Darbo laiko ribojimas ir toliau nebus taikomas lauko kavinėms ir gaminantiems maistą išsinešimui, rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
Anot valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, epidemiologinė situacija leidžia atverti viduje dirbančių viešojo maitinimo įstaigų duris.
„Numatytos labai aiškios taisyklės, kurias norintis veikti verslas turi išpildyti. Norisi pabrėžti, kad tos taisyklės nustatytos ne dėl manęs ar specialistų – jos skirtos tam, kad kuo labiau būtų apsaugotas kiekvienas, kuris ten lankysitės. Dėl tos pačios priežasties ribojamas ir darbo laikas. Yra labai aišku, kad naktinėse pasilinksminimo vietose neįmanoma užtikrinti tinkamos prevencijos infekcijos plitimui“, – sako ministras A. Veryga.
Nustatyta, kad viduje veikiančiose kavinėse, restoranuose, baruose ir kitose pasilinksminimo vietose atstumas tarp stalų turėtų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Tuo atveju, jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 centimetrų pločio ir 140 centimetrų aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad tarp lankytojų būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas.
Taip pat numatyta, kad į patalpas gali būti įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvintys lankytojai. Valgant ir geriant jų dėvėti neprivaloma.
Be to, siekiant valdyti rizikas, apibrėžta, kad prie vieno stalo galima sėdėti ne didesnėmis nei 5 žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius.
Numatyta, kad nebus leidžiama tiekti maitinimo bufeto tipo principu, t. y., kai maistą įsideda patys lankytojai. Cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, taip pat neturės būti patiekiama.
Kartu numatyta, kad neturėtų būti naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno panaudojimo. Daugkartinio naudojimo staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo neleidžiama naudoti. Be to, nebus galima lankytojams siūlyti apklotų.
Uždarose patalpose išlieka ankščiau lauko kavinėms nustatyti reikalavimai, kad indai ir įrankiai indaplovėse turėtų būti plaunami ne mažesnėje kaip 60 °C temperatūroje arba naudojant kitas tinkamas priemones, užtikrinančias jų švarą.
Be to, kavinių administracijos įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.
Taip pat prie įėjimo į kavines būtina pateikti informaciją lankytojams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kita), sudaryti galimybę tinkamai rankų higienai, dezinfekcijai.
Be to, turi būti užtikrinama, kad viešojo maitinimo įstaigose dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą.
Taip pat turi būti užtikrinta, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą. Taip pat prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus ir kita.
Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus – staliukų, kėdžių ir pan. – ir viešojo maitinimo įmonės aplinkos valymą ir dezinfekciją. Taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.
Svarbu, kad visi šie reikalavimai galioja ir toms uždaroms maitinimo įstaigoms, kurios maistą tiekia tik darbuotojams, pavyzdžiui – gamyklose, įstaigose ir kt.