Šimtmečius žinomas fermentuotas maistas pasižymi pikantišku skoniu ir žarnyno veiklą gerinančių bakterijų gausa.
Kombucha ir rauginti kopūstai
Pastarąjį dešimtmetį labiausiai išpopuliarėjo kombucha ir rauginti kopūstai. Pasak mitybos specialistės Alison Cullen, nors fermentuoti maisto produktai gali pagerinti žarnyno sveikatą ir net sumažinti uždegimą, jie gali būti ne tokie palankūs jūsų kraujospūdžiui.
„Sojų pasta, rauginti kopūstai, kimči, raugo duona – visuose šiuose produktuose yra įvairus druskos kiekis, kuris gali turėti įtakos kraujospūdžiui, jei šiuos produktus vartosite nesaikingai arba kartu su sūriu maistu“, – sakė ekspertė.
Pasak labdaros organizacijos „Blood Pressure UK“, per didelis druskos kiekis yra vienintelė aukšto kraujospūdžio priežastis.
Nerimą kelia tai, kad kuo daugiau vartojate įprastų prieskonių, tuo didesnis gali būti jūsų kraujospūdis, rašo express.co.uk.
Druska verčia organizmą kaupti vandenį, todėl kraujyje atsiranda papildomo vandens, kuris dar labiau spaudžia kraujagyslių sieneles ir kraujospūdis didėja.
Jei jūsų kraujospūdis ir taip jau yra aukštas, druska gali dar labiau jį padidinti.
Gera žinia yra ta, kad šio populiaraus ingrediento mažinimas yra vienas paprasčiausių būdų sumažinti kraujospūdį.
Be to, „Blood Pressure UK“ aiškina, kad kontroliuodami suvartojamos druskos kiekį labai greitai pajusite pokyčius, todėl ekspertai rekomenduoja mažinti daug druskos turinčių maisto produktų kiekį.
Jie rekomenduoja tikrinti etiketes, nes druskos kiekis įvairiuose produktuose gali labai skirtis
„Prieš pirkdami maisto produktus, patikrinkite jų etiketes ir palyginkite su kitais produktais – dažnai rasite mažiau druskos turinčių prekės ženklų“, – pataria „Blood Pressure UK“.
Toliau labdaros organizacija pateikia rekomendacijas, kurios gali padėti suprasti, kaip pasirinkti mažiau sūrius maisto produktus:
- mažas druskos kiekis: 0,3 g druskos ar mažiau 100 g produkto;
- vidutinis druskos kiekis: 0,3-1,5 g druskos 100 g produkto (paprastai juos galima valgyti, tačiau, jei galite, rinkitės mažiau druskos turinčius produktus);
- daug druskos: 1,5 g druskos ar daugiau 100 g produkto (stenkitės jų vengti arba valgykite tik retkarčiais).
Nors kai kurie rauginti maisto produktai gali pridėti papildomos druskos, A. Cullen paaiškino, kad nereikėtų jų visiškai atsisakyti.
„Kaip ir su daugeliu kitų dalykų, viskas priklauso nuo dozės! Net vanduo gali būti žalingas, jei jo išgersite per daug, – aiškino ekspertė. – Į kasdienį valgiaraštį įtraukę vieną valgomąjį šaukštą raugintų kopūstų, pagerinsite žarnyno būklę, o suvartojamos druskos kiekis neviršys 0,08 g.“
Pasak A. Cullen, svarbu stebėti bendrą druskos kiekį, o NHS nustatyta dienos riba yra ne daugiau kaip 6 g druskos per dieną – įskaitant druską, kuri jau yra maiste, ir druską, kuri dedama gaminant maistą ir po jo paruošimo.