Apsilankėme poilsiautojų pamėgtoje Šventojoje ir apžvelgėme maisto kainas. Jos labai skirtingos ir svyruoja nuo kelių eurų iki 27 eurų už išskirtinį kepsnį.
Pajūrio ritmu dienos pietūs trunka tris valandas, nuo 12 val. iki 15 val., šiomis valandomis miestas prisipildo žmonių. Vieni tiesiai iš kopų su šlepetėmis, maudymosi kostiumėliais ir rankinėmis ieško kur pietauti, kiti prekinasi parduotuvėse. Vakare ir naktį miestas atgyja – vieni važinėjasi dviračiais, ant suoliukų prisėdę valgo ledus, kiti su puošniais rūbais renkasi vietinius restoranus pavakarieniauti.
Vienas iš Šventosios restoranų Cezario salotas su krevetėmis siūlo už 12 eurų, kitos salotų kainos meniu – nuo 8 iki 10 eurų. Užkandžiai siekia 7 eurus: visų pamėgta kepta duona su sūriu 6,50 eurai, svogūnų žiedai 6,50 eurai, kalmarų žiedai – 7 eurai. Įvairus gurmaniškas rinkinys prie vyno – 17 eurų, o prie alaus – 14 eurų.
Šventosios maitinimo įstaigos poilsiautojams siūlo dienos sriubą: šaltibarščiai kainuoja 1,49 euro, o čili sriuba 3,49 euro. Tačiau jei vakare miesto svečiai užsinorėtų tų pačių sriubų – tektų sumokėti daugiau. Restoranas šaltibarščius siūlo už 5 eurus, o kultinę aštrią sriubą už 9 eurus.
Vakarienė vaikui kainuoja iki 7,50 eurų, už šią sumą vaikui galima nupirkti dešrelę su bulvytėmis arba vištienos kepsnelius.
Daugiausiai kainuoja pagrindiniai karšti patiekalai. Už akies iškart kliūva 27 eurų ėrienos nugarinė ant kaulo. Prie ėrienos patiekiamos keptos bulvės, šviežios ir troškintos daržovės. Vienu euru pigesnis patiekalas (26 eurai) yra jautienos antrekotas, jis patiekimas su keptomis bulvėmis ir keptu pomidoru.
Kiek pigesni karšti patiekalai: šašlykas – 16 eurų, vokiškos dešrelės – 14,50 eurai, kukurūzinio viščiuko krūtinėlė – 18 eurų, kiaulienos sprandinės kepsnys – 15,50 eurai, lašišos filė – 17,50 euro.
Deserto kainos skiriasi. Ledai kainuoja 5,50 euro, dienos desertas 8 eurus, pieno kokteilis 4,50 euro.
Poilsiautojai papasakojo, kaip sutaupo
Maisto kavinėje laukianti šeima sutiko papasakoti apie atostogas ir kiek kasdien trijų asmenų šeima išleidžia. Kristina sako, kad kainos nesikandžioja ir čia bus tik penkias dienas, o atvažiavo šiek tiek pasitaupę.
„Mes atvykome per Jonines, tai galbūt tą dieną išleidome daugiau, buvom išlėkė į miestą vėlai vakare. Bet namie neturime kur pasigaminti, tai kasdien einame pavalgyti, nors mums su mažu vaiku nesigauna labai daug.
Realiai, taip grubiai skaičiuojant pietums išleidžiame apie 30 eurų, aišku, jei dar vakarienė, tada gal einant gatve kažko užsimano vaikas, kažko trūksta, tai nueiname į parduotuvę.
Atvažiavome pabūti penkias dienas, su vyrus kalbėjome prieš atostogas, kad reikia pasiskaičiuoti maždaug, kiek galime išleisti. Tai kol kas neperžengėm šeimos biudžeto (juokiasi), bandom įtilpti. Bet kokios atostogos, jei neišlaidauji“, – sako Kristina.
Tačiau yra žmonių, kurie kavinėse, restoranuose ar valgyklose beveik nevalgo arba nueina vedami smalsumo. Parduotuvėje eilėje ir didelį krepšį maisto laikantis Tomas sutiko papasakoti, kur valgo Šventojoje ir kiek išleidžia turėdamas mažą virtuvėlę.
„Aš asmeniškai nemėgstu valgyti mieste, man tas maistas lyg ir netinka, manau daug kam taip. Kai žiūrinėjausi namelius atostogoms, ieškojau, kad būtų virtuvėlė. Daug pigiau, perku viską, ką pirkčiau Kaune. Dabar apsipirksiu už kokius 50 eurų ir turėsiu pusryčiams visko, pietums, vakarienei ir dar šiaip užkąsti visko.
O perku viską, kaip matot, krepšelis pilnas – pietums darysiu makaronus, paėmiau pomidorų pastos, kelias daržoves. Jei čia prie vietos kažko nerandu, nes tikrai po Joninių, po viso savaitgalio išpirkta daug kas, važiuoju iki Palangos“, – sako Tomas.
Šventosios parduotuvėse po Joninių savaitgalio prekių kiek mažiau, daug kas išpirkta, o eilės gana didelės net iš ryto ar pietų metu. Žmonės perka įvairius produktus, tačiau pagrindiniai šie: vaisiai, arbūzai, pieno produktai, varškės sūreliai, dideli vandens buteliai, įvairios kosmetinės priemonės, kaip šampūnai ar dušo želė, lentynose trūksta bulvių tarškučių, iššluoti ir konditeriniai produktai, kaip bandelės, duona.
Kokios pietų kainos Šventojoje?
Naujienų portalas tv3.lt po Šventosios kavines ir valgyklas, kurios siūlo dienos pietus arba bendrą meniu. Šiandien Šventosios maitinimo įstaigos poilsiautojus lepino dienos sriuba: šaltibarščiai 1,49 euro ir čili sriuba 3,49 euro.
Antrą patiekalą buvo galima užsisakyti vištienos kepsnį, kurio kaina 6,49 euro, Prancūziška kiaulienos nugarinė – 6,99 euro, arba „Kijevo“ kotletas – 6,49 euro. Šventoji siūlo ir bulvinius patiekalus – maža cepelinų su mėsa porcija (1 vnt.) čia kainuoja 3,49 euro, du cepelinai 5,99 euro.
Vienam asmeniui prie jūros sočiai pavalgyti dienos pietūs kainuotų apie 6-8 eurus, bet jei po maisto norėtųsi patinginiauti ir išgerti kavos – galima palikti dar iki 3 eurų. Valgyklos juodą kavą siūlo už 1, 49 euro, o vietinės kavos kavinukės prašo, kiek daugiau, šalta kava gali kainuoti beveik 3 eurus.
Vis tik, jei sunku rasti laisvos vietos prisėsi, o gal tiesiog nesinori valgyti kavinėse, Šventoji siūlo ir kioskų paslaugas. Greitas maistas kaip pica, burgeriai ar kebabai čia kainuoja iki 10 eurų. Picerijos 32 cm picą siūlo nusipirkti už 8 eurus, o kebabą – nuo 6 iki 7 eurų, tiesa „Draugų“ kebabas, kainuoja 15 eurų, o lėkštėje 8 eurai.
Šventoji siūlo ir saldėsius – prie jūros, visai netoli kopų dirba įsitaisę jaunuoliai, jie pardavinėja ledus. Atsigaivinti nuo saulės, karščio ir kopų galima nusipirkus ledų, čia jie kiek brangesni. Paprastas vanilinis ledas kainuoja 1,50 euro, brangiausi ledai – 3,50 euro.