Mitybos specialistai šias uogas vadina tikru „supermaistu“, kurios gali padėti mažinti uždegimą, pagerinti žarnyno veiklą, apsaugoti nervų sistemą ir netgi – sumažinti demencijos riziką.
Mėlynės yra ne tik skanios, bet ir kupinos vitaminų, mineralų bei antioksidantų, todėl jų vertė sveikatai – itin aukšta. Jas galima derinti su avižiniais dribsniais, valgyti vienas arba, kaip daro princesė Kate, dėti į kokteilius.
Mitybos ekspertai ragina įtraukti šias uogas į kasdienį racioną, tačiau primena – svarbiausia įvairi ir suabalansuota mityba, rašoma express.co.uk.

Kasdienis princesės Kate žaliasis kokteilis
Velso princesė Kate, pasak artimų šaltinių, mėgsta savo rytus pradėti itin maistingais kokteiliais. Jos mėgstamiausio gėrimo sudėtyje – tikras supermaisto derinys:
- lapiniai kopūstai;
- špinatai;
- salotos;
- kalendros;
- mėlynės;
- spirulinos milteliai;
- šaukštelis matcha miltelių.
Mėlynės šiam kokteiliui suteikia natūralaus saldumo, o kiti ingredientai – papildomų naudingųjų medžiagų. Be to, Kate dažnai užkandžiauja žaliais vaisiais ir daržovėmis, o tarp jos užkandžių – ir goji uogos.
Pusryčiams princesė renkasi avižinius dribsnius – energijos šaltinį, kuris padeda išlaikyti jėgas visą dieną. Mėlynės puikiai dera ir su jais, praturtindamos skonį bei naudingųjų medžiagų kiekį.
Mitybos specialistės pagyros mėlynėms
Dr. Federica Amati, bendradarbiaujanti su „Zoe“ sveikatos programa, savo „Instagram“ paskyroje pasidalijo pagyromis šioms paprastoms uogoms.
„Mėlynės yra reklamuojamos kaip supermaistas, kurį turėtume vartoti kasdien. Turiu pasakyti, kad įrodymai tikrai geri, kad mėlynės yra puikios uogos, kurias verta įtraukti į kasdienį racioną“, – sako gydytoja.
Ji pabrėžia, kad nors mėlynės turi daug naudos, jos neturėtų būti vienintelis vartojamas augalinės kilmės produktas:
„Svarbu prisiminti, kad mums reikia įvairių vaisių, todėl mėgaukitės mėlynėmis, bet įsitikinkite, kad jos nėra vienintelis vaisius, kurį valgote kasdien.“
Mėlynių nauda organizmui
Pasak dr. F. Amati, šios uogos:
– Gerina žarnyno sveikatą;
– Turi polifenolių, apsaugančių organizmą nuo uždegimų;
– Yra turtingos antocianinais, saugančiais nervų sistemą;
– Turi vitamino K, svarbaus širdies sveikatai ir kraujo krešėjimui.
Be to, ji teigia, kad mėlynės – itin vertingos vyresnio amžiaus moterims, ypač menopauzės laikotarpiu.
„Žinome, kad spalvingos uogos, pavyzdžiui, gervuogės ir mėlynės, labai padeda 50-ies metų ir vyresnio amžiaus moterims, kurios paprastai yra pasiekusios menopauzę, valdyti simptomus“, – pridūrė specialistė.
Mityba, kuri padeda sulėtinti senėjimą ir pagerinti atmintį
Niujorko universiteto Grossman medicinos mokyklos tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 5 tūkst. moterų, nustatyta, kad „DASH“ dieta (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) gali sumažinti atminties praradimą ir kognityvinių funkcijų silpnėjimą net apie 17 proc.
Ši dieta, kartu su Viduržemio jūros regiono mityba, apjungia svarbiausius sveikos mitybos principus:
- Daug žalumynų (špinatai, kopūstai);
- Daug tamsių uogų (mėlynės, juodieji serbentai);
- Mažai sočiųjų riebalų, cukraus ir druskos.
„Ši dieta akcentuoja daug žalios spalvos lapinių daržovių, pavyzdžiui, špinatų ir kopūstų, bei tamsesnių uogų, įskaitant juoduosius serbentus ir mėlynes, vartojimą, nes jos turi daug antioksidantų, kurie gali užkirsti kelią ląstelių pažeidimams“, – teigia mitybos specialistė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!