Naujienų portalui tv3.lt vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas atskleidžia, ką reikėtų daryti, norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir kokius produktus reikėtų rinktis.
Maisto produktai, labiausiai didinantys cholesterolio kiekį
R. Blynas pasakoja, kad vienas pagrindinių veiksnių, didinančių cholesterolio kiekį kraujyje, yra netinkama mityba.
„Jeigu mes valgome daug gyvūninių produktų, ypač riebių, pavyzdžiui, kiaulieną, jautieną, sviestą ar riebią grietinę – gauname per daug sočiųjų riebalų.
Taip pat pavojingi hidrinti riebalai, pavyzdžiui, margarinas, bei greitajame maiste naudojami nekokybiški riebalai“, – atskleidžia vaistininkas.
Pasak R. Blyno, per didelis cukraus ar kitų rafinuotų angliavandenių, tokių kaip balta duona ar batonas, vartojimas taip pat skatina cholesterolio kiekio didėjimą.
„Per mažas fizinis aktyvumas taip pat blogina cholesterolio rodiklius – sėslus gyvenimo būdas mažina gerojo cholesterolio kiekį ir didina blogojo“, – priduria pašnekovas.
Be to, jis pabrėžia, kad genetiniai veiksniai taip pat gali lemti aukštesnį cholesterolio kiekį kraujyje.
„Bendra kūno kompleksija daro įtaką svoriui, o antsvoris bei nutukimas siejami su blogesniais cholesterolio rodmenimis.
Žalingi įpročiai, tokie kaip alkoholio vartojimas ir rūkymas, taip pat prisideda prie problemos. Skydliaukės veiklos sutrikimai dažnai būna susiję su padidėjusiu cholesteroliu, kaip ir cukrinis diabetas“, – priduria jis.
Ragina atkreipti dėmesį į mėsą
R. Blynas priduria, kad riebūs gyvūniniai produktai, tokie kaip riebi mėsa – kiauliena, jautiena – gali didinti cholesterolio kiekį.
„Riebūs pieno produktai, pavyzdžiui, sviestas, grietinė, riebus sūris, taip pat prisideda prie cholesterolio augimo. Perdirbti maisto produktai – visos dešrelės, dešros, rūkyti mėsos gaminiai, margarinas, greitas maistas.
Tai aktualu tiems, kurie mėgsta picą, bulvių traškučius ar skrudintas bulvytes“, – atskleidžia pašnekovas.
Jis taip pat pabrėžia, kad rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip baltasis cukrus, saldumynai, bandelės, balta duona, batonas ar makaronai, taip pat prisideda prie padidėjusio cholesterolio kiekio.
Kaip reikėtų sumažinti cholesterolio kiekį?
Pasak vaistininko R. Blyno, natūralūs būdai mažinti cholesterolio kiekį yra subalansuota mityba, skaidulos, gerosios riebalų rūgštys ir fizinis aktyvumas.
„Į subalansuotą mitybą įeina skaidulos – avižos, pupelės, lęšiai, taip pat gerosios riebalų rūgštys, pavyzdžiui, riešutai, sėklos, alyvuogių aliejus.
Omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniai, tokie kaip skumbrės, silkės ir kitos žuvys, taip pat labai svarbūs. Seniai žinoma, kad Omega-3 žuvų taukai padeda apsaugoti kraujagysles ir mažina cholesterolį“, – pažymi pašnekovas.
Vaistininko teigimu, fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, plaukimas, bėgimas ar važiavimas dviračiu, gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
„Kaip atskiras punktas yra svorio kontrolė – antsvoris turi įtakos cholesterolio lygiui. Taip pat svarbu atsisakyti žalingų įpročių“, – priduria jis.
Paklaustas, kaip natūraliai sumažinti cholesterolį, vaistininkas sako, kad galima bandyti subalansuoti jį papildų pagalba, tačiau jei tiek blogojo (MTL), tiek bendrojo cholesterolio kiekis yra padidėjęs, reikėtų kreiptis į gydytoją.
„Fizinis aktyvumas padidina gerojo (DTL) cholesterolio kiekį, sumažina blogojo cholesterolio lygį, padeda reguliuoti svorį, kraujo spaudimą ir mažina uždegiminius procesus“, – atskleidžia pašnekovas.
Blogojo cholesterolio kiekis turėtų būti ne didesnis nei 3,4 milimoliai litre.
„Aukštas blogojo cholesterolio kiekis yra rimtas sveikatos signalas, todėl jį reikia stebėti ir kontroliuoti. Reguliarūs vizitai pas gydytoją, gyvenimo būdo pokyčiai bei subalansuota mityba – pagrindiniai dalykai, padėsiantys išlikti sveikiems“, – pabrėžia vaistininkas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!