Pasirodo, kad šios senovėje actekų vertintos sėklos yra tikras maistinių medžiagų lobynas, kurio galios pagrįstos ne tik mitybos specialistų rekomendacijomis, bet ir moksliniais tyrimais, rašoma womenshealthmag.com.
Viename naujausių tyrimų nustatyta, kad chia sėklos gali prisidėti prie širdies ligų prevencijos ir padėti palaikyti gerą savijautą net ir tiems, kurie kovoja su antsvoriu ar aukštu kraujospūdžiu. Tad kas tiksliai yra chia, kuo jos ypatingos ir kaip įtraukti šias sėklas į kasdienį racioną?
Ką parodė naujausias tyrimas?
Tyrimas, paskelbtas žurnale „Prostaglandins & Other Lipid Mediators“, išanalizavo 14 klinikinių studijų duomenis, apimančius 835 žmones. Rezultatai – įspūdingi.
„Pastebėtas aiškus MTL (blogojo) cholesterolio ir kraujospūdžio sumažėjimas, taip pat reikšmingai sumažėjo trigliceridų kiekis kraujyje“, – teigiama tyrime.
Įdomu tai, kad nauda pasireiškė tiek vartojant didelį kiekį chia sėklų (daugiau nei 35 g), tiek mažesnį kiekį. Kitaip tariant – jų poveikis yra nuoseklus ir patikimas, nepriklausomai nuo tikslios dozės.
Chia sėklų nauda sveikatai
Chia sėklos – tai ne tik Omega-3 riebalų rūgštys ir skaidulos. Jos taip pat turi baltymų, kalcio, magnio, geležies ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu organizme.
Mitybos specialistė Christy Brissette, RD, sako: „Actekai jas vadino „bėgančiu maistu“, nes chia sėklos buvo energijos šaltinis ilgoms ekspedicijoms.“
Ji nurodo šiuos chia sėklų privalumus:
- Skatina sotumo jausmą ir padeda reguliuoti apetitą;
- Stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje;
- Mažina cholesterolio kiekį ir kraujospūdį;
- Palaiko virškinimo sistemą;
- Mažina uždegimą ir gali padėti apsisaugoti nuo lėtinių ligų;
- Netgi mažina kai kurių rūšių vėžio riziką (krūties, kepenų ir kt.)
„Jos sugeria vandenį ir sudaro gelį, kuris lėtina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sočiam“, – priduria Scottas Keatley, RD, „Keatley Medical Nutrition Therapy“ bendrasavininkis.
Kaip chia sėklos veikia organizmą?
Chia sėklos virškinimo trakte suformuoja tirštą gelį, kuris:
- Sulėtina cukrų ir riebalų pasisavinimą;
- Ilgiau palaiko sotumo jausmą;
- Apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje šuolių;
- Skatina reguliarią žarnyno veiklą.
Dr. Danbee Kim, mitybos ekspertė iš Rutgerso universiteto, pažymi: „Chia gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolį, skatinti geresnį virškinimą bei padėti valdyti diabetą.“
Tačiau svarbu nepamiršti – saikingas vartojimas yra raktas. Dideliais kiekiais sausos chia sėklos gali sukelti pilvo pūtimą ar nemalonius virškinimo sutrikimus.
Paprasti būdai įtraukti chia sėklas į mitybą
Chia sėklos – itin universalus ingredientas. Brissette rekomenduoja pabarstyti ant jogurto, avižinių dribsnių, acai dubenėlių. Taip pat įmaišyti į kokteilius, sultis, blynų tešlą, kepinius.
Naudoti vietoje kiaušinio – 1 šaukštas chia + 3 šaukštai vandens = kiaušinio pakaitalas.
„Palikite mišinį 5 minutėms – jis taps geliu, kurį galima naudoti kepiniuose“, – sako Brissette.
Chia sėklos nėra stebuklas, kuris vienas išspręs visas sveikatos problemas, tačiau jos gali tapti svarbia sveikos mitybos dalimi.
Vartojamos reguliariai, kartu su kitais subalansuotos gyvensenos įpročiais, chia sėklos prisideda prie širdies sveikatos, geresnio virškinimo, energijos palaikymo ir netgi mažesnės lėtinių ligų rizikos.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!