Ūkininkas ir el. parduotuvės „Jaučio namai“ savininkas Ignas Čerkauskas dalijasi, jog pastaruosius metus galima pastebėti tendenciją, kad vis daugiau lietuvių ne tik išbando, bet ir prisijaukina jautieną.
„Tokio pokyčio priežastis gana paprasta – ūkiai ir jautieną parduodančios įmonės pradėjo tiekti kokybišką mėsą. Jeigu dar prieš dešimtmetį būdavo galima įsigyti penkias standartines skirtingas jaučio dalis, šiuo metu jų skaičius siekia 28. Kiekviena dalis yra skirta skirtingiems patiekalams ir paruošimo būdams, tuomet geriausiai atsiskleidžia jautienos skonis ir subtilybės“, – sako I. Čerkauskas.
Grilio sezono pažiba – didkepsnis
Pastaraisiais metais vartotojai vis dažniau domisi skirtingais jautienos pjūviais, jų tinkamumu kepimui ir skoninėmis savybėmis. Anot I. Čerkausko, ši mėsa turi kuo nustebinti net ir patyrusius kepsnių mėgėjus.
„Jautiena yra viena iš įvairiausių mėsos rūšių – ji pasižymi didele pjautinių struktūrų ir skonių įvairove, kurios nerasime kitose mėsose. Skonio prasme ji ryškiai skiriasi nuo kiaulienos – jautiena turi savo stiprų, atpažįstamą charakterį“, – pasakoja ūkininkas.
Nors jautienos panaudojimo galimybės itin plačios, pasak el. parduotuvės „Jaučio namai“ bendrasavininkės Oksanos Čerkauskienės, jautiena populiari ir garsi didkepsniais. Šiam patiekalui dažniausiai renkamasi jautienos nugarinė, dar vadinama antrekotu.
„Kalbant apie didkepsnius, dažniausiai yra išskiriamos trys pagrindinės, aukščiausios klasės jautienos dalys: išpjova, antrekotas ir nugarinė. Tai brangiausi pjūviai, idealiai tinkantys kepsniams. Visos kitos jautienos dalys, tokios kaip sprandinė, mentė ar krūtininė, dažniau naudojamos troškiniams. Taip pat yra ir vadinamoji vidutinė klasė – kai kurios kumpio ar kitos dalys, kurios, priklausomai nuo paruošimo, gali tikti tiek kepimui, tiek troškinimui“, – pasakoja O. Čerkauskienė.
Kokybiška mėsa – pagrindinis skanaus didkepsnio akcentas
Nors jautienos didkepsnis dažnam gali skambėti kaip sudėtingai pagaminamas, tik restoranuose tinkamai paruoštas patiekalas, O. Čerkauskienės teigimu, šios mėsos paruošimas nereikalauja nei daugybės ingredientų, nei laiko.
„Pats svarbiausias dalykas ruošiant didkepsnį – jautienos kokybė. Jei mėsa brandinta tinkamai, jos nereikia ypatingai apdoroti ar ruošti iš anksto. Pakanka, kad prieš kepant jautiena pusvalandį ar valandą pastovėtų kambario temperatūroje, o tada pagardinti druska, pipirais, baziliku, čiobreliu, alyvuogių aliejumi ar sviestu. Labai svarbu žinoti, kad kokybiškos jautienos nereikėtų marinuoti, jei norime išraiškingo ir tikro mėsos skonio“, – teigia O. Čerkauskienė.
Šiandien norint įsigyti kokybiškos ir skanios jautienos nereikia skirti laiko ypatingoms paieškoms – viską galima patogiai užsisakyti internetu. „Jaučio namai“ mėsa pristatoma tiesiai į namus, o jos šviežumą transportavimo metu užtikrina speciali temperatūrinio režimo paslauga „DPD Fresh“.
„Jautienai ypač svarbu išlaikyti tinkamą temperatūrą visos logistikos grandinės metu – nuo sandėliavimo iki pristatymo. Net ir nedidelis nukrypimas gali paveikti mėsos kokybę, skonį ar tekstūrą. Būtent „DPD Fresh“ padeda ne tik užtikrinti, kad jautiena būtų prieinama kiekvienam, bet ir būtų gabenama pastoviame temperatūriniame režime“, – tvirtina I. Čerkauskas.
Svarbiausia tinkamai iškepti
Pasak I. Čerkausko, viena pagrindinių klaidų, ruošiant jautienos didkepsnį – mėsos perkepimas.
„Jautienos kepimas reikalauja praktikos – dažnai iš pirmo karto nepavyksta, todėl žmonės nusivilia manydami, kad pati mėsa yra nekokybiška. Svarbu žinoti, kad jautiena neturi būti perkepta, ji turi likti sultinga: svarbu laiku ją nuimti nuo ugnies ir trumpai palaikyti, kad atsiskleistų skonis ir išsiskirtų sultys. Rekomenduojama naudoti mėsos termometrą – ideali jautienos vidinė temperatūra yra apie 55-60 laipsnių. Tai padeda išvengti perkepimo ir leidžia greičiau įgyti reikiamų įgūdžių“, – teigia „Jaučio namai“ savininkas.
„Jaučio namai“ savininkai dalijasi išsamiu receptu, kaip paruošti tobulą jautienos didkepsnį, kuris puikiai tiks grilio sezonui:
Ingredientai:
- 200-250 g jautienos antrekotas;
- 1 šakelė rozmarino,
- Druska, pipirai, alyvuogių aliejus.
Paruošimas:
Pirmiausia reikia labai gerai įkaitinti grilių, mėsą ištepti aliejumi, pabarstyti druska bei pipirais iš abiejų pusių. Tuomet paruoštą mėsą dėti į įkaitinti grilių ir kiekvieną pusę kepti pagal norimą mėsos iškepimo lygį. Kad geriausiai atsiskleistų mėsos skonis, rekomenduojama jautienos didkepsnį kepti iki vidutinio lygio, tai reiškia, po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės.
Kai didkepsnis bus jau beveik iškepęs, po juo padėkite rozmarino šakelę – tai suteiks kepsniui aromato. Praėjus kepimo laikui, didkepsnį nedelsiant nuimkite nuo grilio, padėkite ant pjaustymo lentelės, suvyniokite į foliją ir leiskite 2 minutes „pailsėti“, jog mėsos viduje susidariusios sultys tolygiai pasiskirstytų.
Praėjus šiam laikui pabarstykite druska bei pipirais ir tiekite.
Skanaus!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!