Milijonai žmonių apie sveiką mitybą žino šokiruojančiai mažai – vienas iš dešimties įsitikinęs, kad sūrį valgyti yra sveikiau nei špinatus, parodė neseniai atliktas tyrimas. 2 000 suaugusiųjų apklausa parodė, kad nors 59 procentai manosi esantys maisto žinovai, vienas iš penkių nežino, kad maiste gali būti gerųjų riebalų.
Tuo tarpu 18 procentų tiki, kad visas kaloringas maistas yra nesveikas. Daugiau nei vienas iš dešimties mano, kad margarinas ar energetinis gėrimas yra sveikesnis dalykas, nei riešutai, o penktadalis galvoja, kad bulvės ar jų traškučiai yra sveikesni už lašišą, rašoma dailystar.co.uk.
Tyrimą užsakiusios kompanijos atstovas sakė: „Šio tyrimo rezultatai davė įdomių įžvalgų apie tai, kokie yra žmonių įsitikinimai maisto klausimais, ir apie tai, kaip žmonės gamina maistą. Ne visada lengva sveiką maistą atskirti nuo nesveiko, todėl neretai tikima visuomenėje paplitusiais mitais.
Aiškesnį supratimą daugelis turi apie tai, kaip maistas turi būti ruošiamas – dauguma tiksliai įvardina virimą garuose kaip sveikiausią pasirinkimą. Patogumas neabejotinai yra tas aspektas, kurį žmonės labai vertina kurdami patiekalus, bet svarbiausia atrasti tinkamą pusiausvyrą tarp gardaus ir sveiko maisto – daugelis patiekalų gali turėti abi šias savybes.“
Tyrimas taip pat parodė, kad respondentas kiek geriau atsakė į klausimus apie maisto ruošimą – 44 procentai tiksliai įvardino virimą garuose kaip sveikiausią maisto gaminimo būdą. Taip maistą kartais gamina 61 procentas respondentų. Septyni iš dešimties taip pat žinojo, kad verdant garuose išlieka maisto skonis ir visos maistinės medžiagos. Dar paaiškėjo, kad trys iš dešimties respondentų labai vertina patogumą ruošiant maistą – britai vidutiniškai per savaitę suvalgo du jau paruoštus patiekalus.
Vis dėlto, 29 procentai žmonių pripažino, kad apie savo valgomą maistą norėtų žinoti daugiau. 57 procentai mielai išmoktų gaminti maistinių medžiagų atžvilgiu sveikesnius patiekalus, o 42 procentai mano, kad subalansuota mityba yra „labai svarbi“. Tačiau net devyni iš dešimties respondentų vargsta, kai reikia tuo pačiu metu paruošti keletą skirtingų patiekalo komponentų – 29 procentai dėl to susinervina kiekvieną savaitę.