• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį net penki restoranai Lietuvoje pirmą kartą istorijoje gavo po „Michelin“ žvaigždę, viena iš jų – žalioji „Michelin“ žvaigždė, suteikta išskirtinai dėl tvarumo. Tv3.lt portalas pasidomėjo, kokius patiekalus ir kainas siūlo šie restoranai.

Ketvirtadienį net penki restoranai Lietuvoje pirmą kartą istorijoje gavo po „Michelin“ žvaigždę, viena iš jų – žalioji „Michelin“ žvaigždė, suteikta išskirtinai dėl tvarumo. Tv3.lt portalas pasidomėjo, kokius patiekalus ir kainas siūlo šie restoranai.

REKLAMA

„Michelin“ inspektoriai visus metus keliavo po mūsų šalį ieškodami geriausių restoranų, rašoma „Michelin guide“ svetainėje.

„Michelin“ žvaigždės yra skiriamos restoranams, įtrauktiems į „Michelin“ gidą, kur patiekalai yra gaminami geriausiai, atsižvelgiant į 5 universalius kriterijus.

T. y. ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą. Yra atsižvelgiama į virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per patiekalus. Ir, svarbiausia, į nuoseklumą tiek visame meniu, tiek laikui bėgant.

Gėrimai prie vakarienės – 50 eurų

Vienas iš keturių restoranų, gavusių „Michelin“ žvaigždę, yra Vilniuje įsikūręs „Demo“.

REKLAMA
REKLAMA

Dieną jis veikia kaip kavinė maistui, vynui ir kavai, o kai kuriais vakarais virsta restoranu, siūlančiu išskirtines vakarienes. Bendrai ši multifunkcinė erdvė vadinama „Demoloftu“.

REKLAMA

„Vienspalvis restorano dekoras atspindi vienodą maisto gaminimo drąsą ir santūrumą. Virtuvės šefas Tadas yra išmintingas ir į ingredientus bei maistą žvelgia kitaip, nei dauguma.

Jo išradingai sudaromi du patiekalų meniu rinkiniai sukelia jaudulį, o prie patiekalų puikiai parenkami įdomūs vyno deriniai“, – rašo „Michelin guide“.

„Michelin“ inspektorių nuomone, svarbiausias „Demo“ patiekalas – žindomas ėriukas, taip pat ir desertai, ypač – „Kogel mogel“.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis kavinės meniu, įvairios arbatos, kavos, gaivieji gėrimai čia kainuoja nuo 2,4 (espresso kava) iki 6,7 euro (Chemex kava). 7–35 eurus atsieina nealkoholinis vynas.

Taurė (125 ml) baltojo vyno čia kainuoja 9–15 eurų, raudonojo – 10–14 eurų, putojančio – 9,5–17 eurų, spalvotojo – 8,5–12,5 euro.

Pusryčiai „Demo“ restorane atsieina nuo 6,5 euro (jogurtas su riešutais, uogiene ir morengais) iki 12,5 euro (užkeptas sumuštinis su sūriu, daržovėmis, kiaušiniu, šonine ir salotomis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietūs čia kainuoja nuo 5,5 euro (porų sriuba) iki 17,5 euro (salotos su sezonine žuvimi ir garnyru). Taip pat į pietus įeina ir dienos desertas už 5 eurus.

Vėlyvieji savaitgalio pusryčiai čia kainuoja nuo 12,5 (sumuštinis su riešutų kremu, salotomis ir ciabatta duonele) iki 18,5 euro (troškinti jautienos žandai su bulvių kremu, morkomis).

Remiantis restorano meniu, yra dvi skirtingos vakarienės: „Autorinė“ ir „Farmer‘s tables“ koncepto.

„Autorinių vakarienių metu per patiekalus perteikiame skirtingas kūrybines mintis bei analizuojame įvairius socialinius bei kultūrinius konstruktus. Vakarienių metu maistas yra traktuojamas kaip meno forma“, – apie 85 eurus kainuojančią vakarienę rašoma „Demoloftas“ svetainėje.

REKLAMA

Kita vakarienė atsieina pigiau – 55 eurus: „Farmer’s Table“ – tai konceptas, paremtas amatyste bei gaunamų produktų grynumu bei šviežumu. Kiekvieną dieną gavę produktus nusprendžiame, kuo jie taps, tad meniu yra nuolatos kintantis.“

Prie vakarienių priderinti gėrimai kainuoja papildomai dar 50 eurų. Papildomi priedai – po 7–29 eurus. Desertai – po 7 eurus.

Degustacinė vakarienė – 86 eurai

Kitas „Michelin“ žvaigždę gavęs restoranas – „Džiaugsmas“ – yra įsikūręs gražiame senoviniame name, pačiame Vilniaus centre.

REKLAMA

Restoranas turi keletą modernių, industrinio stiliaus valgomųjų, išsidėsčiusių po visą pastatą.

„Dalijimosi lėkštėmis valgiaraštyje vyrauja à la carte (kai klientai gali patys išsirinkti sudedamąsias patiekalo dalis – aut. past.). Tačiau „Michelin“ inspektoriams ypač patiko šefo Martyno sudarytas degustacinis meniu, kurį sudaro užkandžiai.

Pavyzdžiui, duonelė su juoduoju pudingu, ir pagrindiniai patiekalai, pavyzdžiui, otas su krevečių putėsiais. Jų nuomone, patiekalai buvo lengvai valgomi, o jų stilius buvo santūrus, todėl išryškėjo pagrindinių ingredientų skonis, sukuriantis tikrai įsimintiną patirtį“, – rašoma „Michelin guide“ puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal „Google atsiliepimai“, kaina asmeniui šiame restorane kartais svyruoja nuo 40 iki 50 eurų, tačiau dauguma nurodė, kad ji viršija 50 eurų.

Restorano svetainėje patalpintas meniu, kaip rašo pats „Džiaugsmas“, yra pavyzdinis, kadangi pasiūlymai yra keičiami pagal sezoniškumą.

Remiantis pateiktu pavasario meniu, užkandžiai ar „starteriai“ restorane kainuoja 8–13 eurų.

O pasiūlymai tikrai nėra įprasti. Pavyzdžiui: „vamzdelis, rūkyto ungurio kremas, marinuotas pankolis, česnakų laiškai“ (13 eurų) arba „salyklo krepšelis, oto ragu, karamelizuotos morkos, kumino padažas“ (13 eurų).

REKLAMA

Pagrindiniai patiekalai čia atsieina 16–64 eurų:

  • 16 eurų kainuoja „jūrinio karšio ceviche, žuvies sultinio ir guajillo pipirų padažas, marinuoti moliūgai, marinuoti svogūnai, jūrų žolės“;
  • 32 eurus kainuoja „veršienos čiobrialiaukė, veršienos sultinio padažas, sezoninės daržovės, karališkieji trimitai“;
  • 46 eurus atsieina „jautienos išpjova, Porto vyno padažas, morkos, nameko grybai, kininiai bastučiai“;
  • O 64 eurus dviem asmenim kainuoja „jautienos šonkauliai, Porto vyno padažas, sezoninės daržovės, bulvių apkepas su sūriu“.

Užsisakyti desertą restorane galima už 8–9 eurus. O degustacinė vakarienė „Džiaugsme“ atsieina 86 eurus.

REKLAMA

Į meniu įeina net skruzdėlės

Trečiąją žvaigždę gavęs restoranas „Nineteen18“ taip pat yra įsikūręs sostinės centre, parduotuvių ir užkandinių kiemelyje.

Pasak „Michelin guide“, restoranas yra industrinio stiliaus, jame vyrauja gaivi ir nenuobodi atmosfera.

„Galima prisėsti prie virtuvės krašto ir pabendrauti su virtuvės šefu Andriumi bei jo genialia komanda. Vakaras prasideda, kai svečiams yra pateikiamas uždaras meniu, kurį sudaro maždaug 10 patiekalų, lengvai pereinančių vienas į kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis vaidmuo gaminant patiekalus tenka jų ūkiui – lėkštėje galima pajusti komandos pasididžiavimą naudojant savo ingredientus. „Michelin“ inspektoriams ypač patiko koldūnai su grybais, pagaminti pagal Andriaus mamos receptą, ir nuostabiai paruošta daniška jautiena su gardžia vištienos karamele“, – taip „Nineteen18“ apibūdino „Michelin guide“.

Degustacinis meniu restorane atsieina 94 eurus vienam svečiui.

Į jį įeina: duona ir sviestas, tartaras, Jadvygos beigelis, šparagai, koldūnai, agurkas, jautis, baravykas, spirgutis ir skruzdėlės.

REKLAMA

Putojantys vynai čia kainuoja nuo 40 iki 400 eurų, baltieji – nuo 49 iki 149 eurų, raudonieji – nuo 55 iki 185 eurų, saldieji – nuo 59 iki 175 eurų, rose vynai – nuo 49 iki 115 eurų.

Vyno kokteiliai „Nineteen18“ kainuoja 64 eurus. Taurę (125 ml) putojančio vyno čia galima užsisakyti už 7,3–17,4 euro.

150 ml baltojo vyno – už 12,4–14 eurų, raudono – už 12–16,2 euro.

75 ml saldaus vyno čia kainuoja nuo 9 iki 17,9 euro.

Kokteiliai čia atsieina pigiau – 10 arba 13 eurų, alus – 6 arba 6,5 euro.

„Aviečių sniegas“

Paskutinė „Michelin“ žvaigždutė Vilniuje buvo suteikta restoranui „Pas mus“.

REKLAMA

Anot „Michelin guide“, tai – tikrai ypatinga vieta, kuriai vadovauja šefė Vita ir jos šauni komanda, spinduliuojanti aistra ir energija, nes jie daro viską, ką gali, kad patirtis būtų nepaprastai maloni.

„Ant sienų dega žvakės, svečiai sėdi prie gražių medinių stalų, kuriuos pagamino Vitos partneris, o patiekalai yra asmeniški ir tikslingi.

Valgiaraštis yra sezoninis netikėtumas – Vita nuolat ieško produktų savo mamos sode ir važiuoja į žvalgytuves, o naujoviški patiekalai puikiai dera kartu su charakteringais vynais. „Michelin“ inspektoriai nustatė, kad aviečių sniego desertas su baltojo šokolado garnyru yra nuostabus“, – apie restoraną atsiliepė „Michelin guide“.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik „Pas mus“ meniu nėra paskelbtas.

Restoranas tvarte su miegamaisiais

„Michelin guide“ aiškinimu, žalioji „Michelin“ žvaigždė yra suteikiama restoranams, kurie pirmauja savo tvaria praktika.

T. y. restoranams, kuriuose kulinarinis meistriškumas yra derinamas su išskirtiniais ekologiniais įsipareigojimais ir kurie yra įkvėpimo šaltinis tiek aistringiems gurmanams, tiek visai svetingumo industrijai.

Už valandos kelio į šiaurę nuo sostinės, Radiškyje, įsikūręs ūkininkų ratas – nuostabus atokus 1730 akrų ploto veikiantis ūkis, o jo centre – nuostabiai restauruotas senovinis tvartas, kuriame dabar yra įsikūręs restoranas „Red Brick“.

Natūralu, kad didžioji dalis produktų yra iš paties ūkio, o likusi dalis – iš netoliese esančių ūkių.

„Virtuvės šefo Arnoro degustacinis meniu yra modernus ir itin sezoniškas, visiškai atitinkantis tvarumo principą: po elegantiškų užkandžių patiekiama skrei žuvis su vištienos padažu, vėliau – mėtos, šaltalankiai ir morkos. Visa tai pakerės skonio receptorius. 

Patiekalus aiškina geniali komanda, kartais – patys virėjai. Čia rasite ir jaukius miegamuosius, kuriuose galima praleisti visą naktį. Pasak „Michelin“ inspektorių, tai buvo labai maloni pietų patirtis nuo pradžios iki pabaigos, kurią patobulino bendravimas su šefais“, – rašoma „Michelin guide“ svetainėje. 

REKLAMA

Vakarienė „Red brick“ kainuoja 87 eurus, o prie jos išvardyti šie produktai:

  • „Farmers circle“
  • Pavasario tartaletė
  • Aviena ir rabarbarai
  • Skumbrė, rabarbarai ir ridikėliai
  • Chawanmushi, žirneliai ir meškinis česnakas
  • Aviena, kopūstas ir juodieji serbentai
  • Smidrai, svogūnai ir kava
  • Duona 
  • Jūros velnias, graikiniai riešutai, miso ir vištiena
  • Aviena ir kopūstas 
  • Šeivamedis, burokėlis ir rabarbarai
  • Grybai ir eglių ūgliai
  • kleina
  • kiškio kopūstas

Prie šeimyninių pietų, kurie kainuoja 45 eurus, nurodyti:

  • Dešrelės iš MUU
  • Organiška vištiena
  • Jūrų velnias
  • Porchetta
  • Glazūruotos medumi morkos
  • Aliejuje keptas kopūstas
  • Ant grotelių keptas moliūgas
  • Keptos bulvės
  • Pomidorai ir žolelės
  • Žiedinis kopūstas, žemės riešutai ir salierų salotos
  • Kopūstų ir ridikų salotos
  • Morkų ir lazdyno riešutų užtepėlė
  • Marinuoti žalieji pomidorai
  • Agurkų ir krapų pagardas
  • Pomidorų padažas
  • Slyvų BBQ
  • Ruginė duona
  • Pieniška duonelė
  • Plaktas sviestas

Tačiau abiejų meniu ingredientai pagal sezoniškumą gali keistis.

kaip michelin padangų kainos: viena žvaigždutė - vienos padangos kaina, 2* - dviejų ir t.t. Kainos gali keistis priklausomai nuo sezono: žiemą - žieminių padangų, vasarą - vasarinių.
Organiška vištiena
Organiška vištiena
O aš maniau kad vištiena būna tik sintetinė.
Kam žudyti skruzdėlytes darbštuolytes ,geriausius miško vabaliukus ? Vietoj jų geriau tiktų kiškio spiros-ekologiška fermentuota žolytė žarnynui palinksminti !
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų