Praėjusį mėnesį ministrų kabinetas patvirtino planą nušauti maždaug ketvirtadalį iš 1300 šalyje gyvenančių rudųjų lokių. Taip nuspręsta reaguojant į pastarojo meto mirtinus žmonių susidūrimus su šiais žvėrimis.
Sprendimą kritikuoja gamtosaugininkai ir opozicijos politikai. Europos Sąjungoje rudieji lokiai yra laikomi rūšimi, kuriai gresia išnykimas. Tačiau Slovakijos vyriausybė toliau vykdo savo planą ir šią savaitę paskelbė, jog nušautų lokių mėsa bus parduodama gyventojams, kad būtų išvengta švaistymo. Nuo kitos savaitės Aplinkos ministerijai pavaldžios organizacijos gali siūlyti mėsą pardavimui, jei paisoma visų teisinių ir higienos sąlygų. Valstybės ministras Filipas Kuffa sakė, kad iki šiol nudobti žvėrys būdavo sunaikinami skerdenų šalinimo įrenginiuose, bet tai yra švaistymas, nes „meškos mėsa yra valgoma“.
Slovakijoje meškos tapo politine problema, kai padaugėjo jų susidūrimų su žmonėmis, kai kurie baigėsi žmonių mirtimi. Pagal užpuolimų skaičių Slovakija užima antrą vietą Europoje po Rumunijos, kurioje, kaip manoma, gyvena apie 13 tūkst. rudųjų lokių.
Šalis pranešė apie 54 lokių užpuolimus 2000–2020 metais. Vidutinis užpuolimų skaičius per metus taip pat išaugo iki 10-ies. Balandžio mėnesį Vidurio Slovakijoje buvo mirtinai sužalotas mišku ėjęs vyras. Netrukus po to ministras pirmininkas Robertas Fico pareiškė: „Negalime gyventi šalyje, kurioje žmonės bijo išeiti į mišką“. Jis sakė, kad vyriausybė nusprendė, jog bus nušauta iki 350 rudųjų lokių – tai prilygsta šių gyvūnų populiacijai Ispanijoje.
Vyriausybė tvirtina, kad lokių perteklius lėmė užpuolimus. Tačiau aplinkosaugos grupės ir kritikai teigia, kad dėmesys turėtų būti sutelktas į prevenciją. Rudieji lokiai yra griežtai saugomi pagal ES direktyvas ir gali būti naikinami tik išimtiniais atvejais, pavyzdžiui, iškilus grėsmei visuomenės saugumui, kai nėra kitų alternatyvų.
Europoje nėra įprasta valgyti lokių mėsą, ji laikoma delikatesu tik kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, kai kur Rytų Europoje ir Šiaurės šalyse. Daugumoje ES valstybių griežtos medžioklės taisyklės ir saugomos rūšies statusas reiškia, kad nusipirkti lokio mėsos galima itin retai, ji nėra patiekiama restoranuose ir neparduodama parduotuvėse.
Ten, kur lokių mėsa valgoma, sveikatos apsaugos pareigūnai įspėja apie trichinų – parazitų, galinčių sukelti žmonėms sunkias ligas, – pavojų. Norint sunaikinti šiuos parazitus, vidinė virimo temperatūra turi būti bent 70 laipsnių Celsijaus. Mėsos užšaldymas, rūkymas ar džiovinimas nepadaro jos saugia.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!