žinoma, kad iš karto atsisakyti taip mėgstamų saldumynų nebus paprasta. Tačiau mitybos specialiste įsitikinusi, jog juos galima pakeisti į kur kas sveikesnius desertus.
„Kuo gi pakeisti šokoladą, bandeles ir panašiai: na čia jau skonio reikalas. Sveikų desertų yra tikrai daug, reikia atrasti tokių, kurie tiktų būtent jums, nes tai kas man atrodo skanu, jums gali būti neskanu ir atvirkščiai. Deserto pavyzdys, kurio skonis mano visai šeimai atrodė vis kitoks... Gaminau sveikuoliškus deserto kamuoliukus iš riešutų sviesto su riešutų gabaliukais, miltinės kakavos ir mirkytų datulių. Man skonis priminė riebaus lietuviško tinginio skonį, mano vyrui – šokoladinių sausainių kremą, o vaikams – grynas šokoladas. Bandeles reiktų gamintis iš pilno grūdo miltų, avižų, įvairių sėklų. Juk galima namie gamintis sveikas ir traškias duoneles, o gaminimui užtruksite tik keletą minučių.
Dauguma sako, kad sveikai maitintis yra per brangu, pasiruošimui reikia daug laiko arba šeima to išvis nevalgo. Anaiptol. Esu pateikusi nemažai skanių ir nebrangių receptų, kuriems gaminti užtruksite vos kelias minutes ir šie patiekalai jums tikrai nepridės nereikalingų kalorijų. Savo dienos istorijose dalinuosi akcijomis, kurias pamatau parduotuvėse, tam kad būtu galima net tik skaniai maitintis, bet ir sutaupyti“, – atskleidė ji.
Baigdama pokalbį apie sveiką mitybą, ji tikino, kad taip maitintis galima lengvai įpratinti ir mažuosius.
„Mamos, nesakykit, kad jūsų vaikai tikrai nevalgys to maisto. Reikia tik šiek tiek fantazijos, kaip paskaninti tuos pačius patiekalus. Jei namie visada bus nesveikų maistų, nesveikų desertų, pusfabrikačių ir panašiai. Jūs nei savęs, nei savo šeimos neįpratinsite maitintis sveikai. Pagundos atsilaikyti kai ji po ranka yra labai sunku, o kai kam ir visiškai neįmanoma“, – ragino ji.