Palanga atsinaujina nuolat. Todėl, kaip sako jaunieji kurorto verslininkai, valgyti tik cepelinus J. Basanavičiaus gatvėje nereikėtų. Čia ir aplink ją siūloma visa gausybė dar niekur kitur neragautų patiekalų.
Meksika Palangoje
Kulinarinę kelionę pradedame nuo Palangos koncertų salės. Visai netoli jos, kitoje gatvės pusėje, veikia meksikietiško stiliaus restoranas „Bodega“. Jį čia pernai po pirmojo karantino atidarė du draugai Domas Grecevičius ir Algirdas Končius.
„Dešimt metų gyvenau užsienyje – Toronte, Meksikoje, Londone, dirbau restorano virtuvėje. Po kiek laiko sugalvojome patys kažką padaryti. Meksikos įkvėpimas, daug draugų šefų ir atsidarėme. Pernai dirbome dviese, ryte abu gamindavome, o vėliau draugas likdavo virtuvėje, aš eidavau į salę“, – apie verslo pradžią tv3.lt pasakoja D. Grecevičius.
Šiuo metu restorane sukasi kelios padavėjos, nors ir patys šefai nevengia išeiti ir patys aptarnauti žmonių.
„Visą maistą darome savo rankomis, viską ragaujame, visi padažai yra mūsų daryti. Norėjome, kad ne vien cepelinų būtų Palangoje, bet ir meksikietiško stiliaus“, – sako D. Grecevičius.
Kad cepelinų paklausa Palangoje didelė, D. Grecevičius pripažįsta: „Pirmomis dienomis eidavo ir klausdavo, ar cepelinų arba keptos duonos turim.“
Tačiau poilsiautojai netruko pamilti ir naujoves. Šiuo metu, kaip sako restorano šeimininkas, žmonių netrūksta, o populiariausias patiekalas restorane – ceviche.
„Tai yra žalia žuvis, ją triname su svogūnu, habaneru, kalendra. Kai žuvį laimo ir citrinų sultyse sutrini, ji suminkštėja. Tada eina ananasas, pomidorų salsa, marinuoti svogūnėliai. Vos aštrus, bet gaivus patiekalas“, – apibūdina D. Grecevičius.
Patiekalas patiekiamas su kukurūžų traškučiais, o užgerti į šefas rekomenduoja mango/guavų margarita. Ceviche čia kainuoja 8,5 eurus, o rekomenduotas kokteilis – 8 eurus. Patiekalas patiekiamas šaltas.
Šiuo metu restorano šeimininkas sako, kad žmonių kiekis jau primena liepą – sezonas šiemet prasidėjo anksčiau. Šiam sezonui vaikinai turi planų – žada netrukus atidaryti ir maisto furgoną.
„Tie, kurie lankosi tik J. Basanavičiaus gatvėje yra užstrigę laike“
Taip pat visai netoli Palangos koncertų salės, šalia J. Basanavičiaus gatvės, Rąžės upės slėnyje veikia užkandinė „90 aštunti“. Kaip sako užkandinės darbuotojai, pavadinimas toks, nes abu įkūrėjai yra gimę 1998 metais. Ši užkandinė, sakoma, pirmoji į Palangą atvežė garintų azijietiškų bao bandelių sumuštinius.
Vienas iš užkandinės savininkų Rokas Trumpickas sako, kad ši vasara yra trečiasis jų sezonas Palangoje.
„Sekasi kol kas tikrai neblogai, tikimės, kad vasara bus dar geresnė. Praeita vasara labai nustebino, tikimės, kad ši neatsiliks“, – tv3.lt komentuoja R. Trumpickas.
Paklaustas, koks yra pats populiariausias patiekalas užkandinėje, vaikinas šypsosi: „Žmonės pas mus ateina užsisakyti bao. Tai azijietiškos garuose garintos bandelės. Čia mūsų toks pagrindinis patiekalas, turime du pasiūlymus – su vištiena arba su krevetėmis. Tiek tas, tiek tas yra vienodai populiarūs, kas kokį įdarą labiau mėgsta.“
Vis dėlto ir čia stengiamasi atsikratyti mesto stereotipo, kad vienintelis maistas Palangoje – cepelinai. Kaip sako R. Trumpickas, cepelinai jau yra praeitis.
