O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad skaniausius ir šviežiausius burokėlius galima išsirinkti atsižvelgiant į jų formą, dydį ir spalvą.
Suteikia energijos ir gerina bendrą žarnyno veiklą
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, burokėliai turi palyginti nedaug kalorijų ir riebalų, tačiau daug angliavandenių, kurie suteikia kasdien būtinos energijos.
„Burokėliuose esančių angliavandenių didžiąją dalį sudaro gliukozė ir fruktozė, kita angliavandenių dalis – kompleksiniai angliavandeniai. Taip pat šiose daržovėse esančios ir tirpios, ir netirpios maistinės skaidulos svarbios virškinimo sistemos sveikatai, skatina reguliarų tuštinimąsi ir palaiko sotumo jausmą“, – pasakoja gydytoja.
Burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu, šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei. Dar juose yra vitaminų C ir B6.
„Vitaminas C – tai antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda vystytis smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai.
Burokėliai turtingi mikroelementais ir elektrolitais. Juose esantis manganas svarbus kaulų būklei, medžiagų apykaitai, o kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, svarbus raumenų veiklai.
Burokėliuose esanti geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti, todėl šią rudeninę daržovę reikėtų valgyti visiems“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Be to, tyrimais įrodyta, kad burokėliuose esantys nitratai didina fizinio krūvio efektyvumą ir ištvermę, mat padidina deguonies patekimą į raumenis.
„O antioksidantai betalainai, dėl kurių burokėliai nusidažo ryškiomis spalvomis, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su lėtiniu uždegimu organizme. Dar verta žinoti, kad burokėlių sultyse yra medžiagų, palengvinančių kepenų veiklą, taip prisidedančių prie organizmo detoksikacijos procesų.
Burokėliai sveikiems žmonėms padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui. Tačiau šios daržovės glikeminis indeksas yra vidutinis, t.y. apie 61, todėl sergantys cukriniu diabetu turėtų vengti vagyti patiekalą paruoštą vien iš burokėlių, tačiau į savo racioną ir jiems vertėtų saikingai įtraukti šią daržovę“, – įspėja gydytoja dietologė.
Kaip laikyti namuose ir išsirinkti šviežiausius?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad norint išlaikyti burokėlius geriausios būklės namų sąlygomis, vertėtų atsižvelgti į keletą dalykų.
„Jei burokėliai yra su žaliomis lapų viršūnėlėmis, geriausia jas nuimti iš karto, kai tik parsinešate juos namo. Žalumynai atima drėgmę ir maistingąsias medžiagas iš šaknų, todėl burokėliai greičiau genda. Prieš laikydami namuose šias daržoves, jų iškart nenuplaukite, nes dėl drėgmės gali atsirasti pelėsis. Vietoje to švelniai nušluostykite burokėlius sausu rankšluostėliu.
Jei pašalinote žalias lapų viršūnėles, burokėlius laikykite šaldytuvo daržovių stalčiuje. Įdėkite juos į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad neprarastų drėgmės. Tačiau jei norite vartoti ir burokėlių lapus, laikykite juos atskirai nuo šakniagumbio. Burokėliai šaldytuve įprastai gali būti laikomi nuo 1 iki 3 mėnesių, priklausomai nuo jų šviežumo įsigijimo metu, o jų lapus geriau sunaudoti per kelias dienas“, – pranešime spaudai pataria O. Suchočeva.
Ekspertė pasakoja, kad skaniausius ir šviežiausius burokėlius galima išsirinkti, atsižvelgiant į jų dydį bei spalvą:
„Šiek tiek mažesni burokėliai paprastai būna saldesni ir minkštesni. Venkite pernelyg didelių, kurie kartais gali būti kieti arba sumedėję. Rinkitės apvalios arba šiek tiek ovalios formos burokėlius, nes netaisyklinga jų forma gali reikšti, kad jie augo netolygiai, todėl tekstūra gali būti nevientisa.
Taip pat burokėlių odelė turi būti lygi, tvirta, be didesnių dėmių ar įpjovimų. Rinkitės ryškios, sodrios spalvos daržoves. Dar galite šiek tiek paspausti burokėlį rankoje, kad įvertintumėte jo tvirtumą. Jis turi būti kietas, o ne minkštas.“