Ridley Scotto režisuotas, tikrais įvykiais paremtas filmas nukels į 1993 m. spalio įvykius Mogadiše, Somalyje, kai JAV pajėgų misija netikėtai pavirsta į vieną sudėtingiausių šiuolaikinės karo istorijos operacijų. Realistiški mūšio vaizdai, įtempta atmosfera ir karių drąsa – šis filmas nepalieka abejingų.
Įkvėpti šios nepaprastos istorijos, Vaida ir Laurynas šįkart pasirinko paprastą, bet kupiną simbolikos patiekalą – autentišką čili troškinį su česnakine duonele.
Šis patiekalas yra ne tik sotus karių maistas, bet ir šilumos, bendrystės, ištvermės simbolis, o jo skonis gimęs iš kovos, išlikimo ir drąsos.

Autentiškas čili troškinys su česnakine duonele
Ingredientai troškiniui:
- 600 g maltos jautienos;
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 vidutinis svogūnas (smulkiai pjaustytas);
- 3 skiltelės česnako (smulkintos);
- Druska ir pipirai „Sauda“;
- 2 v. š. aitriosios paprikos miltelių „Sauda“;
- 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių „Sauda“;
- 1 a. š. maltų kmynų „Sauda“;
- 1 a. š. džiovinto raudonėlio „Sauda“;
- 1 a. š. kakavos miltelių;
- 1 v. š. pomidorų pastos;
- Apie 300 g smulkintų konservuotų pomidorų;
- Apie 200 ml jautienos sultinio „Sauda“;
- 1 v. š. obuolių acto;
- 1 a. š. cukraus;
- Keli v. š. graikiško jogurto;
- 2 lauro lapai „Sauda“;
- 1 čili pipiras (nebūtina, jei norite mažiau aštrumo);
- 400 g raudonųjų pupelių (gerai nuplautų);
- 1 žalioji citrina;
- Švieži žalumynai;
- Šiek tiek tarkuoto čederio sūrio.
Česnakinei duonelei:
- Kelios riekelės duonos skrudinimui „Vilniaus duona“ „Toste“;
- 100 g sviesto;
- 1 a. š. česnakų granulių „Sauda“;
- 1 a. š. petražolių „Sauda“;
- 1 a. š. krapų „Sauda“;
- Druska ir pipirai „Sauda“.
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite troškintuvą su šlakeliu alyvuogių aliejaus, sudėkite maltą jautieną ir kepkite ant stiprios ugnies, kol gražiai apskrus. Tuomet išimkite ją iš puodo ir atidėkite į šalį.
Į tą patį puodą sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, kol jie suminkštės. Tuomet sudėkite smulkintą česnaką, kakavą ir visus prieskonius. Kepkite dar 1–2 minutes, kol prieskoniai paskleis malonų aromatą.
Prieskoniams apkepus, sudėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite konservuotus pomidorus, jautienos sultinį, obuolių actą, suberkite cukrų ir įmeskite lauro lapelius. Galiausiai, sudėkite anksčiau apkepintą jautieną atgal į troškintuvą. Jei mėgstate aštriau – įdėkite čili pipirą. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Uždenkite puodą ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 2–3 valandas, kol mėsa taps minkšta ir visi skoniai susijungs.
Likus apie 30 minučių iki troškinimo pabaigos sudėkite pupeles ir išmaišykite.
Kol patiekalas troškinasi, pasiruoškite česnakinį sviestą. Kambario temperatūros sviestą išmaišykite su česnako granulėmis, krapais, petražolėmis ir druska bei pipirais. Duoneles aptepkite česnakiniu sviestu ir trumpam pašaukite į orkaitę, kad lengvai apskrustų.
Serviruokite patiekalą: į lėkštę dėkite karšto čili troškinio, pabarstykite tarkuotu čederio sūriu ir įdėkite šaukštą graikiško jogurto. Puoškite šviežiais žalumynais, smulkintu čili pipiru ir žaliosios citrinos skiltele. Patiekite kartu su skrudinta česnakine duonele. Skanaus!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































