Šaldytuvas yra būtiniausias virtuvės įrenginys, kuriame vėsiai laikome maistą ir jis ilgiau išlieka šviežias bei tinkamas vartoti.
Nors tai yra neabejotinas privalumas taupant pinigus ir tausojant aplinką, tačiau kartais tame gali slypėti gana dideli pavojai.
Sveikatos priežiūros institucijos įspėjo, kad tam tikrų maisto produktų negalima laikyti šaldytuve, nes jie gali tapti toksiški, rašo express.co.uk.
Gydytoja Dimple Jangda, žarnyno sveikatos ekspertė, apie slypinčius pavojus pasakojo savo socialinio tinklo „Instagram“ sekėjams, kurių yra virš pusės milijono.
Ji įspėjo apie keturis maisto produktus, kurie tampa toksiški, kai juos laikome šaldytuve.
Česnakai
Šį populiarų prieskoninį augalą naudojame daugeliui patiekalų pagardinti, tačiau šaldytuve česnakas gali supelyti.
„Niekada nepirkite nulupto česnako ir nelaikykite jo šaldytuve, nes jis labai greitai ims pelyti, o česnako pelėsis iš tikrųjų yra siejamas su vėžiu, – sakė ji. – Ar jautėte, koks baisus jo kvapas?“
„Visada pirkite šviežią česnaką su žievele. Nulupkite jį tik tada, kai ruošiatės gaminti, ir visada laikykite ne šaldytuve“, – patarė D. Jangda.
Pasak Kornelio universiteto (JAV) mokslininkų, laikyti šviežius česnakus šaldytuve tikrai nėra gerai, nes česnakų svogūnėliai yra mažo rūgštingumo, todėl juose gali atsirasti Clostridium botulinum, botulizmo sukėlėjo.
Svogūnai
Laikyti perpjautą svogūną šaldytuve taip pat gali būti pavojinga. „Svogūnai yra atsparūs žemai temperatūrai, – aiškino ji. – Kai juos laikote šaldytuve, krakmolas pradeda virsti cukrumi ir ima veistis pelėsis. Daug žmonių daro klaidą, kai dalį nepanaudoto svogūno laiko šaldytuve.
Gydytoja patarė niekada taip nedaryti, nes jame pradeda kauptis visos aplinkoje esančios nesveikos bakterijos ir užsiveisia pelėsis.
Imbieras
Imbieras, kaip ir česnakas bei svogūnas, yra jautrus pelėsiui.
„Kai imbierą laikote šaldytuve, jis labai greitai pradeda pelyti, o pelėsis siejamas su inkstų ir kepenų nepakankamumu, – teigė D. Jangda. – Nelaikykite jo šaldytuve.“
Ryžiai
Dažnai žmonės šaldytuve laiko virtus ryžius, nes jie atsparūs krakmolui ir todėl, jų manymu, padeda sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
„Tačiau iš tikrųjų ryžiai yra vienas iš ingredientų, kurie sparčiausiai užsikrečia pelėsiu, – įspėjo ekspertė. – Jei ketinate juos laikyti šaldytuve, tai ne ilgiau kaip 24 valandas.“