Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Mano žolelės“ žolininkė dalijasi patarimais, kaip stiprinti imunitetą, kad keičiantis metų laikams nepultų ligos.
Žolelės imuniteto stiprinimui
Ji pažymi, kad tai, ką valgome, turi įtakos mūsų imunitetui, tačiau ar žinojote, kad per daug cukraus nuslopina imunitetą 12-ai valandų? Taip pat veikia ir neišsimiegojimas bei stresas, o cukrus „tirpdo“ vitamino C atsargas.
Žolininkė pažymi, kad imunitetas formuojasi nuo pat mažumės, nes gyvename nesterilioje aplinkoje, tačiau ilgainiui jis gali imti silpnėti dėl minėtų veiksnių. Tad ko griebtis, kad imunitetas būtų stiprus?
„Gimėme jau su gera imunine sistema. Ypač, jei gimėme natūraliai. Iš mamos dar gavome gerą porciją atsparumo įvairioms bakterijoms ir virusams. Tada dar gera porcija su mamos pienu, o paskui ta gudri sistema netingi mokytis visą gyvenimą.
Bakterija čia, virusas ten… kuo daugiau jų gauname vaikystėje ropinėdami NEsteriliomis grindimis, glostydami katės ir šunis, „ragaudami“ akmenis ir medžio gabaliukus, tuo mažiau tėvai turi mus vėliau slaugyti. Ar labai žiauriai skamba, kad higiena yra imuniteto priešas? Ar per žiauriai skamba, kad super higiena yra alergijų draugas?!?
Čia vėl dalinuosi kitų išmintimi. „Building a resilient immune system with herbs“ dr. Tieraona. O jūs, kaip ir aš, galite priimti arba atmesti.
Tai kaip toliau, su tuo imunitetu? Jau, tikriausiai, ne naujiena, kad tai, ką mes valgome įtakoja mūsų atsparumą ligoms. Nežinojau, kad per daug cukraus išjungia imunitetą 12 valandų. Jį išjungia ir prastas miegas, stresas. To streso buvo ir anksčiau, bet dabar dar prisideda „maisto stresas“. Cukrus naikina Vitaminą C…
Na tai ką daryti. Žinoma yra žolelės. Yra žolelės adaptogenai. Jos padeda subalansuoti kūną.
Pvz. visų pažįstama ežiuolė. Ypač jos tinktūra. Po kelis lašelius, bet reguliariai, jei jau „kimba liga“.
Tulsi (ocimum tenuiflorum) holy basil arbatėlė švelni, galima gerti ilgai. Ji dar ir atmintį gerina.
Dar rausvoji rodiolė (rhodiola rosea). Ne tik stiprina imunitetą, bet dar ir energijos suteikia.
Kartumynai… ta iš maisto industrijos išimta dalis, kurios taip reikia mūsų organizmui. Kartu – neskanu? Kartu, tai „šokoladas kepenims“, gerina nuotaiką, mažina depresiją…
Jei saulės nėra, tai tada vitaminas D; jei žiema ir nėra pakankamos vaisių ir daržovių įvairovės, tai vitaminas C. Ir cinkas, jei nepakankamai valgom grūdų, riešutų, sėklų.
Patarimai jau iš kito šaltinio (Natur&Heilen1/2025) profilaktiškai pakvėpuoti druskos tirpalu. Rašo, kad tai gali iki 70% apsisaugoti nuo virusų ir bakterijų sukeltų infekcijų. Profilaktiškai siūloma 0,9% tirpalas (9g druskos litrui vandens). Tai atitinka druskos koncentraciją mūsų ląstelėse. Šie garai padeda sudrėkinti ir išvalyti kvėpavimo takus. Siūlo rytais ir vakarais maždaug 10 minučių inhaliuoti.
Ir dar viena įdomybė. Žinant, kad žarnynas vaidina didelį vaidmenį saugant mus nuo virusų ir bakterijų, jį reikia gerai maitinti. Vienas meniu mane pozityviai nustebino: virtos bulvės, ryžiai, makaronai, kurie po išvirimo 1-2 dienas prabuvo šaldytuve išvysto atsparų krakmolą. Jis, savo ruožtu, žarnyne suskaldomas storojoje žarnoje ir pagaminamas Butyrat (sviesto rūgštis) sauganti žarnyną nuo uždegimų. O taip!
Man – maisto išmetimo priešininkei – tai nuskambėjo kaip muzika. Juolab, kad mėgstu bulves, ryžius ir pilno grūdo makaronus. Ir jau seniai vadovaujuosi nuostata, kad nosis ir akys pasako, ar maistas dar geras ar jau ne.
Keičiantis metų laikais, tikrai verta pastiprinti imunitetą.
Likit sveiki orams pavasarėjant“, – rašė „Mano žolelės“ autorė Jolanta.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!