„Palanga, manau, yra nužengusi labai toli nuo cepelinų, jei į Palangą nežiūrėtume tik per J. Basanavičiaus gatvę. J. Basanavičiaus gatvė yra viena Palanga ir tada yra visa Palanga aplinkui. Atrodo, kad ten laikas yra šiek tiek sustojęs ir žmonės, kurie dažniausiai lankosi J. Basanavičiaus gatvėje atrodo, lyg būtų šiek tiek užstrigę laike. Palanga yra didelė, Palangoje yra labai daug nuostabių vietų, kurios patenkina tiek miestiečio, tiek iš mažesnio miestelio atvykusio gyventojo lūkesčius“, – komentuoja R. Trumpickas.
Vienas bao sumuštinis su vištiena užkandinėje kainuoja 4 eurus, du – 7,5 euro. Vienas bao su krevetėmis kainuoja 4,5 euro, o du – 8,5 euro. Sumuštiniai patiekiami šilti. Bao bandelės yra garinamos specialiuose induose.
Cepelinus išstumia naujovės
Toliau kulinarinę kelionę tęsiame visai greta J. Basanavičiaus gatvės veikiančiame „Basanavičiaus kiemelyje“. Čia pasitinka grojanti muzika ir jau ikoniškais tapę staleliai su uždaromais kupolais virš jų. Erdvėje veikia kelios užkandinės, viena jų – prieš trejus metus susikūrę „Kefyro ūsai“.
„Pavadinimas kilo visai netikėtai. Su drauge vakare išsikepėme bulvių, gėrėme kefyrą. Aš atsigėriau kefyro ir ant veido liko kefyro ūsai. Draugė atsisuko, sako: „Ūsai!“ Sakau: „Ką?“ Sako: „Kefyro ūsai!“ Tai labai gražiai suskambėjo, nusprendėme, kad tinka, nes norėjome lietuviško pavadinimo“, – tv3.lt pasakoja vienas iš užkandinės įkūrėjų Linas.
Kartu su Linu užkandinės idėją įgyvendino ir jo draugė Greta. Prieš trejus metus pora skelbimuose ėmė žvalgytis furgono užkandinei. Furgonėlis buvo parduodamas kaime, apaugęs sąmanomis, tačiau porą sužavėjo jo dizainas.
„Aš jį pats suremontavau, paruošiau, atitempėme į Palangą. Gegužės pradžioje jį suradome, o gegužės gale ar birželio pradžioje sudalyvavome Šventojoje „Beach bike fest“, – pasakoja Linas.
Kurį laiką su furgonėliu pora dirbo šventėse, o vėliau „Basanavičiaus kiemelis“ jiems pasiūlė bendradarbiauti ir furgonėlį pasistatyti čia.
Linas taip pat pastebi, kad poilsiautojų pamėgti cepelinai iš Palangos yra pamažu išstumiami.
„Palanga akivaizdžiai keičiasi. Pats Palangoje gyvenu 15 metų. Kai pradėjau dirbti aptarnavimo sektoriuje, stebėjau, kaip viskas keičiasi. Viskas keičiasi, visi miestai kažkuo gražėja ir jaunimas inteligentiškesnis atrodo. O cepelinų gali rasti, bet ateina visokios naujovės. Gatvės maistas yra „ant bangos“, – sako Linas.
Pats populiariausias patiekalas pas juos, kaip sako Linas, yra tortilija. Ypač daug dėmesio tortilijos sulaukė pernai vasarą, bet susidomėjimas jomis nesmunka ir šiemet.
Tortilijos kaina užkandinėje yra 5 eurai. Ji patiekiama šilta, viduje yra bulvyčių fri.
Poilsiautojų pamėgta naujiena – tailandietiški ledai
Pasižvalgyti desertų užsukame į J. Basanavičiaus gatvę. Čia veikianti „Ledinė panda“ siūlo išbandyti tailandietiškų ledų. Kioskelio savininkė Kamilė Nenartonė su tailandietiškais ledais Palangą supažindino prieš ketverius metus, tačiau dažnam poilsiautojui tai dar vis nematyta naujiena. Tai plombyriniai ledai su įvairiais priedais, o jų gaminimo procesas traukia ne vieną akį.
