Monty Donas ir Karališkoji sodininkystės draugija (RHS) turi patarimų, kaip sodininkai gali nokinti savo vaisius, rašo express.co.uk.
Naujausiame internetinio dienoraščio įraše sodininkas Monty Donas rašė: „Ši vasara daugeliui jų [pomidorų] buvo per karšta, ypač auginant po stiklu. Tai reiškia, kad daugelis nesunoko ir liko žali: kitaip, negu per vėsią vasarą”.
Montis rekomendavo sodininkams šį mėnesį nurinkti pomidorus atskirai arba kekėmis.
Atskleidė naudingą triuką
Anot eksperto, įdėkite juos į stalčių su bananu ir „jie subręs ir paraudonuos“. Bananai skleidžia etileną, hormoną, susijusį su vaisių nokimu, kuris paspartins procesą.
Obuoliai taip pat išskiria tas pačias dujas, tačiau bananai paprastai veikia geriau ir juos labiau apsimoka naudoti, jeigu jie netyčia suges.
Sodininkai turėtų reguliariai tikrinti stalčių ir surinkti pomidorus, kai tik jie subręsta.
RHS pasakė: „sezono pabaigoje pakelkite lauko augalus su neprinokusiais vaisiais ir arba padėkite juos ant šiaudų po gaubtais, arba nurinkite vaisius ir padėkite juos kur nors šiltoje ir tamsioje vietoje, kad jie sunoktų.“
Ekspertai taip pat rekomendavo triuką su bananais, kad pomidorai greičiau sunoktų.
Kad patikrintų, ar pomidorai prinokę, sodininkai gali juos perpjauti. Jei vidus yra geltonas spalvos ir aplink sėklas yra lipnu, jis pakankamai subrendęs ir gali sunokti.
Šaldytuve ilgai nerekomenduoja laikyti
Sodininkai gali nuskinti visus panašiai atrodančius pomidorus. Tada juos nuvalykite, pašalinkite kekes, šakeles ir stiebus prieš padėdami juos į stalčių.
Kai kurie specialistai rekomenduoja naudoti popierinį maišelį, kad paspartintumėte procesą. Taip pat saugokitės, kad pomidorai nesuteptų ir nesusitrintų, neprikraukite jų į stalčių.
Jie pridūrė: „Geriausia pomidorus valgyti tada, kai jie švieži. Bet jei turite per daug pomidorų, visiškai prinokusius pomidorus galima laikyti šaldytuve maždaug savaitę, kad jie nesupelytų. Tačiau stenkitės ilgai jų nelaikyti šaldytuve, nes jų tekstūra gali pablogėti.
Prieš valgant leiskite jiems pasiekti kambario temperatūrą, kad galėtumėte mėgautis. Jei pomidorai dar nėra visiškai prinokę, nedėkite jų į šaldytuvą ir leiskite jiems sunokti. Prinokusių pomidorų perteklių taip pat galima virti ir užšaldyti, o vėliau naudoti makaronų padažuose, sriubose ir troškiniuose.”