Kaip ir kiekvienoje laidoje, Jurijus, Darius ir Dominykas su žiūrovais ne tik dalinsis geriausiais kelionių maršrutais, bet ir skatins giliau pažinti gimtąjį kraštą. O šįkart jie atskleis kitokį mūsų visų pamiltą pajūrį.
Pastarasis kiekvieną vasaros sezoną tampa tikru turistų magnetu, pritraukiančiu žmones ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Čia jie atranda beribes smėlio kopas, žalius pušynus, ir, žinoma, Baltijos jūrą.
Nors ši jūra nėra labai gili, jos dugne guli tūkstančiai nuskendusių laivų. Vis dėlto tokių radinių gausa Baltijos jūros dugne stebinti neturėtų: šioje vidinėje Europos jūroje nuo seno kirtosi geopolitiniai daugelio šalių interesai, vyko kovos, skendo laivai bei jų įgulos.
Taip pat Baltijos jūros regione randama apie 80 procentų viso pasaulio gintarų! Šis gintaras yra kietas, susidaręs iš spygliuočių medžių šakų, ir yra laikomas itin vertingu, mat jį lengva apdirbti.
Tokie pat patrauklūs yra ir Lietuvos pajūrio miestai. Palanga – itin populiarus pajūrio kurortas, įsikūręs Lietuvos vakariniame pakraštyje. Vienas didžiausių Palangos privalumų –Baltijos jūros paplūdimiai, tačiau šis kurortinis miestas taip pat pasižymi ir įvairiomis pramogomis bei lankytinomis vietomis. Garsiausias iš jų yra Palangos tiltas, kuris per daugelį metų tapo kone simboliniu šio miesto ženklu. Palanga – puiki vieta ir šeimoms, ieškančioms ramaus poilsio, ir jaunimui, trokštančiam šurmulio ir linksmybių.
Šio miesto centre, greta istorinių Tiškevičių rūmų, rasite jaukų, subtilia prabanga dvelkiantį keturių žvaigždučių viešbutį „Kerpė“, įsikūrusį vos kelių minučių atstumu nuo Baltijos jūros. Pabuvę prie jūros bei pasivaikščioję pagrindine Basanavičiaus gatve, čia apsilankyti nuspręs ir laidos herojai – Jurijus, Darius ir Dominykas.
„Pamatysite, kai užeisime į viešbutį, ten atpažins tik mane“, – dar prieš įkeldamas koją į viešbutį juoksis J. Smoriginas, o kokia bus jo žodžių priežastis, žiūrovai sužinos šio šeštadienio laidoje.
Šis viešbutis savo vardą atsinešė iš gaivių pajūrio vėjų bei dosnių bangų, pasauliui dovanojančių stebuklingą gintarą ir sveikatinančią pajūrio kerpę.
Kaip laidoje pasakos viešbučio vykdančioji direktorė Laura Taučiūtė, ši poilsio vieta jai nėra tik darbas. Pasak moters, šis viešbutis jai – tarsi antrieji namai, kuriuos sukūrė jos brangūs tėvai.
„Esu gimusi ir užaugusi Palangoje, nuostabioje šeimoje, kuri viena pirmųjų šiame mieste pradėjo vystyti restoranų verslą. Kai tėveliai čia atidarė pačią pirmą piceriją, kurių Lietuvoje tuo metu dar nebuvo, man buvo aštuoneri metai. Tada viena po kitos pradėjo gimti vis naujesnės idėjos. Mano tėvai neapsistojo ties viena kavine – jie turėjo svajonę Palangoje atidaryti ir viešbutį. Didelio šeimos palaikymo dėka, tėveliai per 9 mėnesius iš buvusio „Kerpės“ restorano pastatė šį viešbutį“, – dalinsis Laura.
Kalbėdama apie šeimos verslą, L. Taučiūtė pabrėš, kad jos darbe svarbiausia atkaklumas, atsidavimas darbui ir pagarba.
„Gyvenime labai mėgstu iššūkius. Atėjus laikui pajutau, kad viešbučiui reikia padaryti atnaujinimą. Kadangi turėjau didelę komandą, bičiulius iš Vilniaus ir pajūrio, per mėnesį laiko iš 3 žvaigždučių viešbučio mes pasiekėme 4 žvaigždutes. Viso to mane išmokė tėvai –labai jais didžiuojuosi. Jie man davė verslumo suvokimą bei tai, kad šiame versle svarbiausia pagarba žmogui, kolektyvui ir svečiui“, – pasakos viešbučio direktorė.
Visai neseniai šiame viešbutyje duris atvėrė ir naujas restoranas „Bangos“. Virtuvės orkestrui čia vadovauja dešimtmečiais patirtį skaičiuojantis šefas Egidijus Lapinskas. Atsidavimas, atidumas detalėms bei nuolatinės naujų skonių paieškos – tik dalis į priekį vedančių Egidijaus savybių.
Šios savybės virtuvės šefui padėjo ir restorane „Bangos“, kurio pavadinimas sukėlė daug klaustukų laidos vedėjų galvose.
„Atrodo, kad visos bangos yra tokios pat, tačiau iš tiesų nėra nė vienos vienodos bangos. Mes pagalvojome, kad norime pabanguoti ir vieną dieną daryti vienokius patiekalus, kitą – kitokius, todėl daug improvizuojame“, – restorano pavadinimo kilmę aiškins E. Lapinskas.
