• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sviestas ar alyvuogių aliejus? Štai kas sveikiau

Vos pradėjus gaminti ir atėjus laikui ant keptuvės išsikepti mėsą, daržoves ar kitus produktus, ne vienas susimąsto, kas sveikiau – rafinuotas alyvuogių aliejus ar sviestas. Vienas garsėja sveikatai palankiais riebalais, o kitas – dideliu vitaminų sąrašu, tad kuris iš jų naudingesnis?

Vos pradėjus gaminti ir atėjus laikui ant keptuvės išsikepti mėsą, daržoves ar kitus produktus, ne vienas susimąsto, kas sveikiau – rafinuotas alyvuogių aliejus ar sviestas. Vienas garsėja sveikatai palankiais riebalais, o kitas – dideliu vitaminų sąrašu, tad kuris iš jų naudingesnis?

REKLAMA

Šia tema savo žiniomis su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais pasidalijo mitybos specialistas Mantas Liekis.

Jis ne tik atskleidė, kuri opcija yra palankesnė sveikatai, tačiau taip pat pasidalijo dar keliais kepimui tinkamais variantais, kuriuos kasdienybėje naudoja pats.

REKLAMA
REKLAMA

Rafinuoto alyvuogių aliejaus ir sviesto naudingosios savybės

Pirmiausia su pašnekovu pradėjome kalbėtis apie tai, kokių naudingųjų savybių šie produktai turi. Pasak mitybos specialisto M. Liekio, negalima nuginčyti to, kad abu produktai gali suteikti naudos organizmui.

REKLAMA

Pirmasis, kurį aptarė specialistas, buvo rafinuotas alyvuogių aliejus. Anot jo, ši opcija yra puikiai tinkama siekiantiems kovoti su širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Jeigu paimsime rafinuotą alyvuogių aliejų, jis yra turtingas mononesočiaisiais riebalais, ypač oleino rūgštimi, kuri mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat jis turi antioksidantų, polifenolio, vitamino E, kurie mažina uždegiminius procesus ir oksidacinį stresą.

REKLAMA
REKLAMA

Kepimui dažniausiai rekomenduojamas švelniai rafinuotas alyvuogių aliejus, nes jis turi aukštesnę dūmų temperatūrą, apie 200-220 laipsnių, tad jis ne taip greitai skyla ir išlaiko daugiau naudingųjų savybių“, – apie alyvuogių aliejų aiškino pašnekovas.

O pasiteiravus jo apie sviesto naudą, M. Liekis tikino, kad jos paneigti negalima. Anot jo, svieste taip pat galima aptikti ne vieną naudingą medžiagą, kuri gali padėti sustiprinti organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis tik tuo pačiu specialistas pridūrė, kad kovojantiems su bloguoju cholesteroliu su sviestu reikėtų elgtis atsargiau:

„Kas liečia sviestą, tai jis yra natūralus gyvulinės kilmės riebalas ir turi savo sudėtyje vitaminų A, D, E, K. Jis turi šiek tiek trumpesnę riebalų rūgščių grandinę ir turi rūgšties butirato, kurie yra naudingi žarnyno sveikatai.

REKLAMA

Šiek tiek sviesto mes tikrai galime įtraukti į savo mitybos racioną, nes jis turi sveikųjų riebalų, bet valgant dideliais kiekiais jis gali truputį padidinti cholesterolį.“

Kas sveikiau – alyvuogių aliejus ar sviestas?

Priėjus prie klausimo apie tai, kuris pasirinkimas yra sveikesnis, specialistas iškart turėjo atsakymą.

Anot jo, renkantis iš šių dviejų produktų, vertėtų dažniau į savo racioną įtraukti nerafinuoto alyvuogių aliejaus, o sviestą palikti retesnėms progoms.

REKLAMA

„Būtų geriau kepti ant alyvuogių aliejaus, kuris yra šiek tiek rafinuotas, nes jis turi aukštesnę dūmų temperatūrą. Kepant ant sviesto, jis pradeda rūkti“, – verdiktą pateikė M. Liekis.

O paprašius jo plačiau papasakoti apie kitas sveikas maisto kepimui alternatyvas, šis išrinko keturis pagrindinius maisto produktus:

„Skaitytojai, renkantis iš šių dviejų, turėtų imti alyvuogių aliejų, tačiau kalbant bendrai, galimos kitokios, dar sveikesnės alternatyvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, avokadų aliejus, nes jo labai aukšta dūmų temperatūra, jis yra turtingas mononesočiaisiais riebalais, taip pat yra kokosų aliejus, ghee sviestas, kuris turi baltymų ir laktozės, jo dūmų temperatūra aukštesnė.

Dar yra šaltai spaustas rapsų aliejus, kuris turi daug Omega-3 riebalų rūgščių ir yra neutralaus skonio.“

M. Liekis aiškino, kad pats kasdienybėje dažniausiai renkasi maistą kepti ant ghee sviesto, nes jį yra visai nesudėtinga surasti parduotuvėse, o taip pat jo kaina, palyginus su kitomis alternatyvomis, patraukli.

REKLAMA

Jis taip pat pasidalijo, kad naudoja dar vieną alternatyvą: „Kartais renkuosi purškiamą aliejų, kad mažiau jo sunaudočiau kepimui ir „sutaupyčiau“ kalorijų.“

Blogiausios alternatyvos kepimui

Galiausiai pašnekovas įvardijo kelis pasirinkimus, kuriuos laiko pačiais blogiausiais, kuomet žmonės renkasi ant jų kepti maistą.

REKLAMA

Pirmiausia, pasak jo, tai – margarinas, kuris nėra tinkamas kepimui, o taip pat gali prišaukti įvairių neprašytų ligų.

„Nerekomenduojama kepti ant margarino ar hidrolizuotų riebalų, nes juose gali būti nemažai transriebalų, kurie didina širdies ligų riziką“, – pirmąjį išryškino jis.

Taip pat prastu pasirinkimu mitybos specialistas M. Liekis įvardijo gyvulinius taukus, kurie anksčiau karaliavo lietuvių virtuvėje. Anot jo, tai – kalorijų šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O paskutinė opcija, kurią įvardijo jis, buvo tas aliejus, kuris nėra pritaikytas kepimui, nes tokiu atveju galima suvartoti daug kenksmingų medžiagų.

„Nerekomenduojama kepti ant gyvulinių taukų, nes mes galime prisirinkti daug kalorijų. Taip pat ant degančio aliejaus, kuris per aukštoje temperatūroje kaista, rūksta, dega, nes taip susidaro kenksmingi junginiai“, – paaiškino ir užbaigė pokalbį jis.

REKLAMA
kad Lietuvai tiekiamas alyvogiu aliejus rase daugiausia yra n etikras tik etikete gera pagal padirbinejimus yra pirmoje vietoje tik musu maisto kontrolei ant akiu uzklijoti eurai ir nieko nemato
Perskaitau rašinio antraštę ir tada pabaiga - taigi viskas aišku. Nesivarginu skaityti pilstymą paklodės ilgio rašliavose. Negaištu laiko.
Bauduvoj sveikiau tas kas užsakė ir sumokėjo už staripsnį.Ar sviestas ar aliejus ar batų tepalas tas pats-svarbu susimokėk.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų