Šis desertas vertas pačių aukščiausių balų, o pagaminti jį nesudėtinga. Tad jei jūs esate gerų desertų ir šokolado gerbėjai – pirmyn į virtuvę!
Pagrindui:
- 200 g trapių sausainių;
- 80 g sviesto (vegan).
Kreminei torto daliai:
- 400 g juodo šokolado (72 proc.);
- 300 g tofu;
- 200 g kokoso pieno riebiosios dalies;
- 1–2 š. klevų sirupo (jei trūksta saldumo);
- žiupsnelio druskos.
Sūdytai karamelei:
- 80 g sviesto (vegan);
- 75 g nerafinuoto rudo cukraus;
- 80 ml kokoso pieno riebiosios dalies;
- 30 ml klevų sirupo;
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto;
- 1/4 a.š. druskos kristalų (arba kiek stambesnės druskos).
Dekoracijai:
- 100 g lengvai apkeptų lazdyno riešutų;
- 1–2 trapių sausainių.
Kaip gaminti:
Pradedame nuo torto pagrindo. Sausainius susmulkiname maisto kombainu į trupinius. Sviestą išlydome ir sumaišome su sausainių trupiniais. Torto formą (20 cm) atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės (ant kurios norime serviruoti tortą), sudedame paruoštą pagrindą, gerai supresuojame. Įdedame į šaldytuvą kad sustingtų.
Gaminame kreminę torto dalį. Garų vonelėje išlydome šokoladą. Truputi atvėsiname ir supilame jį į elektrinį trintuvą kartu su silken tofu, kokoso pienu ir žiupsneliu druskos. Sutriname iki vientisos tekstūros. Paragaujame ir jei trūksta saldumo – pasaldiname klevų sirupu pagal skonį.
Gautą masę supilame ant paruošto pagrindo ir vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Šaldytuve geriausiai palikti per naktį.
Gaminame sūdytą karamelę. Visus jai skirtus ingredientus, išskyrus vanilės esenciją ir druskos kristalus, sudedame į puodą, kai užverda, sumažiname kaitrą ir vis pamaišant, kaitiname apie 5 min. Cukrus turi pilnai ištirpti. Ar jau karamelė paruošta, galima patikrinti taip – šaukštą ištraukus iš karamelės ir padėjus ant lėkštutės, ant šaukšto esanti karamelė sustingsta.
Patraukus puodą nuo kaitros, įpilame vanilės esenciją ir leidžiame pilnai atvėsti. Kad greičiau atvėstų, karamelę galima perpilti į kitą indą. Druskos kristalus į karamelę įtrupiname (jei kristalai didesni, juos tarp pirštų sutriname) jai pravėsus.
Tortui sustingus ir karamelei atvėsus, ją užpilame ant torto viršaus ir papuošiame lazdyno riešutais bei trupintais sausainiais. Trumpam dedame į šaldytuvą, kad sustingtų karamelė. Prieš valgant, atsargiai nuimame atsegamus torto formos kraštus.
Skanaus! Už šios savaitės receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir tinklaraščiui @valgykimesveikiau.