Didelis kiekis mažo tanko lipoproteinų cholesterolio, dar vadinamo „bloguoju“, gali būti pavojingas. Jis didina širdies ligų ir insulto riziką, jei ima kauptis kraujagyslėse, rašo express.co.uk.
Tačiau tyrimai rodo, kad jo kiekį galima sumažinti į mitybą įtraukiant tam tikrus maisto produktus, vienas jų – avokadai. Avokaduose yra didelis kiekis riebalų, tačiau šis maisto produktas yra naudingas sveikatai.
Teigiami riebalai
Avokaduose esantys riebalai – dar žinomi kaip mononesotieji riebalai – turi teigiamų savybių sveikatai. Jame taip pat yra daug didelio tankio lipoproteinų cholesterolio, kuris šalina „blogąjį“ cholesterolį iš kraujo.
Atliktas tyrimas atskleidė, kad kasdien suvalgant vieną avokadą, sumažėja pavojingo cholesterolio kiekis. Ir šis rezultatas yra pasiekiamas be neigiamų pasekmių, kepenyse ar ant pilvo nesikaupia papildomi riebalai.
Tyrimo, paskelbto Amerikos širdies asociacijos žurnale, autorė, profesorė Penny Kris-Etherton iš Pensilvanijos universiteto sakė: „Kadangi avokadai neturėjo įtakos pilvo riebalų kaupimuisi ar svorio augimui, tai įrodo, kad avokadus reikia įtraukti į mitybą.
Atliekant tyrimą, tiriamieji kasdien valgė avokadus, jų svoris nepadidėjo ir šiek tiek sumažėjo mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis, o tai yra svarbi išvada, galinti padėti saugoti sveikatą.“
Pranešama, kad šis tyrimas yra vienas didžiausių savo apimtimi, tiriant avokadų naudą sveikatai. Šešis mėnesius 923 dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes – vieni kasdien valgė avokadus, kiti jų visai nevalgė.
Tyrimo metu reguliariai buvo matuojamas jų cholesterolio kiekis. Tie, kurie vartojo avokadus, turėjo mažesnį mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį.
Tačiau teiginiams, kurie pateikiami tyrime, kiti ekspertai prieštarauja. NutritionFacts.org praneša, kad tyrimuose gali būti pastebimas „blogojo“ cholesterolio kiekio sumažėjimas, nes iš mitybos išbraukiami gyvulinės kilmės riebalai.
Tinklalapyje taip pat teigiama, kad avokaduose nėra pakankamai didelio tankio lipoproteinų cholesterolio, kad turėtų tiek įtakos „blogojo“ cholesterolio kiekiui.
Nepaisant to, tai tiesa ar ne, avokaduose yra daugybė maistingų medžiagų – folio rūgšties, magnio ir fosforo. Šie vitaminai ir mineralai yra gyvybiškai svarbūs tinkamai organizmo funkcijai palaikyti ir yra siejami su geresne sveikata. Geriausia, kad avokadai būtų sveikos, subalansuotos mitybos dalimi – tik tada jie bus naudingi.
Kad sumažintumėte cholesterolio kiekį, NHS rekomenduoja vartoti mažiau gyvulinės kilmės produktų, riebios ar perdirbtos mėsos. Taip pat rekomenduojama riboti sviesto, taukų, grietinėlės, kietojo sūrio vartojimą.
Kiti maisto produktai, kuriuos reikėtų išbraukti iš mitybos:
- Tortai;
- Sausainiai;
- Maisto produktai, kuriuose yra kokosų aliejaus;
- Palmių aliejus.
Sportas taip pat gali padėti. NHS teigimu, žmogui būtina aktyvi fizinė veikla, ji turėtų trukti mažiausiai 150 minučių per savaitę.
Primkit i savo gyvenima Jezu Kristu.
Nes Dievas taip pamilo pasaulį, jog atidavė savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą.