Skirtingi maisto produktai gali įvairiais būdais sumažinti cholesterolį. Kai kurie iš jų gauna tirpią skaidulą, kuri suriša cholesterolį ir jo pirmtakus virškinimo sistemoje ir išstumia juos iš organizmo prieš jiems patenkant į kraują. Kai kurie suteikia polinesočiųjų riebalų, kurie tiesiogiai sumažina blogojo cholesterolio lygį. O kai kuriuose yra augalinių sterolių ir stanolių, kurie blokuoja organizmo galimybę įsisavinti cholesterolį.
1. Avižos
Pirmas paprastas žingsnis link cholesterolio mažinimo – dubuo avižinių dribsnių. Jame yra 1-2 gr skaidulų. Pridėkite bananų, braškių – kartu prisidės ir papildomas pusė gramo skaidulų.
Remiantis dabartinėmis rekomendacijomis, reikia suvalgyti 20-35 gr skaidulų per dieną.
2. Miežiai ir kiti grūdai
Kaip ir avižos, miežiai ir kiti grūdai gali padėti sumažinti širdies ligų rizika dėl juose esančių skaidulų.
3. Pupos
Pupose skaidulų ypač gausu. Taip pat jos užtikrins ir ilgesnį sotumo jausmą, kadangi jas suvirškinti yra šiek tiek sunkiau. Štai kodėl pupos dažnai valgomos tuomet, kai norima numesti svorio.
4. Baklažanai
Šis augalas ne tik turi daug skaidulų, bet ir mažai kalorijų.
5. Riešutai
Keletas atliktų tyrimų yra parodę, kad valgant migdolus, grakinius ar žemės riešutus jaučiamas teigiamas poveikis širdies sveikatai. Kasdien suvalgant 50 gr riešutų, cholesterolio kiekis gali sumažėti netgi 5 procentais.
6. Augalų aliejai
Skystų augalinių aliejų, tokių kaip rapsų, saulėgrąžų ir kt., Naudojimas vietoje sviesto, kiaulės taukų padeda sumažinti blogo cholesterolio kiekį.
7. Obuoliai, vynuogės, braškės, citrusiniai vaisiai
Šiuose vaisiuose gausu pektino. Tai skaidulų rūšis, kuri kovoja su bloguoju cholesteroliu.
8. Riebi žuvis
Valgydami žuvį du ar tris kartus per savaitę, cholesterolį galite sumažinti dviem būdais: pakeisdami mėsą ir gaudami pakankamai omega-3. Omega-3 mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir taip apsaugo širdį.