Padėkliukuose sudėliotas obuolių riekeles gimnazistas Aironas dės į liofilizatorių. Prireiks 19 valandų, kol obuoliai liofilizuosis. Paprastai tariant, liofilizavimas yra džiovinimas šaltyje.
Gimnazistai rodo ir dar vieną savo sukurtą gaminį. Mažyčiai kubeliai – sveiki ir maistingi užkandžiai – taip pat pagaminti liofilizuojant pačių suderintus sveikatai palankius ingredientus.
„Iš kanapių baltymo, iš svirplių baltymo. Yra du skoniai, naują su drakono vaisiumi darome, jau yra pagamintas su ananasu“, – pasakojo Aironas.
Gimnazistai drąsiai bando naujoves, derina skonius, patys ragauja ir mokyklos bendruomenę pratina prie naujų skonių.
„Yra žymiai sveikesni nei visokie čeburekai ar kažkokie energetiniai gėrimai“, – sakė gimnazistė Lėja.
Tinka ekstremaliausioms sąlygoms
Visi jaunimo eksperimentai vyksta ne kur kitur, o neseniai Panevėžio Minties inžinerijos gimnazijoje įkurtoje maisto inžinerijos laboratorijoje. Gimnazistų planai ambicingi. Gimnazija planuoja atnaujinti priedangą, o maisto atsargų jaunimas žada pasiruošti liofilizuojant produktus ir kuriant maistingus užkandžius.
„Sako, jeigu nori taikos, ruoškis karui. Kai kurių liofilizuotų produktų galiojimo laikas yra net iki 25 metų, dėl ko jis yra ateities, yra kosmoso maistas. Tai yra unikali, inovatyvi technologija. Mūsų gimnazija iš bado nenumirs, mes pasidarysim, išsimaitinsim visi“, – kalbėjo mokytoja Rita Tėvainienė.
O kad gimnazijos planai pasiruošti atsargų ekstremaliausioms situacijoms labai realūs, patvirtina ir jaunimui talkinusi Panevėžio įmonė.
„Ruošiame naujus produktus Lietuvos kariuomenei. Taip kad tai tikrai nėra pokštas ar vaikų fantazijos. Liofilizuotas maistas yra tobulas išgyvenimo sąlygom“, – teigė bendrovės „Geld Baltic“ vadovė Laura Kaziukonienė.
Liofilizuoti, anot įmonės vadovės, galima beveik viską, išskyrus riebalą, tad kaip juokauja verslininkė, lašinių atsargų tokiu būdu nepasiruoši.
Įmonė kuria sveikus ir maistingus užkandžius astronautams. Jų liofilizuotas maistas keliauja Ukrainos kariams.
„Susisiekimas su mūšio laukais yra komplikuotas. Todėl daugelis maisto produktų pristatomi oru, su dronais. Tai reiškia labai svarbus yra svoris. Mūsų produktai lengvi, koncentruoti, tad dronai gali pristatyti net į atokiausias vietas“, – pasakojo L. Kaziukonienė.
Gimnazija kelis tūkstančius eurų kainuojantį liofilizatorių įsigijo padedant verslui. Dabar laukia šviežių lietuviškų daržo gėrybių sezono ir bandys eksperimentuoti su lietuviška žaliava.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:

































































































































































































































































