• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaušinis – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas šaldytuvo turinys. Kiaušinius valgome pusryčiams ar naudojame ruošdami patiekalus ar kepinius, o artėjant Velykoms jau sukame galvas, kaip juos marginsime ir puošime šventinius stalus.

Kiaušinis – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas šaldytuvo turinys. Kiaušinius valgome pusryčiams ar naudojame ruošdami patiekalus ar kepinius, o artėjant Velykoms jau sukame galvas, kaip juos marginsime ir puošime šventinius stalus.

REKLAMA

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai yra viena iš kasdienio pirkėjų krepšelio prekių, o prieš Velykas jų pardavimai ženkliai šokteli. 

Pasižymi dideliu naudingų medžiagų kiekiu

„Kiaušinių pardavimai prieš Velykas ženkliai šokteli. Artėjant šventėms didelio susidomėjimo sulaukia ir putpelių kiaušiniai. Jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga beveik 3 kartus.

Taip pat pastebimas padidėjęs susidomėjimas įvairiomis šventinėmis dekoracijomis, kiaušinių dažais ar kitais velykiniais suvenyrais, kurie prieš laukiamiausią pavasario šventę dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė, sako, kad kiaušiniai – ne tik skanus, universalus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Vištos kiaušinio baltymas turi daug lengvai virškinamų baltymų, mineralinių medžiagų, tokių kaip natris, siera, chloras, kalis, šiek tiek B grupės vitaminų, riebalų.

REKLAMA

Vis dėlto vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jo riebaluose yra daug nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat A, E ir D vitaminų. Beje, pastarojo kiekiu kiaušinį pranoksta tik žuvų taukai. Ruošiantis gaminti su kiaušiniais – svarbu patikrinti ir jų šviežumą. O tai, anot atstovės, padaryti galite visai paprastai. 

„Kiaušinių šviežumą galite patikrinti panardinę juos į šaltą vandenį: jei kiaušiniai švieži, jie panyra į dugną, o jei pasenę – neskęsta. Yra dar vienas būdas: prikiškite kiaušinį prie ryškios šviesos – kuo didesnis oro burbulas, esantis tarp baltymo ir lukšto, tuo kiaušinis senesnis“, – pranešime spaudai pabrėžia V. Juodkazienė ir prideda, kad geriausias būdas ilgiau išlaikyti kiaušinius šviežius – šaldytuve laikyti juos smaigaliu žemyn. Taip jie išlieka švieži apie mėnesį. 

REKLAMA
REKLAMA

Naudingi patarimai – kaip nulupti kiaušinius 

Kiaušiniai gali būti ruošiami universaliai – kepami keptuvėje, orkaitėje, iš kiaušinių dažnai plakami omletai, jie naudojami įvairiausiems kepiniams, verdami be lukšto. Tačiau vienas iš populiariausių kiaušinių ruošimo būdų – paprasčiausias jų virimas su lukštu.

V. Juodkazienė sako, kad norint minkštų kiaušinius, juos virti reikėtų apie  4 minutes, jeigu mėgstate pusiau kietai –  5 minutes, o jeigu mėgstate kietai virtus kiaušinius, virkite apie  8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keletas gudrybių egzistuoja ir norint virtus kiaušinius lengvai nulupti

Užvirkite vandenį. Anot V. Juodkazienės, kiaušinius reikėtų dėti tik į verdantį vandenį, mat dedant juos į šaltą – baltymas labiau prilimpa prie lukšto sienelių, todėl juos išvirus kiaušinius sunkiau nulupti.

Įpilkite rūgšties. Dar vienas patarimas – į vandenį, kuriame verda kiaušiniai, įpilti lašelį acto, citrinos sulčių, įberti šaukštelį sodos ar žiupsnelį druskos. Šie ingredientai padeda lukštui kur kas lengviau atsiskirti nuo kiaušinio. 

REKLAMA

Atšaldyti. Norint kiaušinius nulupti kuo greičiau ir paprasčiau, išvirus svarbu juos atšaldyti. Tai padaryti galite kiaušinius įmerkę į šaltą vandenį. Šaltame vandenyje kiaušinius palaikyti reikėtų apie 5 minutes. Kai kiaušiniai atvės, trumpam panardinkite juos į dubenį su kambario temperatūros vandeniu, tuomet nusausinkite rankšluosčiu ir lupkite. 

Atstovė dalijasi ir trimis receptais su virtais kiaušiniais. 

Sojoje marinuoti kiaušiniai

Jums reikės: 8 kiaušinių; 7 v. š. šilto vandens; 1 v. š. rudojo cukraus; 2 v. š. ryžių acto; 190 ml sojos padažo.

REKLAMA

Puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni. Štai ir viskas!

Avižinė košė su kiaušiniais ir grybais

Jums reikės: 150 g avižinių kruopų; 80 g svogūnų; 200 g pievagrybių; 3 v. š. alyvuogių aliejaus; 2 v. š. linų sėmenų; ¼ a. š. druskos; Sunokusio avokado; 2 virtų kiaušinių; 2 v. š. smulkintų petražolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avižų kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, taip pat kietai išvirkite kiaušinius – virkite juos apie 8–10 minučių. Linų sėmenis užpilkite vandeniu, palaukite, kol išbrinks, o tuomet nusunkite.

Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite supjaustytus pievagrybius ir viską kepinkite dar 7–10 minučių.

REKLAMA

Į keptuvę sudėkite išvirusias kruopas, išmaišykite, nukelkite nuo viryklės ir apibarstykite petražolėmis bei linų sėmenimis. Patiekite košę su supjaustytu avokadu bei virtais kiaušiniais.

Salotos su virtais kiaušiniais

Jums reikės: 120 g sorų; 1 sunokusio avokado (apie 250 g); 60 g lapinių kopūstų; 2 kiaušinių; 60 g japoninių ridikų; 100 g virtų burokėlių; 120 g virtų avinžirnių; ½ a. š. druskos; 2 v. š. citrinų sulčių; 1 v. š. smulkintų petražolių.

REKLAMA

Išvirkite soras pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Nulupkite ir supjaustykite avokadą, apšlakstykite jį puse šaukšto citrinų sulčių. Lapinius kopūstus susmulkinkite, sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir 1 minutę pavirkite. Apvirtus kopūstus atvėsinkite po tekančiu šaltu vandeniu.

Į tą patį puodą su kopūstų nuoviru sudėkite kiaušinius ir virkite apie 10 minučių. Supjaustykite burokėlius bei japoninį ridiką, nusunkite avinžirnius. Į dubenėlius suberkite virtas soras, įkomponuokite avokadus, avinžirnius, kopūstus, ridikus bei burokėlius.

Viską apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite petražolėmis. Galiausiai nuluptus ir perpjautus kiaušinius uždėkite ant patiekalo viršaus ir patiekite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų