Į Vilniaus mechaninio ir biologinio apdorojimo gamyklą mišrios atliekos, tarp kurių ir oranžiniai maišeliai su surūšiuotomis atliekomis, atkeliauja iš 8 rajonų. Ši gamykla netrukus turės rekordinį darbuotojų skaičių – 6 milijonus. Tie darbuotojai – musės, kurių dalis jau dabar gyvena specialiame 27 kvadratinių metrų konteineryje. Musės ten kaip kurorte – oras 29 laipsnių temperatūros.
„Reguliuodami šviesą mes prisikviečiame muses į lervų kiaušinėlių dėjimo įrenginį, ten jos deda kiaušinėlius“, – aiškino „Energesman“ technikos direktorius Vaidotas Pečiukaitis.
Musė gyvena 21 dieną. Viena musė per dieną gali padėti iki 30 kiaušinėlių. Musių lervos minta žmonių surūšiuotomis ir išmetamomis maisto atliekomis.
Kai kurie žmonės baiminasi, kad šios lervos pateks ant jų stalo. Skubame nuraminti, kad jos žmonių maistui netinkamos, tačiau puikiai tinka žuvims, tad dar šią vasarą jų galės nusipirkti žvejai.
Iš vienos tonos maisto atliekų perdirbimo gamykla užaugina apie 90 kilogramų lervų. Jos tinkamos ne tik žuvims vilioti.
„Baltyminis produktas, kuris tinka tiek skiediklių, dažų, lakų gamybai. Iš lervų išskirtos riebalinės rūgštys puikiai tinka biodyzelino gamybai“, – teigė V. Pečiukaitis.
Išrūšiuoja tik nedidelę dalį
Tačiau su tiek dyzelino, kiek atliekų dabar surūšiuoja gyventojai, toli nenuvažiuosi. Skaičiuojama, kad Vilniaus regiono gyventojai per metus išmeta 40 tūkstančių tonų maisto atliekų. Kol kas tik nedidelę dalį jų išrūšiuoja į oranžinius maišelius – praėjusiais metais gamyklą pasiekė mažiau nei 3 tūkstančiai tonų virtuvės atliekų.
Musių lervų auginimo įranga kainavo milijoną eurų. Dar už milijoną Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras nupirko automatinio oranžinių maišelių išpakavimo ir virtuvės atliekų išvalymo įrenginius, kurie paruošia organinę masę musėms ir jų lervoms.
„Įranga atskiria virtuvės žaliąsias atliekas nuo visokių priemaišų, plastikų, metalo ir tada pagaminta masė maitina lervas“, – aiškino V. Pečiukaitis.
Atliekų tvarkytojai viliasi, kad žmonės noriau rūšiuos žinodami, kad jie vieni pirmųjų pasaulyje, kurių maisto atliekas perdirbti padeda musės su jų lervomis.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.























































































































































































































































