Yra du cholesterolio tipai – gerasis cholesterolis ir blogasis cholesterolis. Gerasis cholesterolis yra vadinamas aukšto tankumo lipobaltymu, o blogasis cholesterolis – žemo tankumo lipobaltymu.
Gerasis cholesterolis padeda stiprinti širdį ir yra naudingas sveikatai, o blogasis blokuoja arterijas ir didina širdies ligų riziką. Pusryčiai yra tokie svarbūs dėl to, kad mityba yra geriausias būdas sureguliuoti cholesterolio lygį kraujyje, rašoma express.co.uk
Avižinės košės nauda
Yra vienas pusryčių patiekalas, kuris laikomas pačiu naudingiausiu – tai avižinės košės. Avižos puikiai tinka cholesterolio mažinimui. 1998 metais su avižinius dribsnius valgančiais žmonėmis atliktas tyrimas parodė, kad cholesterolis iš tiesų sumažėja.
Tai patvirtino ir 2019 metų tyrimas, kuris įrodė, kad avižos mažina cholesterolį, nes jose yra tirpiųjų skaidulų. Dar vienas tais pačiais metais atliktas tyrimas atskleidė, kad avižiniai dribsniai gali padėti sumažinti cholesterolį, bet tik tuo atveju, jei yra subalansuotos mitybos dalis.
Ne visi avižiniai dribsniai yra vienodi. Kai kuriuose yra daugiau ar mažiau cukraus, todėl jie gali daugiau ar mažiau veiksmingi mažinant cholesterolį. Taip pat ir kiti maisto produktai gali prisidėti prie šio tikslo. Tai gali būti vaisiai ir nekrakmolingos daržovės – artišokai, pomidorai, paprikos ir žiediniai kopūstai. Dar tinka ir mėlynės, šilauogės bei avietės.