„Geriausia pomidorus palikti ant krūmo, kol jie sunoksta, bet dažnai tai nėra įmanoma“, – pasakojo dietologė Chelsea Edwards.
Edwards siūlo tris paprastus būdus, kaip sunokinti pomidorus namuose, taip pat nurodė, kaip žinoti, kada metas išmesti pernokusį pomidorą, rašoma southernliving.com.
3 būdai, kaip sunokinti pomidorus
Pomidorai, kaip ir kiti vaisiai, prinoksta net ir nuskinti, todėl nepraraskite vilties, jei turite kietų, žalių pomidorų. C. Edwards sako, kad yra trys paprasti būdai, kaip sunokinti pomidorus namuose:
1. Įdėkite juos į maišelį
Pasak C. Edwards, geriausias būdas sunokinti jau nuskintus pomidorus – sudėti juos į maišelį.
„Tada pomidorų odelėje susidaro etileno dujos, – aiškino C. Edwards. – Įdėjus pomidorus į uždarą popierinį ar plastikinį maišelį, šios susikaupusios dujos padės pomidorams prinokti efektyviau nei juos palikus tiesiog ant stalo.“
Kad pagreitintumėte nokimo procesą, C. Edwards sako, kad į maišelį taip pat galite įdėti neluptą bananą. Bananas išskirs daugiau etileno dujų, kurios padeda pomidorams sunokti.
2. Svarbi šilta aplinka
Laikydami pomidorus šiltoje aplinkoje, jie sunoksta greičiau nei šaltoje.
„Jei neskubate ir norite, kad pomidorai sunoktų, šilta aplinka ir laikas padės jiems sunokti“, – aiškino Edwards ir pridūrė, kad vengiant tiesioginių saulės spindulių pomidorai sunoks tolygiai.
3. Įdėkite į vaisių dubenį
Kadangi nesubrendusiems pomidorams reikia etileno, kad jie sunoktų, apsvarstykite galimybę padėti juos šalia nokstančių vaisių (pvz., bananų ar figų) į vaisių dubenį.
„Įdėjus pomidorus į vaisių dubenį, jų nokimas paspartės, todėl turėkite tai omenyje rinkdamiesi, kur laikyti pomidorus“, – sako C. Edwards.
Ar galite naudoti pernokusius pomidorus?
Per daug prinokę pomidorai bus minkšti, gali būti su raukšlėmis ir paprastai juos sunku pjaustyti, sako C. Edwards.
„Juos vis tiek galima naudoti, bet paprastai jie tuomet labiausiai tinkami virimui“, – sakė ji.
„Yra plona riba tarp per daug prinokusių pomidorų ir sugedusių pomidorų. Venkite valgyti pomidorus su pelėsiu.
Ir jei pomidorų viduje esančios sėklos pradeda dygti, geriausia juos išmesti arba pasodinti, o ne valgyti“, – perspėjo C. Edwards.