Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas, klinikinis toksikologas Robertas Badaras pasakoja, kad išgėrus vieną standartinį alkoholinį gėrimą (gėrimą, kuriame yra apie 10 gramų gryno alkoholio), priklausomai nuo žmogaus, alkoholio kiekis kraujyje gali išaugti nuo 0,05 iki 0,15 promilės.
Gydytojas prideda, kad alkoholio absorbcija žmogaus organizme prasideda bene iškart pradėjus gerti alkoholinį gėrimą. Visgi, aukščiausia alkoholio koncentracija kraujyje pasiekiama praėjus apie 30-60 minučių nuo išgėrimo.
O medikai skaičiuoja, kad vidutiniškai standartinį alkoholinį gėrimą žmogaus organizmas pilnai metabolizuoja per mažiausiai vieną valandą.
Tiesa, R. Badaras teigia, kad tai, nuo ko priklauso, kaip greitai žmogaus organizmas metabolizuos kraujyje esantį alkoholį, priklauso nuo daug įvairių dalykų.
Todėl kiekvienam žmogui šis procesas gali užtrukti skirtingą laiko tarpą.
Pavyzdžiui, didelę įtaką turi žmogaus lytis. Štai, nors didžioji dalis alkoholio skaidoma žmogaus kepenyse, vyrų organizmuose vienas iš alkoholį skaidančių fermentų – alkoholdehidrogenazė – yra ir stemplės bei skrandžio gleivinėse.
Tuo tarpu, pas moteris alkoholis skaidomas tik kepenyse todėl ir metabolizmas užtrunka ilgiau.
„Kada alkoholis yra vartojamas dideliais kiekiais, įsijungia mikrosominė etanolio oksidacijos sistema ir iš dalies nedidelius kiekius skaido ir raumenys. (...) Fermentus, kaip ir raumenis, galima tam tikra prasme „treniruoti“ ir žmogus, kuris įpratęs tai daryti (varoti alkoholį – aut. past.), jo metabolizmas yra greitesnis“, – prideda R. Badaras.
Gydytojas toksikologas pasakoja, kad ilgiau metabolizuoti alkoholį kepenys gali tada, jei sergama kokia nors liga ar metabolinė būklė yra pažeista.
Pavyzdžiui, jei žmogui nustatytas kepenų suriebėjimas, susikaupę riebalai trukdo kepenų ląstelėms atlikti savo darbą ir dėl to metabolizmas yra lėtesnis.
Egzistuoja ir tam tikrų genetinių fenomenų, kurie atvirkščiai – padeda žmogaus organizmui greičiau skaidyti alkoholį.
„Yra žmonių, kurie turi taip vadinamą „šiaurietišką geną“, kuris skaido alkoholį iki 7 kartų greičiau. Čia yra toks labai įdomus metabolinis fenomenas. Ir jis taip vadinasi, nes kuo labiau šiaurėje gyvena žmonės, tuo tokių žmonių daugiau“, – teigia R. Badaras.
Pagreitinti kepenų darbo neįmanoma
Norintys greičiau išsiblaivyti, dažnai įvairiausių patarimų ieško internete, kuriame pilna siūlymų, kaip kuo greičiau „išvalyti“ organizmą nuo alkoholio.
Pavyzdžiui, rekomenduojama naudoti tam tikrus priedus iš vaistinės, gerti arbatas ar nusimaudyti po šaltu dušu. Visgi, R. Badaras tvirtina, kad tai yra tik mitai, o realiai „pagreitinti“ kepenų darbo – neįmanoma.
„Yra visokių mitų, kad priedai iš vaistinės padės. Bet tai yra visiški vėjai, nieko bendro neturintys su mokslu. Jokios gintaro, spanguolių rūgštys, kurios yra populiarios, nei gliukozė, nei kas kitas. (...) Viskas gerai čakras pravalyti, auras atsidaryti, bet tai šiuolaikinės pasakos. Prie ko tas šaltas dušas? Ką, jis metabolizmą skatina? Tai apsiriboja tikėjimu, kad tai padės, bet nieko bendro su mokslu neturi“, – tvirtina gydytojas toksikologas.
Kai kurie, bandydami apgauti alkotesterį ir užmaskuoti alkoholio koncentraciją organizme, tai mėgina daryti išgerdami daug kavos. Tačiau R. Badaras sako, kad tai tėra dar vienas prietaras.
„Nėra skirtumo kas. Kava neveikia metabolizmo, nieko daugiau kaip tikėjimo tenai nėra“, – akcentuoja specialistas.
Gydytojas toksikologas griauna ir įsitikinimą, kad, jei asmuo padaugino alkoholio, „pravalyti žmogaus organizmą“ gali medikai. Vyro teigimu, geriausiu atveju, ką gali padaryti gydytojai, tai sumažinti nuo alkoholio atsiradusias sveikatos komplikacijas – tokias kaip širdies ritmo sutrikimai, vėmimai ar elektrolitų balanso sutrikimai.
Tačiau, kaip minėta anksčiau, pagreitinti kepenų atliekamo alkoholio metabolizmo – negali niekas.
„Valyti galima sąžinę, batus, bet ne organizmą – visa tai yra mitai. Vėlgi, medikai nėra stebukladariai, kurie dirba už kepenis – metabolizmas kaip ir vyko, taip ir vyksta. Ką jie gali daryti, tai jei atsirado kokių nors komplikacijų, tai pagal galimybes gydyti“, – aiškina R. Badaras.
Tiesa, vyras užsimena, kad vartojant alkoholį, reikėtų nepamiršti gerti ir paprasto vandens. Kadangi geriant dideliais kiekiais, gali pasireikšti dehidratacija.
Žmonėms, kurie vartoja alkoholį be vandens, yra tikimybė susidurti su didesnėmis komplikacijomis nei tiems, kurie jį vartoja kartu užsigerdami ir vandens.