„Silkių file iš Lietuvos aptikta monocitogeninių listerijų“, – nurodoma VMVT Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje.
Nesaugus produktas – „Silkių filė, silpnai sūdyta, su aliejumi Kolumbo“. Ją gamina G. Kanaševičiaus PĮ „Desė“.
Joje rasti patogeniniai mikroorganizmai gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, salmoneliozę.
Pavojingo produkto partijos numeris – L86-Z2-A, jo galiojimo terminas – 2025-05-24 d.
„Nustačius nesaugų produktą, įmonė pagal savo savikontrolės sistemos procedūrą turi susigrąžinti jį iš rinkos ir saugiai sunaikinti“, – aiškina VMVT.
Jeigu pirkėjai jau nusipirko pavojingų prekių, jas reikėtų grąžinti, o pirkėjui turėtų būti kompensuoti išleisti pinigai.
„Gavus informaciją apie nesaugų produktą, atliekamas tyrimas, vertinami dokumentai, vykdomas pilnas produkto atsekamumas (nuo gamybos iki išplatinimo). Surinkus informaciją, ūkio subjektui duodami nurodymai: paskelbti informaciją, susigrąžinti produktą iš rinkos, sunaikinti ir pateikti informaciją VMVT.
Kai kuriais atvejais inspektoriai taip pat dalyvauja naikinimo procese. Surašomas maisto įstatymo pažeidimo protokolas“, – nurodo tarnyba.
Salmoneliozė – tai ūmi infekcinė žarnyno liga, zoonozė, kurią sukelia salmonelių bakterijos, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.
Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Sergama šia liga nepriklausomai nuo amžiaus, tačiau kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti sunkesne ligos forma.
Yra žinoma daugiau nei 2500 įvairių salmonelių rūšių, vadinamų serotipais. Salmonelių serotipai yra glaudžiai susiję genetiškai, tačiau labai skiriasi savo patogeniniu potencialu. Dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą tiek žmogui, tiek gyvūnams.
Salmonelės gana atsparios išdžiūvimui ir šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui.
Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali lengvai daugintis.
Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra 20–40 °C. Jos greitai suyra aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje. Bakterijos jautrios daugeliui dezinfekcinių medžiagų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!