Tačiau didelis cholesterolio kiekis dažnai gali būti nepastebimas dėl nepasireiškusių simptomų. Štai kodėl jis vadinamas „tyliuoju žudiku“. Jei negydomas, aukštas cholesterolio kiekis gali sukelti mirties riziką, įskaitant padidėjusią rizika sirgti širdies ligomis.
Didelis cholesterolio kiekis gali atsirasti dėl daugelio priežasčių, tačiau pagal sveikatos organizacijas, vienas iš pagrindinių veiksnių yra tinkama mityba ir gyvenimo būdas. Kai kurie maisto produktai gali padidinti aukšto cholesterolio kiekio riziką, o kiti gali padėti ją sumažinti.
Štai trys pusryčių produktai, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Pilno grūdo skrebučiai
Rupių miltų duona – vienas iš sveikesnių maisto produktų, padedančių sumažinti cholesterolio kiekį. Taip yra todėl, kad jame yra daug maistinių skaidulų. Valgant daug skaidulų, sumažėja širdies ligų rizika, taip pat ir kai kurie ląstelienos turintys maisto produktai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Suaugusieji turėtų suvartoti bent 30 g skaidulų per dieną. Pilno grūdo duona yra naudingesnė žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio kiekį, nei balta arba perdirbta duona. „Very Well Health“ rekomendavo išbandyti mažai angliavandenių turinčias duonos rūšis.
Jie pridūrė: „Prieš pasirinkdami būtinai patikrinkite riebalų ir skaidulų kiekį maisto maistingumo etiketėje“. Pilno grūdo košės arba sėlenos, nesmulkintų grūdų ir sėlenų pagrindu pagamintose košėse esančios skaidulos yra naudingos cholesterolio kiekiui mažinti.
Dėl to tokio pobūdžio grūdus rekomenduoja ir sveikatos organizacijos. Tačiau svarbu patikrinti grūdų maistingumą, nes kai kuriuose prekės ženkluose gali būti daug cukraus, riebalų ir druskos. Apskaičiuota, kad 5–10 gramų ar daugiau tirpių skaidulų per dieną gali sumažinti MTL (mažo tankio lipopreteinų) cholesterolio kiekį.
Pilno grūdo košės arba sėlenos
Vėlgi, nesmulkintų grūdų ir sėlenų pagrindu pagamintuose košėse esančios skaidulos yra naudingos cholesterolio kiekiui mažinti. Tačiau svarbu patikrinti košių maistingumą, nes kai kuriuose prekės ženkluose gali būti daug cukraus, riebalų ir druskos.
Apskaičiuota, kad 5–10 gramų ar daugiau tirpių skaidulų per dieną gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį. Mayo Clinic praneša, kad vienoje pusryčių dribsnių porcijoje su avižiniais dribsniais arba avižų sėlenomis yra maždaug nuo trijų iki keturių gramų skaidulų, rašo portalas express.co.uk.
Avižiniai dribsniai arba nesmulkintų avižų košė
„Healthline“ teigimu, standartiniame avižinių dribsnių dubenyje yra apie penkis gramus maistinių skaidulų. Tirpios skaidulos ypač naudingos mažinant cholesterolio kiekį, nes virškinamajame trakte prisijungia prie mažo tankio lipoproteinų (MTL) ir padeda jį pašalinti iš organizmo.
Taip pat rekomenduojama avižas ir miežius vartoti norint sumažinti cholesterolio kiekį organizme.