Niujorke gyvenanti registruota dietologė sako, kad jos svarbiausias patarimas, kaip numesti svorio, yra valgyti dažniau per dieną, kad nereikėtų griebtis sausainių ir traškučių, kai jaučiate alkį.
„Nors kalorijos turi įtakos svorio mažėjimui, svarbiausia norint numesti svorio yra išvengti pernelyg didelio alkio, – praėjusią savaitę žurnale „EatingWell“ rašė Natalie Rizzo. – Tiesą sakant, įprotis Nr. 1, padedantis numesti svorio, yra valgymas prieš pajuntant alkį.“
Pabrėždama reguliaraus, nuoseklaus valgymo svarbą, N. Rizzo atkreipė dėmesį į 2022 m. atliktą tyrimą, kuriame nustatyta, kad vienodą kalorijų kiekį vartojant reguliariais intervalais, pavyzdžiui, per pusryčius, pietus ir vakarienę, sėkmingiau krenta svoris, rašo nypost.com.
Pasak N. Rizzo, jei negalite kasdien užkandžiauti tuo pačiu metu, stenkitės valgyti arba užkandžiauti kas tris-keturias valandas – svarbiausia yra išvengti alkio priepuolių.
„Šis laiko tarpas suteiks jums pakankamai laiko suvirškinti maistą, bet neleis tarp valgymų pajusti alkio, – toliau aiškino N. Rizzo. – Pradžioje netgi galite telefone įsivesti priminimą, kol valgymas kas kelias valandas taps įpročiu.“
Žinoma, svarbu ir tai, ką valgote. Dietologė siūlo pirmenybę teikti baltymams ir derinti juos su visaverčiais angliavandeniais – vaisiais, daržovėmis, neskaldytais grūdais, pupelėmis ir ankštinėmis daržovėmis bei trupučiu sveikų riebalų.
Baltymai padeda pajusti sotumą, nes jie virškinami ilgiau nei kitos maistinės medžiagos. Be to, jie padeda išsaugoti raumenų masę, o raumenys sudegina daugiau kalorijų nei riebalai.
Kiek baltymų reikia suvartoti?
Rekomenduojama maisto norma yra 0,8 gramo baltymų vienam kilogramui kūno svorio arba 0,36 gramo vienam svarui. 70 kilogramų sveriančiam žmogui tai yra 56 gramai baltymų per dieną.
Tačiau specialistų nuomonės nesutampa. Vienas dietologas pataria kasdien suvalgyti ne mažiau kaip 90 gramų baltymų, o moterų svorio metimo trenerė prisiekinėja, kad kasdien reikia suvalgyti 120 gramų baltymų.
Fatima Cody Stanford, Masačusetso ligoninės nutukimo medicinos gydytoja ir Harvardo medicinos mokyklos docentė, įspėja, kad per didelis baltymų kiekis gali apkrauti inkstus, ypač inkstų ligomis sergančius žmones.
„Kai mano pacientai pasiūlo kokią nors mitybos strategiją, visada jų klausiu, ar jie planuoja tai daryti visą likusį gyvenimą?“, – sakė F. C. Stanford „NBC News“.
Geri baltymų šaltiniai yra liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai, riešutai, pieno produktai, pupelės ir tofu.