Jau visai netrukus tuo įsitikins ir Jurijus, Darius bei Dominykas. Vyrukai čia ragaus šakšukos, blynelių, varškėčių, juodos duonos ir sūrio spurgyčių bei begalę kitų patiekalų.
Iškart po to laidos vedėjai nuspręs aplankyti ir dar vieną pajūrio kurortą – Šventąją. Šis mažas, tačiau žavingas miestas, atitolęs nuo didesnių miestų šurmulio, žavi savo natūraliu grožiu, ramybe ir jūra.
Nepaisant nedidelio šio miesto dydžio, jame galima rasti daugybę atrakcijų, kurios pritraukia tiek vietinius gyventojus, tiek turistus. Miestelio centre gausu įvairių parduotuvių, kavinių ir restoranų, siūlančių skanų vietinį maistą. Taip pat Šventoji pasižymi gausiu SPA ir poilsio paslaugų pasirinkimu, leidžiančiu lankytojams visiškai atsipalaiduoti ir pailsėti.
Viena iš tokių vietų, kurioje apsilankys ir laidos herojai, bus „Auksinės kopos“. Tai – arčiausiai jūros esantis keturių žvaigždučių viešbutis, kuriame kiekvienas svečias yra ypatingas ir svarbus. Šis viešbutis gyvuoja jau 50 metų ir toliau išlaiko pagrindines savo vertybes – stengiasi kuo daugiau susikoncentruoti į svečią ir jo poilsį. Šiame viešbutyje svarbūs ne tik komfortiški kambariai, bet ir visa aplinka, todėl viešbučio teritorijoje gausu augalų – čia dominuoja pušys, smilgos, gubojos, raskilos ir rožės.
Vos įžengus į šį viešbutį, vedėjus pasitiks ne tik šios vietos verslo atstovė Liuda Znaidauskienė, bet ir šuniukas Marsas. O ir svečiai čia laukiami su savo augintiniais!
„Mūsų viešbutis yra draugiškas gyvūnams. Mes patys juos labai mylime, todėl ir pas mus atvykstantys svečiai tikrai neturėtų palikti savųjų liūdėti namuose“, – pabrėš L. Znaidauskienė.
Kaip pasakos viešbučio atstovė, čia kiekvienas turi prabangą pabėgti nuo kasdienybės, atsipalaiduoti, pasikrauti energijos, atsikratyti streso ir įtampos, susijungti su gamta ir susigrąžinti su savimi santarvę.
„Šį viešbutį mano vyras įsigijo prieš 30 metų. Kadangi jis yra buriuotojas, čia buvo jo buriavimo vieta. Mes vis atvažiuodavome čia atostogauti, kol nenusprendėme, kad čia taip smagu ir gera, jog reikėtų į šį viešbutį įdėti viską, kad tai galėtų pajusti ir kiti žmonės. Taip gimė mūsų filosofija – laikas sau. Mums labai svarbu, kad atvažiavę į viešbutį, žmonės paliktų visus rūpesčius už nugaros ir mėgautųsi laiku sau, vienas kitam, saulėlydžiais, jūra ir skaniu maistu“, – laidoje pasakos L. Znaidauskienė.
„Žinau, kad mėgstate pabrėžti, jog jūsų viešbutis nuo jūros nutolęs tik 50 žingsnių atstumu. Ar tikrai? Norime patikrinti!“ – sakys Darius.
Tą išgirdusi, viešbučio atstovė Liuda vedėjams pasiūlys lažybas. Jei nuo viešbučio iki jūros yra 50 žingsnių, jūroje maudysis vedėjai, jei ne – jūroje išsimaudys ji pati. Atidžiai suskaičiavus žingsnius paaiškės, kad ne pačiame šilčiausiame ore maudytis visgi teks laidos vedėjams... Ar jiems pavyks atsilaikyti prieš šaltas bangas?
Vėliau vyrukai sugrįš į viešbutį, kur jų lauks ne tik malonus pokalbis su Liuda, bet ir užkandžiai prieš vakarienę ypatingoje vietoje.
„Rytinė terasa ir rožynas – viena mėgstamiausių mano vietų. Žmonės čia dažnai pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja, maudosi baseinuose, nueina iki jūros, kažkur po medžiu skaito knygą, uosto rožes ir kitaip mėgaujasi sustojusiu laiku“, – pasakos viešbučio atstovė.
Liuda vedėjus pakvies ir ypatingai restorano „Jūros 30“ vakarienei. „Mūsų meniu yra gyvas ir nuolat keičiasi. Būna, kad kartais ryte susirinkę komandos nariai dalijasi, ką išbandė naujo. Tuomet pabandome ir mes, ragaujame ir galiausiai įtraukiame į savo meniu“, – apie restorano meniu pasakos L. Znaidauskienė.
Viešbutyje Jurijus, Darius ir Dominykas pasimėgaus ne tik malonia viešnage, skaniais bei išskirtiniais patiekalais, bet ir linksmai leis laiką lauko baseine, sūkurinėje vonioje ir pirtyje. Tikros atostogos!
Kaip ir kiekvienoje kelionėje, laidos vedėjų įspūdžiai nuguls recepte, kurį sukurs šefas D. Kupčinskas. Šįkart jis paruoš unikalų, vasarišką ir pajūrio bangomis alsuojantį patiekalą – Surf and turf (jautienos kepsnį su krevetėmis).
Kelionių ir kulinarinių atradimų laida „Maisto kelias“ – šeštadieniais, 9.30 val. tik per TV3!