„Ir vėl dilgėlė. Apie šį stebuklingą augalą jau ne kartą esu rašiusi, bet kartojimas yra mokslų motina. Kai pati ką įdomaus randu apie žoleles, tuoj puolu skaityti. Esu tikra, kad ir jūs visos/ visi daugiau nei daug apie dilgėles žinote.
Bet ar intensyviai naudojate? Ką tik perkaičiau dar vieną straipsnį savo taip mėgstamame žurnale „Natur&Heilen“ ir susigėdau, kad pernelyg mažai dilgėlę vartoju.
Juk ja galimą visus metus savo sveikatą stiprinti: pavasarį išsikasti šaknis, paskui jau naujų ūgliukų sriuba, paskui jau lapelius galima rinkti ir žiemos mėnesiams pasidžiovinti“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“.
Žolininkė taip pat teigia, kad džiovintus lapelius galima sumalti ir miltelius barstyti ant ko tik norime: į sriubą, jogurtą, ant duonos su sviestu.
„O tada jau prasideda sėklos – tas neišsenkamas stiprybės šaltinis, rudenį vėl šaknys…net ir iš stiebų galima krepšius pinti.
Dar niekad nebandžiau. Reiktų kada pažaisti. Jau pastebėjau, kad užmerkus dilgėles (jos ir puikiausia trąša kitiems augalams) palaikius ir nupylus tą trąšų skystį lieka pluoštas. Kol kas jį vis į kompostą mečiau. Gal kas jau bandėte? Net tie taip nemėgstami spygliukai, tos adatėlės padeda reumato, artrito kankinamiems“, – rašoma puslapyje „Mano žolelės“.
Dilgėlė – aukso gysla organizmui
Žolininkė teigia, kad dilgėlė stiprina imunitetą, tuo pačiu ir kūną ir sielą. Joje tiek daug geležies (dvigubai daugiau nei jautienoje).
„Turi gausybę chlorofilo. Jau visi žinome, kokia tai puiki medžiaga – augalų kraujas. Tai ir mūsų širdį, plaučius, smegenų veiklą pagerina, žarnyno gerąsias bakterijas pamaitina. Baltymų dillgėlėje 4 kartus daugiau nei avokade. Ir 6 kartus daugiau kalcio nei špinatuose.
Joje yra 13 vitaminų. Vien vitamino C yra 6 kartus daugiau nei citrinoje. O su vitaminu C ir geležis geriau įsisavinama. Dar kalcio, magnio, vario, kalio, cinko, mangano, fosforo…
Nenuostabu, kad toks augalas stabdo senėjimo procesus, saugoja nuo vėžio ląstelių vystymosi, gerina smegenų veiklą, padeda atsigauti nuo ligų. Susigėdau. Kaip ir žinojau, bet, akivaizdžiai, per mažai naudoju. Gerai dar, kad dilgėlių sėklų indelis ant valgomojo stalo stovi. Vis suvalgau šaukštelį, kai nepamirštu“, – sako moteris.
„Facebook“ įraše žolininkė akcentuoja, kad iš daržo dilgėlės jau seniai neravi.
„Saugoju. Taupau kaip augalų stiprinimo priemonę. O kad save galiu pastiprinti, primirštu. Juk ji ir plaukams, ir odai, ir nagams. Vyrams palengvina prostatos padidėjimo padarinius, moterims nuotaikų svyravimus.
Dabar, pasikartojus, pastiprinsiu ir save. Pavasaris. Gamta jau ne tik bunda, bet ir bujoja. Reik ir man save suaktyvinti. Naudoti jas galima paprastai arba skaniai. Receptų internete daugiau nei gausu: sriuba, pesto, salotos, vietoj špinatų. Skanaus ir pasitikit vasarą sveikos/ sveiki ir aktyvios/ aktyvūs“, – savo puslapyje rašo žolininkė.