„Ant šaldančio, - 25 laipsnių šalčio, pagrindo pilame skystą plombyrą ir dedame ingredientų. Gali būti šviežios braškės, švieži mangai, bananai arba šokoladukai „Bueno“, „Bounty“, „Raffaello“, „Nutella“ ar riešutų svietas. Viską rankomis išmaišome, sutraiškome, sumaišome su skystu plombyru ir aparatas viską sušaldo. Ištepame ant pagrindo ir susukame“, – apie gaminimo procesą tv3.lt pasakoja K. Nenartonė.
Idėja lepinti poilsiautojus nematytais ledais, kaip sako moteris, kilo socialiniuose tinkluose pamačius vaizdo įrašą.
„Pamatėme internete, naujienų sraute, kad tokius ledus daro Tailande ir pagalvojome, kad jų reikia Palangoje. Palangoje trūksta naujienų, visada tas pats per tą patį, tai nusprendėme, kad reikia“, – pasakoja K. Nenartonė.
Naujovių Palangos turistai, pasirodo, yra ištroškę.
„Mus vertina labai gerai, daug kas grįžta, džiaugiasi, kad pagaliau ne vien tik čeburekai, cepelinai ir vafliai“, – šypsosi K. Nenartonė.
Šiemet šalia tailandietiškų ledų kioskelio K. Nenartonė atidarė ir amerikietiškų ledų kioskelį. Tai kokteilinėje pateikiamas tirštas ledų kokteilis. Abi naujienos esą sulaukia daug poilsiautojų dėmesio.
Sveikuoliški avižiniai ledai
Kiek toliau J. Basanavičiaus gatvėje poilsiautojus vilioja kitokie, sveikuoliški avižiniai ledai.
„Avižiniai ledai yra augalinės kilmės, be laktozės, iš avižų pieno. Kas netoleruoja pieno, šie ledai yra be pieno, tad žmonės gali juos valgyti“, – ledus tv3.lt pristato pardavėja Eglė.
Pasak merginos, ledų skonis nuo paprastų nesiskiria. Čia galima rasti šešių skonių avižinių ledų – pistacijų, aviečių, mangų, lazdyno riešutų, kakaviniai ir pina colada skonio. Eglė rekomenduoja gaivesnius – mangų arba aviečių skonio, tačiau pripažįsta, kad populiariausi yra pistacijų skonio ledai.
Eglė sako, kad šie ledai yra labai populiarūs. Šie metai yra anti metai, kai „Tiks“ prekiauja avižiniais ledais. Naujieną poilsiautojams užkandinė pristatė dar pernai vasarą.
Porcija avižinių ledų kainuoja 2,5 euro.
Siūlo „dūmų kokteilius“
Visai netoli Palangos tilto neįmanoma nepastebėti ryškiaspalvių „dūminių kokteilių“.
Priėjus prie jų pasitinka pardavėja Lučiana. Pasiteiravus dėl kokteilių, mergina iš šaldiklio ištraukia indelį ledo ir po gabaliuką įmeta į kokteilį. Gėrimas ima burbuliuoti, o iš gėrimo puodelio ima veržtis dūmai.
„Tai yra sausas ledas. Jis iškelia dūmus ir duoda truputį gazo. Gėrimas gaminamas iš natūralių sirupų, burnos nedažo ir yra dviejų rūšių – braškių ir gumos skonio“, – tv3.lt pasakoja Lučiana.
Pardavėja tikina, kad nei sausas ledas, nei jo garai žmogaus organizmui nėra kenksmingi.
Lučiana sako, kad „dūmų kokteiliais“ „Van Wurst“ prekiauja jau ne pirmą sezoną, tačiau šiemet gėrimą poilsiautojams pristatė dar tik prieš savaitę. Kokteilis, Lučiana pastebėjimais, perkamesnis savaitgaliais, o ypač, kai oras šiltas.
Vieno kokteilio kaina – 3 eurai.
Daugiau maisto naujienų – tv3.lt galerijoje: