• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žarnyno vėžys yra bendras terminas vėžiui, kuris prasideda storojoje žarnoje. Priklausomai nuo to, kur prasideda vėžys, jis kartais vadinamas gaubtinės arba tiesiosios žarnos vėžiu. Žarnyno vėžio simptomai gali būti subtilūs ir nebūtinai vers jus jaustis blogai.

Žarnyno vėžys yra bendras terminas vėžiui, kuris prasideda storojoje žarnoje. Priklausomai nuo to, kur prasideda vėžys, jis kartais vadinamas gaubtinės arba tiesiosios žarnos vėžiu. Žarnyno vėžio simptomai gali būti subtilūs ir nebūtinai vers jus jaustis blogai.

REKLAMA

Žarnyno vėžio požymiai ir simptomai priklauso nuo vėžio vietos žarnyne ir nuo to, ar jis išplito kitur organizme, rašo express.co.uk. Dėl pradinės vėžio vietos – ant vidinės žarnyno gleivinės – daugelis pirmųjų simptomų išryškėja einant tuštintis.

Mančesterio chirurgijos klinikos teigimu, išmatų kalibro (storio) sumažėjimas yra „klasikinis“ įspėjamasis žarnyno vėžio ženklas.

Kiti klasikiniai įspėjamieji ženklai:

  • padažnėjęs vidurių užkietėjimas ar viduriavimas;
  • kraujas išmatose;
  • apetito praradimas;
  • svorio netekimas;
  • pykinimas ar vėmimas.

Kaip reaguoti?

NHS sako: „Kreipkitės į šeimos gydytoją, jei tris savaites ar ilgiau turite kokių nors žarnyno vėžio simptomų“. Pasak sveikatos priežiūros įstaigos, kai pirmą kartą kreipsitės į šeimos gydytoją, jis paklaus apie jūsų simptomus ir ar jūsų šeimoje yra buvę žarnyno vėžio atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

Jie atliks paprastą žarnyno tyrimą, vadinamą skaitmeniniu tiesiosios žarnos tyrimu (DRE), ir apžiūrės pilvą. Tai geras būdas patikrinti, ar pilve ar tiesiojoje žarnoje nėra gumbų.

REKLAMA

Ar jums gresia pavojus?

Tiksli žarnyno vėžio priežastis nežinoma. Tačiau tyrimai parodė, kad dėl kelių veiksnių gali padidėti jo atsiradimas. Jei turite vieną ar daugiau rizikos veiksnių, tai nereiškia, kad tikrai susirgsite žarnyno vėžiu.

Kai kurių mūsų mitybos dalių vaidmuo lieka nežinomas arba neaiškus. Tačiau mokslininkai nustatė, kad kai kurie maisto produktai tikrai gali turėti įtakos žarnyno vėžio rizikai.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis tyrimų parodė, kad valgant daug raudonos ir perdirbtos mėsos, padidėja žarnyno vėžio rizika. Apskaičiuota, kad maždaug 13 iš 100 žarnyno vėžio atvejų (apie 13%) JK yra susiję su tokios mėsos valgymu.

Perdirbta mėsa – tai bet kokia mėsa, kuri buvo apdorota siekiant ją išsaugoti ir (arba) suteikti skonį, pavyzdžiui, šoninė, saliamis, dešrelės, mėsos konservai ar vištienos grynuoliai. O porcija – maždaug dvi dešrelės arba trys kumpio griežinėliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė rekomenduoja žmonėms, valgantiems daugiau nei 90 g raudonos ir perdirbtos mėsos per dieną, sumažinti porciją iki 70 g ar mažiau (70g ‒ tai maždaug tiek pat kiek dvi dešrelės).

JK vėžio tyrimų duomenimis, žarnyno vėžio priežastimi gali būti nutukimas. Nutukimas reiškia didelį antsvorį, kai kūno masės indeksas (KMI) yra 30 ar didesnis. KMI yra matas, nurodantis, ar jūsų svoris atitinka jūsų ūgį.

„Žarnyno vėžio rizika yra didesnė nutukusiems žmonėms, lyginant su sveiką KMI turinčiais asmenimis“, – aiškina „Cancer Research UK“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų